Τρία χρόνια μετά την εμφάνιση της πανδημίας COVID-19 και η Ελλάδα δεν έχει καταφέρει να ξεφύγει από τις πρώτες θέσεις στην Ευρώπη στους λεγόμενους σκληρούς δείκτες.

Για άλλη μια φορά η εικόνα, που παρουσιάζει η χώρα μας, δεν είναι απλά απογοητευτική και ανησυχητική, αλλά τρομακτική.

Μόλις χθες η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ Θεοδώρα Ψαλτοπούλου «χτύπησε καμπανάκι» για τους θανάτους στην Ελλάδα.

Μόλις χθες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), σε έναν οδυνηρό απολογισμό, κατέγραψε τις απώλειες επτά εκατομμυρίων ασθενών με COVID-19.

Η Ελλάδα πρώτη στην Ευρώπη

Τους τελευταίους – πολλούς – μήνες η πορεία της νόσου στη χώρα μας την κατατάσσει στις πιο υψηλές θέσεις μεταξύ των άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Στην τελευταία έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) καταγράφεται του λόγου το αληθές.

Η Ελλάδα κατέχει τη χειρότερη θέση σε τρεις από τους πέντε σκληρούς δείκτες της πανδημίας. Πιο συγκεκριμένα τις τελευταίες 14 ημέρες ανέβηκε στην πρώτη θέση στους θανάτους λόγω της CΟVID-19 (από την τρίτη θέση). Παραμένει πρώτη σε κρούσματα στους άνω των 65 ετών και σε εισαγωγές στα νοσοκομεία και δεύτερη σε κρούσματα στο σύνολο των ηλικιών και σε εισαγωγές σε ΜΕΘ.

Από τις 28 ευρωπαϊκές χώρες, που δίνουν δεδομένα, μόνο η Ελλάδα και η Κροατία ανέφεραν αύξηση στους θανάτους. Στις υπόλοιπες χώρες η κατάσταση εμφανίζει βελτίωση.

Πρώτες σε κρούσματα

Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, η Κύπρος, η Ελλάδα, η Αυστρία, η Σλοβενία και το Λουξεμβούργο είναι στις πέντε πρώτες θέσεις στα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους.

Η κατάσταση, πάντως, παραμένει γενικά αρκετά σοβαρή. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι θα διατηρήσει τον ανώτατο συναγερμό, που κήρυξε πριν από ακριβώς τρία χρόνια, στις 30 Ιανουαρίου του 2020.

Την ίδια ώρα έχει ξεκινήσει νέος κύκλος συνεδριάσεων από ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες του αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), για τη σύνταξη νέων κατευθυντήριων οδηγιών, για το νέο πρωτόκολλο εμβολιασμού ενάντια στην COVID-19.

Στο συγκεκριμένο ζήτημα η Ελλάδα αναμένεται να συνταχθεί με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ).

Διαβάστε επίσης:

Οι τροφές που ενισχύουν την κυκλοφορία του αίματος

Η συνήθεια που κάνει τα παιδιά πιο έξυπνα