ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Περιεχόμενα
Κάποιοι από αυτούς που παρακολουθούν τη συζήτηση στη Βουλή με αφορμή την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ εναντίον της Κυβέρνησης, δεν δίστασαν να μιλήσουν για «τσίρκο», φωτογραφίζοντας -αν όχι προσδιορίζοντας- ως πρωταγωνιστή τον «συνήθη ύποπτο» Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνι Γεωργιάδη, εξαιτίας της σε υψηλούς τόνους πολιτικής αντιπαράθεσής του με τον «έτερο αυθεντικό», κατ’ άλλους «αθυρόστομο, αψύ Σφακιανό, καγκελοκαβαλάρη των εδράνων του ΣΥΡΙΖΑ» Παύλο Πολάκη.
Άλλοι, ανάμεσά τους και ο «οξφορδιανός» Ευκλείδης Τσακαλώτος, αναφερόμενοι στον κ. Γεωργιάδη, έκαναν λόγο για «θεατρινισμούς, αντί για επιχειρήματα».
Αυτή είναι η μια άποψη.
Η άλλη, την οποία ενστερνίζονται και οι περισσότεροι, εκτιμά ότι ο Άδωνις Γεωργιάδης, ανεβάζοντας είναι αλήθεια αρκετά τα «ντεσιμπέλ» της πολιτικής έντασης, κατάφερε έναν διπλό στόχο:
Πρώτον, εφάρμοσε με τον καλύτερο τρόπο τον αφορισμό του όχι και τόσο αγαπημένου του Βλαδίμηρου Ίλιτς Λένιν, σύμφωνα με τον οποίο «ο καλύτερος τρόπος να ελέγχεις την αντιπολίτευση είναι να την καθοδηγείς». Όπως κι αυτόν του (καλώς ή κακώς) πατέρα της σύγχρονης πολιτικής, του Νικολό Μακιαβέλι, ο οποίος είχε πει ότι «τους αντιπάλους σου ή πρέπει να τους παίρνεις με το μέρος σου ή να τους εκμηδενίζεις».
Και δεύτερον και κυριότερο, ο Άδωνις Γεωργιάδης, στην Ολομέλεια, ηγήθηκε της Νέας Δημοκρατίας, απόντος του Κυριάκου Μητσοτάκη, καθ’ όλη τη διάρκεια μιας κορυφαίας διαδικασίας, αυτής της πρότασης δυσπιστίας. Και συνακόλουθα, «βγήκε μπροστά» στην κυβερνητική επιχείρηση της πλήρους αποδόμησης των επιχειρημάτων της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Όχι μόνο στο επίπεδο της διαχείρισης της υπόθεσης των υποκλοπών, αλλά και στο πλαίσιο που κάθε πρόταση δυσπιστίας επιβάλλει. Αυτό της σύγκρισης των πεπραγμένων ανάμεσα στα δύο κόμματα, κυρίως κατά τις κυβερνητικές θητείες τους.
Σύγκριση πεπραγμένων η οποία, εξάλλου, αποτελεί την κορωνίδα της στρατηγικής της πλειοψηφίας, όπως ανακοίνωσε από το Ηράκλειο ο ίδιος ο Πρωθυπουργός.
Οι δύο πολιτικές νίκες του Άδωνι Γεωργιάδη
Ως προς το πρώτο, την «καθοδήγηση» της αντιπολίτευσης, αρκεί κανείς να δει πόσες αναφορές, έστω και επικριτικές, έγιναν στον πρόσωπό του Υπουργού Ανάπτυξης και τις απόψεις του, από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνο από τον κ. Πολάκη, καθ’ όλη της διάρκεια της συνεδρίασης. Γεγονός που πιστοποιεί ότι ο Άδωνις Γεωργιάδης, εκ των πραγμάτων, έθεσε την ατζέντα και οι υπόλοιποι …ακολούθησαν. Και όλοι γνωρίζουν τι σημαίνει αυτό για την έκβαση μιας πολιτικής μάχης.
Ως προς το δεύτερο -που έχει και τη μεγαλύτερη σημασία για την ουσία των πραγμάτων- την ανάληψη από τον Υπουργό Ανάπτυξης του πρώτου ρόλου στην κυβερνητική εκπροσώπηση.
Πέρα από την από στήθους ομιλία του κ. Γεωργιάδη (από τους ελάχιστους κοινοβουλευτικούς ρήτορες που το επιχειρούν με τόση επιτυχία) και τα επιχειρήματά που ανέπτυξε, αρκεί κανείς να μετρήσει τις δεκάδες φορές που χειροκροτήθηκε από τους παριστάμενους βουλευτές στα δεξιά έδρανα της Ολομέλειας. Αλλά και από τους καθήμενους στις υπουργικές θέσεις.
Με τον τηλεοπτικό φακό να «συλλαμβάνει» στιγμιαία, ακόμα και των ήπιων τόνων Υπουργό Επικρατείας κ. Γιώργο Γεραπετρίτη να κουνά συγκαταβατικά το κεφάλι του, επιδοκιμάζοντας τον πυρήνα των επιχειρημάτων του συναδέλφου του, σε κάποια από τις δριμείες επιθέσεις του Αδώνιδος εναντίον της κυβερνητικής πρακτικής του ΣΥΡΙΖΑ.
Επί της ουσίας, και πέρα από τα «Ρανταπλάν» και τα «κλόουν», που κατέκλυσαν τα ρεπορτάζ των κεντρικών δελτίων ειδήσεων, με την ανάδειξη της νέας κόντρας του αγαπημένου διδύμου των τηλεθεάσεων (Γεωργιάδης-Πολάκης), ο Υπουργός Ανάπτυξης έθεσε κάποια αμείλικτα ερωτήματα, τα οποία έμειναν αναπάντητα από την πλευρά των πρώην υπουργών και βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Και τα οποία, όπως πληροφορείται το mononews, θα επαναλάβει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης σήμερα το μεσημέρι, κατά την δική του ομιλία με την οποία θα κλείσει η διαδικασία της κοινοβουλευτικής συζήτησης
Όπως για παράδειγμα:
–την ερώτηση προς τον Νίκο Φίλη, ο οποίος εκτίμησε ότι οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αποκατέστησαν τη δημοκρατία στη χώρα το 2015.
«Ο προηγούμενος του 2015 κυβερνήτης ήταν ο κ. Βενιζέλος. Άρα τι έγινε; Ο έγκριτος συνταγματολόγος Βενιζέλος έπληττε τη δημοκρατία την οποία αποκαταστήσατε εσείς, κύριε Φίλη;», αναρωτήθηκε με νόημα ο κ. Γεωργιάδης.
–την ερώτηση μετά την αποκάλυψη της εμπλοκής του «Μάξιμου Σαράφη» σε εγκληματική οργάνωση.
«Ξέρετε, ότι χάρη στις καταθέσεις του κ. Φιλίστορα Δεστεμπασίδη, που του παρείχατε προστασία με την κυρία Τουλουπάκη, ο κ. Βενιζέλος και άλλοι εννέα μεταξύ των οποίων και εγώ βρέθηκαν στα μανταλάκια;»
–τις ερωτήσεις για τις κρίσιμες αλλαγές που επέφερε ο ΣΥΡΙΖΑ στο νόμο για τις παρακολουθήσεις της ΕΥΠ, με τη μείωση των υπογραφών των εισαγγελέων προκειμένου να γίνει νόμιμη επισύνδεση, από δύο σε μια.
«Όταν κάποιος θεωρεί ότι αυτό είναι τεράστιο ζήτημα δημοκρατίας κάνει την παρακολούθηση του τηλεφώνου ευκολότερη ή δυσκολότερη; Τι άλλη αλλαγή είχε ο ποινικός κώδικας αυτός, ξέρετε; Είχε την αλλαγή του αδικήματος της υποκλοπής του τηλεφώνου από κακούργημα σε πλημμέλημα.»
–την ερώτηση για την εμπλοκή Τόσκα και τη χρονική στιγμή που η Intellexa πήρε τις πρώτες άδειες
«Ξέρετε ότι αυτή η εταιρεία, η Intellexa, πήρε την πρώτη άδεια λειτουργίας της επί ΣΥΡΙΖΑ; Ξέρετε ποιος Υπουργός έδωσε το πρώτο μεγάλο έργο; Ο κ. Τόσκας. Ξέρετε ποιανού Υπουργού σας ο γιος δούλευε στην εταιρεία; Του κ. Τόσκα. Και δεν ντρέπεστε κιόλας να κουνάτε το δάχτυλο στη Νέα Δημοκρατία;
Στη φαρέτρα Γεωργιάδη υπήρχε, ως συνήθως, και ένα δηλητηριώδες χιούμορ.
«Είπατε και το αμίμητο, ότι ο κ. Τσίπρας θα είναι ο επόμενος Πρωθυπουργός της Ελλάδος. Θα σας πω κάτι, αλλά μην εκπλαγείτε. Όσο πιθανό είναι να βρείτε τον τάφο της μικρής Μαρίας στον Έβρο τόσο πιθανό είναι να γίνει Πρωθυπουργός ο Αλέξης Τσίπρας ξανά στην Ελλάδα», ανέφερε σε μια αποστροφή του, προκαλώντας χειροκροτήματα συνοδευόμενα από έντονα γέλια στα δεξιά και αμηχανία στα κεντροαριστερά έδρανα.
«Έχετε βρει στον ΣΥΡΙΖΑ και ένα ωραίο σύνθημα «δικαιοσύνη παντού». Αυτό είναι το σύνθημα σας, λέει, για τις εκλογές. «Δικαιοσύνη παντού» ποιος; Ο ΣΥΡΙΖΑ! Αν είναι ποτέ δυνατόν!, τόνισε αργότερα, επιτυγχάνοντας το ίδιο αποτέλεσμα, κατά πολλούς με μεγαλύτερη επιτυχία ενόψει εκλογών.
Η «συγγνώμη» στον Νίκο Καρανίκα
Όμως, αυτό που επέφερε την μεγαλύτερη αμηχανία στον ΣΥΡΙΖΑ και την μεγαλύτερη θετική έκπληξη στην πλειονότητα της κοινής γνώμης και των σχολιαστών, είναι οι αναφορές Γεωργιάδη στον Νίκο Καρανίκα, πάλαι ποτέ, σύμβουλο του Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου, και των απόψεων του για την κάναβη, που είχαν προκαλέσει την «περίφημη» ανάρτηση του Αντιπροέδρου της ΝΔ «η μόνη επένδυση που μπορεί να φέρει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο μπάφος»
«Θέλω να είμαι ειλικρινής σπανίως έχω μετανιώσει τόσο πολύ για μία ατάκα που έχω πει στην τηλεόραση, όχι τόσο για τη φαρμακευτική κάνναβη, όσο για το Νίκο Καρανίκα», είπε χθες δημοσίως, παρουσία του πολιτικού του αντιπάλου, ο κ. Γεωργιάδης.
Με «κλεισμένη» φωνή από …τις φωνές στον Πολάκη, κατά τα εγκαίνια, στην Κόρινθο, του μεγαλύτερου και πιο σύγχρονου εργοστασίου παραγωγής φαρμακευτικής κάνναβης στην Ευρώπη και ένα από τα μεγαλύτερα καθετοποιημένα στον κόσμο.
Και δεν έμεινε εκεί: «Διότι πρέπει να μάθουμε στην Ελλάδα να τιμούμε αυτούς που ανοίγουν το δρόμο, έχει σημασία να μάθουμε να το κάνουμε αυτό, ασχέτως κομμάτων και προσωπικών σχέσεων. Διότι αν μάθουμε να το κάνουμε και ο ένας αναγνωρίζει τον άλλον, αυτόν που ανοίγει το δρόμο, αύριο περισσότεροι θα τολμήσουν να ανοίξουν νέους δρόμους και έτσι η πατρίδα μας και ο λαός μας θα κερδίσει περισσότερα πράγματα και ένα λαμπρότερο μέλλον»
Θα το έλεγε ποτέ αυτό ο κ. Πολάκης;
Το σχεδόν βέβαιο είναι ότι δεν θα το έπραττε. Ούτε αυτός, ούτε ο κ. Αλέξης Τσίπρας.
Κι αυτό είναι μια μεγάλη διαφορά για την οποία ουδέποτε θα κατατεθεί …πρόταση δυσπιστίας.
Διαβάστε επίσης
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Πετρέλαιο: Κέρδη άνω του 6% για το WTI στην εβδομάδα
- Σερβία: 10.000 νοικοκυριά χωρίς ρεύμα λόγω κακοκαιρίας – Προβλήματα και με τις πτήσεις
- Τουρκία: Δύο αντιπολιτευόμενοι δήμαρχοι καταδικάστηκαν για “τρομοκρατία” και καθαιρέθηκαν
- Ισραήλ: Το 79% των Ισραηλινών υποστηρίζει την κρατική εξεταστική επιτροπή για τις 7 Οκτωβρίου