Τη δόμηση στην παραλία της Κουμπάρας, όπου δρομολογείται η μία από τις τρεις στρατηγικές επενδύσεις του πρώην trader της Wall Street, Άγγελου Μιχαλόπουλου, περιορίζει ο όμιλος Calilo.

Η 105 Α.Ε., όπως λέγεται η εταιρεία που εκπονεί το σχέδιο ανάπτυξη σύνθετου τουριστικού καταλύματος στην Κουμπάρα της Ίου, κατέθεσε αίτηση στον Enterprise Greece (τον αρμόδιο φορέα του υπουργείου Εξωτερικών) για την τροποποίηση της επένδυσης.

1

Η τροποποίηση αφορά, συγκεκριμένα, τη μείωση της δομούμενης επιφανείας από 23.802 τ.μ. σε περίπου 13.883 τ.μ., καθώς και του εξυπηρετούμενου πληθυσμού από 652 άτομα, σε 270. Tο προτεινόμενο τροποποιημένο επενδυτικό σχέδιο, αφορά στην ανέγερση ολοκληρωμένης τουριστικής ανάπτυξης με την χρήση του χωρικού εργαλείου ΕΣΧΑΣΕ και περιλαμβάνει την ίδρυση πεντάστερου ξενοδοχείου και τουριστικών κατοικιών.

Το επενδυτικό σχέδιο εντάχθηκε στις στρατηγικές επενδύσεις το 2020 και έχει προϋπολογισμό 43 εκατομμυρίων ευρώ.

Όπως αναφέρουν στο mononews πηγές της εταιρείας, πρόκειται για απόφαση της οικογένειας όλα τα projects να είναι δυναμικά.

“Μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία ενίοτε γίνονται και αλλαγές προς ο,τι πιστεύουμε ότι είναι καλύτερο για το περιβάλλον, προς την υπόσχεση μας να έχουμε ελάχιστο περιβαλλοντικό αποτύπωμα”.

Σε αυτό το πλαίσιο θα δρομολογηθούν κι άλλες αλλαγές με πρωτοβουλία των επενδυτών, που κατέθεσαν τον τροποποιημένο φάκελο στον Enterprise Greece.

Αυτή είναι μία από τις νέες επενδύσεις που προωθεί στο νησί της Ίου ο επιχειρηματίας, οι οποίες έχουν στο σύνολό τους κατατεθεί προς έγκριση στη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων, τον Ιούνιο του 2020, ώστε να προχωρήσουν με διαδικασίες fast track κι έχουν συνολικό ύψος τα 180 εκατ. ευρώ.

Σε μια έκταση 1.000 στρεμμάτων στη περιοχή Πικρί Νερό, το σχέδιο της οικογένειας Μιχαλόπουλου προβλέπει την ανάπτυξη 30 δωματίων και 30 βιλών, σε μια έκταση 690 στρεμμάτων στην περιοχή Κουμπάρα προβλέπεται να αναπτυχθούν 40 δωμάτια και 20 βίλες, συμπεριλαμβανομένου ενός συνεδριακού κέντρου. (το Calilo Loemo).

Τέλος, στην έκταση του Calilo Max στον Παπά, το σχέδιο προβλέπει 70 δωμάτια και 40 βίλες.

Οι επενδύσεις του Άγγελου Μιχαλόπουλου και της Βασιλικής Πετρίδου στην Ίο ξεκίνησαν το 2012, όταν άνοιξε στην παραλία του Μυλοπότα το Free Beach Bar. Το 2014 άνοιξε το ξενοδοχείο Agalia με τις πρώτες 13 σουίτες του, και την ίδια χρονιά τις πόρτες του άνοιξε και το lounge Pathos. Ακολούθησε το 2017 το beach bar Erego στην παραλία της Κουμπάρας, ενώ από το 2019, ο όμιλος εγκαινίασε το πολυτελές θέρετρο Calilo στη νότια παραλία του Παπά.

Είχε προηγηθεί από το 2003 έως το 2008 η αγορά γης από 2.137 διαφορετικούς πωλητές μέσω 182 συναλλαγών. Από το 2006 έως το 2011 πραγματοποιήθηκε η εκπόνηση της στρατηγικής για το πώς θα διαμορφωθούν αυτές οι εκτάσεις και ποια λειτουργία θα εξυπηρετούν.

Σύμφωνα με την εταιρεία της οικογένειας Μιχαλόπουλου, δέσμευση είναι να οικοδομηθεί το 1% των εκτάσεων που έχει περιέλθει στην κατοχή της, στο πλαίσιο της διασφάλισης βιωσιμότητας.

Στόχος είναι, όπως αναφέρουν οι ίδιοι, η χαμηλή δόμηση η οποία συνδυάζεται με τουριστικό προϊόν υψηλού επιπέδου.

Οι αντιδράσεις

Πάντως, η τροποποίηση του επενδυτικού σχεδίου κατατέθηκε εν μέσω αντιδράσεων από την πλευρά Ιητών. Το σύνθετο τουριστικό κατάλυμα στην Κουμπάρα έχει μπλοκαριστεί από το ΣτΕ, έπειτα από προσφυγή της οργάνωσης Save Ios, επειδή «δεν έχει εκπονηθεί σχέδιο χρήσεων γης στην περιοχή ούτε μελέτη φέρουσας ικανότητας του νησιού».

Η απόφαση του ανώτατου διοικητικού δικαστηρίου ανέφερε πως τα σχέδια χρήσεων γης πρέπει να είναι συμβατά με τον υπερκείμενο σχεδιασμό, ο οποίος στην περίπτωση της Ίου είναι το Περιφερειακό Πλαίσιο Νοτίου Αιγαίου (ΠΠΝΑ).

«Η συγκεκριμένη αξιοποίηση της περιοχής του έργου γίνεται κατά παράλειψη του προβλεπόμενου στο Περιφερειακό Πλαίσιο σταδίου χωρικού σχεδιασμού κατωτέρου επιπέδου», αναγράφει η απόφαση. Το επίμαχο έργο αφορά σε έναν κυκλαδίτικο οικισμό με τα χαρακτηριστικά ενός «νιώτικου χωριού».

Ειδικότερα, οι εγκαταστάσεις του θα αναπτυχθούν σε γήπεδο 182 στρεμμάτων περίπου και θα συνδυάζουν 81 αυτόνομα διαμερίσματα με συμπληρωματικές εγκαταστάσεις αναψυχής.

Σύμφωνα με τον επενδυτή, πρόκειται για κώλυμα που θα ξεπεραστεί όταν το Περιφερειακό Πλαίσιο Νοτίου Αιγαίου εκπονηθεί και τεθεί σε εφαρμογή.