Η αγορά μπορεί να τρέχει, αλλά οι επενδυτές του ΟΤΕ βλέπουν το «τρένο» των υπεραξιών να περνά…Αφήνοντας μια στυφή γεύση απογοήτευσης σε όσους προσδοκούν κάτι καλύτερο χρηματιστηριακά, από τον τηλεπικοινωνιακό γίγαντα της χώρας.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που διατυπώνουν πλέον, το ηχηρό και συνάμα εύλογο ερώτημα: Τι συμβαίνει με τη μετοχή του ΟΤΕ, που αδυνατεί να ακολουθήσει το ράλι ανόδου;

Επί του παρόντος αξιόπιστη απάντηση δεν υπάρχει, πέραν αυτών που επιχειρούν να ερμηνεύσουν , ενίοτε με ισχυρή δόση φαντασίας, ορισμένοι από τους εμπλεκόμενους στα δρώμενα της αγοράς. Φτάνοντας να κάνουν λόγο για κυοφορούμενες εξελίξεις, με πρώτιστο μέλημα την αποφυγή εξάρσεων στη μετοχή. Είτε προς τη μια, είτε προς την άλλη κατεύθυνση.

Κατ’ ουσίαν όμως η τρέχουσα πραγματικότητα στον ΟΤΕ, μοιάζει να είναι σαν ο ανεστραμμένος καθρέφτης των όσων είχαν διαδραματιστεί στο διάστημα Φεβρουαρίου-Απριλίου του 2022. Τότε δηλαδή που το «χαρτί» κάλπαζε φτάνοντας μέχρι τα 18,33 ευρώ, που ήταν το υψηλό των τελευταίων 14 ετών. Η αγορά έψαχνε και πάλι εξηγήσεις, εν μέσω φημολογούμενων σεναρίων περί επικείμενης Δημόσιας Πρότασης από τον βασικό μέτοχο, που είναι η Deutsche Telekom.

Κάτι τέτοιο φυσικά δεν συνέβη, ενώ στη συνέχεια άρχισε να λειτουργεί ο…νόμος της βαρύτητας για τη μετοχή. Η τιμή της οποίας στις 29 Νοεμβρίου της περσινής χρονιάς βρέθηκε να έχει υποχωρήσει στα 14,78 ευρώ. Καταγράφοντας απώλειες 19,4% από την προηγούμενη κορυφή της… θερμής περιόδου. Καθώς στο μεσοδιάστημα η σκυτάλη πέρασε από τους αγοραστές στους πωλητές. Συμβαίνουν αυτά στις αγορές και μάλιστα πολλάκις. Καθώς οι «παίκτες» ελπίζουν όταν πρέπει να φοβούνται και φοβούνται όταν πρέπει να ελπίζουν…

Στην περίπτωση του ΟΤΕ το χθεσινό κλείσιμο στα 14,66 ευρώ αποκλίνει οριακά (-0,81%) από  εκείνο της 29ης Νοεμβρίου. Στις 39 χρηματιστηριακές συνεδριάσεις που έχουν γίνει από τότε μέχρι τώρα, η μετοχή κινείται μέσα σε ένα πολύ στενό εύρος διακυμάνσεων. Τα οποία με όρους τιμών κλεισίματος  είναι από τα 14,44 έως και 14,95 ευρώ. Δηλαδή μόλις 3,53% από το ένα άκρο στο άλλο.

Όταν στο ίδιο διάστημα των τελευταίων 39 συνεδριάσεων ο Γενικός Δείκτης έχει ανέβει 9% και το δικό του εύρος διακύμανσης είναι της τάξεως του 10%.

Τα φαινόμενα ακινησίας και πόσο έχει αλλάξει το Free Float

Για τον ΟΤΕ τα φαινόμενα…ακινησίας είναι ακόμα πιο έντονα, αφού στις 16 πρώτες συνεδριάσεις της νέας χρονιάς το εύρος διακύμανσης των κλεισιμάτων της μετοχής έχει περιοριστεί στο 2,1% ( από τα 14,44 μέχρι τα 14,74 ευρώ). Το αν και κατά πόσο όλη αυτή η χρηματιστηριακή συμπεριφορά μπορεί να κρύβει κάτι το ιδιαίτερο, μόνο ο χρόνος θα το απαντήσει.

Κατά κανόνα η συσσώρευση μιας μετοχής θεωρείται ως ιδανική συνθήκη για κάποιον που επιζητεί να κτίσει θέση σε μια εισηγμένη. Αφού δεν αναγκάζεται να κυνηγά τις τιμές. Ενώ από την άλλη πλευρά, η χρηματιστηριακή στασιμότητα μιας μετοχής σε μια ανοδική αγορά, αυξάνει την προσφορά από τους βραχυπρόθεσμους και δυσαρεστημένους «παίκτες».

Από τις 29 του μηνός του περασμένου Νοεμβρίου έως και χθες, άλλαξαν χέρια 22,2 εκατ. μετοχές του ΟΤΕ συνολικής αξίας 327,2 εκατ. ευρώ. Εξ αυτών τα 2,6 εκατ. μετοχές αξίας 38,8 εκατ. ευρώ, διακινήθηκαν μέσω προσυμφωνημένων συναλλαγών ( «πακέτα»).

Ακόμη κι αν το 25% από τον υπόλοιπο, καθαρό, συναλλακτικό όγκο θεωρηθεί ότι είναι ενδοσυνεδριακές ή πολύ βραχυπρόθεσμου ορίζοντα αγοραπωλησίες, τότε το free float του ΟΤΕ (40,8%) έχει διαφοροποιηθεί αισθητά. Ίσως και κατά 8,3% στις περιπτώσεις που όλα τα «πακέτα» ήταν εσωτερικού χαρακτήρα γυρίσματα και δεν πήγαν σε διαφορετικά χαρτοφυλάκια. Διότι στην περίπτωση αυτή η διαφοροποίηση του free float μπορεί να είναι μεγαλύτερη.

Υπάρχει συστηματικός αγοραστής;

Παραμένει όμως άγνωστο το αν κατά πόσο υπάρχει κάποιος «παίκτης» που ενισχύει συστηματικά τη θέση του στον ΟΤΕ, ή αν οι «καθαρές» αγορές έχουν διασπαρθεί σε αρκετά άλλα χαρτοφυλάκια.

Πάντως, σημειολογικά και μόνον, η μεσοσταθμική τιμή του τελευταίου εξαμήνου είναι πάνω από την τρέχουσα, καθώς διαμορφώνεται στα 15,30 ευρώ ανά μετοχή. Με βάση την αξία και τον όγκο των συναλλαγών.

Στις 23 Φεβρουαρίου ο ΟΤΕ θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα της περσινής χρήσης. Αν ληφθούν υπόψη τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη σε μετόχους της εταιρείας στο τελευταίο, κυλιόμενο 12μηνο (9μηνο του 2022 και τέταρτο 3μηνο του 2021) τότε το τρέχον P/E διαμορφώνεται στο 11,6. Έναντι του 13,44 που είναι το P/E της Deutsche Telekom, η χρηματιστηριακή αξία της οποίας ξεπερνά τα 100 δις ευρώ. Είναι δε κατά 43% μεγαλύτερη από ότι ολόκληρο το ελληνικό χρηματιστήριο…

Από την αρχή της εφετινής χρονιάς η μετοχή του γερμανικού κολοσσού της Τelekom που έχει 3,5% μερισματική απόδοση 3,5%, ενισχύεται κατά 7,3% ενώ σε χρονικό ορίζοντα 12μηνου τα κέρδη είναι 26,1%. Όταν στον ΟΤΕ, του οποίου η μερισματική απόδοση κινείται κοντά στα επίπεδα του 5%, τα κέρδη στη διάρκεια της εφετινής χρονιάς είναι μηδαμινά (0,48%), ενώ σε ορίζοντα 12μηνου η μετοχή έχει χάσει το 12% της αξίας του…

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών και οι διφορούμενες σκέψεις

Αν και ο μέσος όρος των εκτιμήσεων των αναλυτών οριοθετεί την τιμή-στόχο για τον ΟΤΕ σε επίπεδα άνω των 18 ευρώ, εν τούτοις η μετοχή δεν ακολουθεί μια τέτοια πορεία, μένοντας αισθητά πίσω. Ορισμένοι έχουν την αίσθηση ότι το «χαρτί» πληρώνει το ενδεχόμενο της επικείμενης απομείωσης της υψηλής στάθμισης που έχει στον Δείκτη MSCI Greece. Άλλοι υποστηρίζουν ότι δεν έχει τους απαιτούμενους καταλύτες για να οδηγηθεί σε ψηλότερες αποτιμήσεις, καθώς ανταποκρίνεται στις βλέψεις εκείνων που κυνηγούν τα μερίσματα και όχι τις υπεραξίες.

Μετά και από τις πρόσφατες διαγραφές μετοχών το ποσοστό ελέγχου της γερμανικής Telekom έχει ανέβη στο 50,9% , χωρίς να γεννά υποχρεώσεις υποβολής Δημόσιας Πρότασης για τον ελληνικό τηλεπικοινωνιακό όμιλο, που αποτιμάται τώρα χρηματιστηριακά στα 6,357 δις ευρώ. Η συμμετοχή του e-efka στον ΟΤΕ είναι 6,1%, το Δημόσιο κατέχει 1,1%, αλλά 1,1% είναι οι ίδιες μετοχές, ενώ το 40,8% είναι στην ελεύθερη διασπορά και σε περίπου 80.000 μετόχους. Ξένους και Έλληνες, θεσμικούς και ιδιώτες.

Η Deutsche Telekom μπήκε στον ΟΤΕ τον Μάιο του 2018 και για τη συνολική της μετοχική θέση έχει δαπανήσει 4,476 δις ευρώ. Στην πορεία των χρόνων έχει εισπράξει 796,6 εκατ. ευρώ από χρηματικές διανομές, ενώ η τρέχουσα αξία των μετοχών που κατέχει είναι 3,233 δις ευρώ. Με άλλα λόγια υπάρχει ακόμη μια «απόσταση» 446,4 εκατ. ευρώ για να καλύψει το κόστος κτήσης. Πράγμα που είχε συμβεί την περίοδο του περσινού Φεβρουαρίου- Μαρτίου όταν η μετοχή έκανε πτήσεις άνω των 18 ευρώ.

Μένει να διακριβωθεί αν η τρέχουσα δυστοκία της μετοχής μπορεί να συσχετίζεται και με τις προθέσεις των Γερμανών της Telekom. Άγνωστο προς ποια κατεύθυνση μπορεί αυτές να κινηθούν και πότε. Εάν κινηθούν εν τέλει, καθώς όχι μόνο η αγορά αλλά και οι μετοχές δεν ακολουθούν πάντα τη διαδρομή που πιστεύουν οι περισσότεροι…

Διαβάστε επίσης:

Crash test στα τιμολόγια κινητής: Τι προσφέρουν ΟΤΕ-Nova-Vodafone

«Μάχη» για τα δίκτυα 5G – Πώς θα συνεισφέρουν 4,5 δισ. ευρώ στο ΑΕΠ της Ελλάδας

Εγκρίθηκε η συγχώνευση ΟΤΕ και ΟΤΕ Διεθνείς Λύσεις