ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
«Επεσαν» οι τίτλοι τέλους για τη δραστηριότητα της Fourlis στην Τουρκία. Η ανακοίνωση της συμφωνίας πώλησης του δικτύου Intersport και The Athlete΄s Foot (TAF) σήμανε και το οριστικό τέλος δραστηριοποίησης στη γειτονική χώρα, που ξεκίνησε με υψηλές προσδοκίες.
Δώδεκα χρόνια παρουσίας, σε μια αγορά που η διοίκηση του ομίλου υπό τον Βασίλη Φουρλή, θεωρούσε στρατηγικής σημασίας, κλείνουν με συν 3 εκατ. ευρώ στα ταμεία – από τη συναλλαγή με τον όμιλο Eren Perakende ve Tekstil Anonim Şirketi- και μείον μία χώρα δραστηριότητας για τον έναν από τους τρεις βραχίονες λιανικής της Fourlis.
Η συμφωνία πώλησης της δραστηριότητας της Τουρκίας ήρθε σχεδόν ένα μήνα μετά τη συμφωνία πώλησης δραστηριότητας λιανικής TAF στην Ελλάδα έναντι 4 εκατ. ευρώ στην TAF Global Holding AG, θυγατρική της Arklyz Group AG, η οποία έχει αποκτήσει τα δικαιώματα του σήματος “The Athlete’s Foot” παγκοσμίως.
Η αρχική επένδυση των 10 εκατ. ευρώ στην Τουρκία
Το «κοντέρ» στην Τουρκία άρχισε να γράφει το 2011. Στις 17 Φεβρουάριου ο όμιλος ανακοίνωσε τη σύναψη συμφωνίας για την απόκτηση του δικτύου καταστημάτων Intersport στην Τουρκία. Η συμφωνία προέβλεπε την απόκτηση των δικαιωμάτων franchise και την ίδρυση εταιρείας με το όνομα Intersport Atletik. Στη νέα εταιρεία ο Όμιλος Fourlis συμμετείχε με ποσοστό 75%, μέσω της θυγατρικής του στην Ελλάδα Intersport Athletics A.E., έχοντας ταυτόχρονα τον διοικητικό έλεγχο, ενώ το υπόλοιπο 25% ανήκε στον μέχρι πρότινος franchisee.
Με την υπογραφή της συμφωνίας ο Όμιλος Fourlis απέκτησε 20 καταστήματα Intersport που λειτουργούσαν στην Τουρκία. Στόχος του Ομίλου ήταν να επεκτείνει το δίκτυο καταστημάτων της Τουρκίας σε περισσότερα από 50 καταστήματα τα επόμενα 5 έως 8 χρόνια.
Η διοίκηση του ομίλου, όπως ενημέρωνε τότε το επενδυτικό κοινό, θεωρούσε ότι η Τουρκία για την Intersport, όπου η Fourlis είχε παρουσία σε άλλες τρεις χώρες εκτός της Ελλάδας (Βουλγαρία, Ρουμανία και Κύπρο) ήταν στρατηγικής σημασίας. Και αυτό γιατί ο πληθυσμός της γειτονικής χώρας ήταν περίπου 70 εκατομμύρια με το 60% να είναι κάτω των 34 ετών. Η αρχική επένδυση του Ομίλου στη Τουρκία ανερχόταν σε 10 εκατομμύρια ευρώ περίπου.
Το project «Τουρκία» είχε φιλόδοξους στόχους. Η συνολική επένδυση υπολογιζόταν ότι θα έφτανε στα 26 εκατ. ευρώ για την πρώτη τριετία, ενώ οι επικεφαλής της εταιρείας θεωρούσαν ότι τον πρώτο χρόνο πλήρους λειτουργίας, ο τζίρος μπορεί να έφτανε τα 20 εκατ. ευρώ και μελλοντικά με διπλάσιο δίκτυο να ξεπερνούσε τα 60 εκατ. ευρώ.
Η εξέλιξη αρχικά δικαίωσε τις προσδοκίες. Αρχισε το άνοιγμα των καταστημάτων. Το 2013 λειτουργούσαν 17 καταστήματα. Ανοιξαν τρία νέα και έκλεισε ένα. Το 2015 η ανάπτυξη συνεχίζεται με το σήμα της Intersport να ανεβαίνει σε άλλα πέντε καταστήματα ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 22.
Το λανσάρισμα της TAF
Την ίδια χρονιά ο όμιλος αναπτύσσει και ένα νέο σήμα στον χώρο λιανικής αθλητικών ειδών. Η σύναψη συμφωνίας ανάληψης δικαιωμάτων franchise για την ανάπτυξη καταστημάτων The Athletes Foot (TAF) στην Ελλάδα και Τουρκία ανακοινώνεται τον Νοέμβριο της προηγούμενης χρονιάς.
Στόχος είναι να δημιουργηθεί σε βάθος οκταετίας ένα ευρύ δίκτυο 50 καταστημάτων, (στόχος ο οποίος ποτέ δεν επετεύχθη). Η αρχή έγινε το 2015 με τέσσερα καταστήματα TAF στην Ελλάδα και δύο στην Κωνσταντινούπολη.
Οι αναταράξεις στην Τουρκία από το αποτυχημένο πραξικόπημα κατά του Ερντογάν δεν επηρέασαν την Intersport, όπου άνοιξε ένα νέο κατάστημα στα Αδανα. Μάλιστα, όπως είχε δηλώσει τότε ο προέδρος του Ομίλου, Βασίλης Φουρλής, οι πολιτικές εξελίξεις δεν είχαν επίδραση στις πωλήσεις των καταστήματα. «Τα καταστήματα πάνε εξαιρετικά, καθώς ένας από τους παράγοντες που παίζουν καθοριστικό ρόλο είναι ότι η εν λόγω χώρα έχει σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού της σε νεαρή ηλικία, όπου και πρωτίστως απευθύνονται τα προϊόντα των καταστημάτων Intersport» είχε επισημάνει χαρακτηριστικά.
Την επόμενη χρονιά το δίκτυο Intersport επεκτείνεται με ένα νέο κατάστημα στα Αδανα και η TAF με δύο επιπλέον καταστήματα στην Ελλάδα.
Το 2017 η Intersport στην Τουρκία αριθμεί 24 καταστήματα και η TAF 12 στην Ελλάδα και 2 στην Τουρκία. Ωστόσο έχουν ήδη να φαίνονται τα δύσκολα. Η δραστηριότητα στη γειτονική χώρα δέχεται μεγάλες πιέσεις λόγω της οικονομικής συγκυρίας, πληθωρισμό, υψηλά κόστη ενοικίων.
Τα λουκέτα, που σταμάτησαν την αιμορραγία
Μετά το 2019 η εικόνα είναι ακόμη χειρότερη. Η οικονομική κατάσταση της Τουρκίας έχει επιδεινωθεί ραγδαία, ο πληθωρισμός ανεβαίνει, η τουρκική λίρα χάνει όλο και περισσότερο και η θυγατρική της Intersport, στην οποία είναι πλέον μέτοχος κατά 100%, αρχίσει να στρέφεται προς την μείωση του δικτύου. Κλείνει το πρώτο κατάστημα στην Κωνσταντινούπολη , προσθέτοντας ωστόσο ένα νέο κατάστημα TAF στην ίδια πόλη. Από το 2020 αρχίζουν μαζικά τα λουκέτα, με πέντε καταστήματα να διακόπτουν τη λειτουργία τους και άλλα πέντε την επόμενη χρονιά.
«Κίνηση που σταμάτησε την αιμορραγία για τον όμιλο μετά από επτά χρόνια που η δραστηριότητα στην Τουρκία δέχεται πολύ μεγάλες πιέσεις», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Απόστολος Πεταλάς σε ενημέρωση των επενδυτών για τα οικονομικά αποτελέσματα εννεάμηνου.
Η διοίκηση του ομίλου είχε ήδη πάρει την απόφαση είτε για έξοδο από την Τουρκία (Plan B) όπως το χαρακτήριζαν είτε για συνεργασία με στρατηγικό επενδυτή (Plan A), που τελικά δεν τελεσφόρησε, οδηγώντας τη Φουρλής στη συμφωνία πώλησης της θυγατρικής στον τουρκικό όμιλο έναντι 3 εκατ. ευρώ βάζοντας τέλος στη δωδεκαετή παρουσία της στην Τουρκία. Το οικονομικό αποτύπωμα της θυγατρικής στην Τουρκία για τα μεγέθη του ομίλου (ο τζίρος φτάνει στα 500 εκατ. ευρώ με τον πήχη να ανεβαίνει στα 750 εκατ. ευρώ το 2025) είναι αμελητέο ωστόσο δεν παύει να αποτελεί μια επενδυτική κίνηση που δεν απέφερε τα αναμενόμενα.
Το βάρος τώρα πέφτει στην ανάπτυξη της Intersport, όπου ο όμιλος διαθέτει ένα δίκτυο 106 καταστημάτων και e- commerce σε Ελλάδα, Ρουμανία, Βουλγαρία και Κύπρο αλλά και την είσοδο σε μια αγορά, αυτή του κλάδου υγείας και ευεξίας με το άνοιγμα των δυο πρώτων καταστημάτων Holland & Barrett πριν λίγες ημέρες στην Αθήνα.
Διαβάστε επίσης
Όμιλος Fourlis: Πρεμιέρα για τα Holland & Barrett στην Ελλάδα
Cenergy: Η Chevron αναθέτει στη Σωληνουργεία Κορίνθου τον υποθαλάσσιο αγωγό φυσικού αερίου Tamar