Η Βουλγαρία ανακάλεσε τον πρέσβη της στη Βόρεια Μακεδονία, μετά τη νέα ένταση στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, με αφορμή αυτήν τη φορά τον άγριο ξυλοδαρμό, την περασμένη εβδομάδα, ενός μέλους της βουλγαρικής μειονότητας στη Βόρεια Μακεδονία που είναι και γραμματέας του βουλγαρικού συλλόγου στην πόλη Οχρίδα, από τρεις πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας Νικολάι Μίλκοφ δήλωσε απόψε ότι ο Βούλγαρος πρέσβης στα Σκόπια, Άνγκελ Ανγκέλοφ ανακαλείται στη Σόφια λόγω της “σοβαρής κατάστασης” που επικρατεί στη Βόρεια Μακεδονία, όσον αφορά στα δικαιώματα των Βουλγάρων στη γειτονική χώρα.

1

Ο Νικολάι Μίλκοφ συμπλήρωσε ότι ο πρέσβης της Βουλγαρίας στα Σκόπια θα παραμείνει στη βουλγαρική πρωτεύουσα έως ότου, όπως είπε, η Σόφια δεν δει απτά σημάδια αλλαγής της συμπεριφοράς των Σκοπίων.

Ο Μίλκοφ, μετά την κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της βουλγαρικής Βουλής, στην οποία ενημέρωσε για την πορεία και τη νέα όξυνση στις σχέσεις μεταξύ της Βουλγαρίας και της Βόρειας Μακεδονίας, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επαναφέρει η Σόφια το “βέτο” για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων των Σκοπίων με την ΕΕ.

“Εάν η Βόρεια Μακεδονία συνεχίσει να συμπεριφέρεται έτσι, είναι πιθανό η Βουλγαρία να θέσει ξανά βέτο” σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας.

Η Βουλγαρία παρεμπόδιζε επί δύο σχεδόν χρόνια την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας με την ΕΕ λόγω ανοιχτών εθνικών, γλωσσικών και ιστορικών διαφορών μεταξύ των δύο χωρών, γεγονός που έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις των Σκοπίων και έχει οδηγήσει στην ψύχρανση των σχέσεων τους.

Ωστόσο, το περασμένο καλοκαίρι, οι δύο χώρες κατέληξαν σε συμφωνία στη βάση μιας πρότασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με την οποία η Σόφια θα άρει το βέτο που έχει θέσει για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων των Σκοπίων με την ΕΕ, με την προϋπόθεση ότι η Βόρεια Μακεδονία θα προχωρήσει σε τροποποίηση του Συντάγματός της, με τη συμπερίληψη σε αυτό της βουλγαρικής μειονότητας που ζει στη χώρα. Η συμφωνία αυτή προκαλεί τις έντονες αντιδράσεις του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης της Βόρειας Μακεδονίας, του δεξιού VMRO-DPMNE, το οποίο έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι δεν πρόκειται να συναινέσει σε μια τέτοια τροποποίηση του Συντάγματος της χώρας.

Για την τροποποίηση του Συντάγματος της Βόρειας Μακεδονίας απαιτείται πλειοψηφία 2/3 στη Βουλή, την οποία η κυβέρνηση στα Σκόπια και τα κόμματα που υποστηρίζουν τη συμφωνία με τη Βουλγαρία δεν διαθέτουν στην παρούσα φάση.

Σύμφωνα με την τελευταία απογραφή πληθυσμού που πραγματοποιήθηκε то 2021 στη Βόρεια Μακεδονία, οι Βούλγαροι αποτελούν μόλις το 0,19% του πληθυσμού της χώρας, στοιχείο το οποίο η Σόφια αμφισβητεί και θεωρεί ότι το ποσοστό των Βούλγαρων στη Βόρεια Μακεδονία είναι κατά πολύ μεγαλύτερο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Βουλγαρία: Η Βόρεια Μακεδονία δεν έχει ακόμη ανοίξει την πόρτα στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις στην ΕΕ