ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ένα νέο πακέτο μέτρων που μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 1,3 δισ. ευρώ επεξεργάζεται το Υπουργείο Οικονομικών, καθώς έχει δημιουργηθεί ήδη ένας επιπλέον δημοσιονομικός χώρος για νέες παροχές προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Ήδη, η κυβέρνηση δέχεται εισηγήσεις να ανακοινωθούν νέα μέτρα στήριξης στα τέλη Φεβρουαρίου, μια περίοδο κατά την οποία θα υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για την πορεία των κρατικών εσόδων, αφού τότε κλείνει επίσημα ο προϋπολογισμός του 2022, ενώ στις αρχές Μαρτίου θα είναι διαθέσιμα και τα πρώτα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την πορεία ολόκληρου του 2022.
Αυτά τα στοιχεία θα δείξουν ποια δημοσιονομικά στοιχεία αποτελούν έκτακτα έσοδα και ποια μόνιμα, προκειμένου στη συνέχεια να υπάρξουν και οι αντίστοιχες παρεμβάσεις από το οικονομικό επιτελείο. Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση έχει στο τραπέζι δυο διαφορετικά πακέτα στήριξης, το ένα με έκτακτα μέτρα και το άλλο με μόνιμες φοροελαφρύνσεις.
Έκτακτα μέτρα
Το Υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει:
- Τη διανομή μιας νέας επιταγής ακρίβειας σε χαμηλοσυνταξιούχους και ευάλωτα νοικοκυριά, όπως έγινε και τα περασμένα Χριστούγεννα. Τα ποσά που δόθηκαν τότε άγγιζαν τα 250 ευρώ ανά δικαιούχο, χωρίς να αποκλείεται η επανάληψη ακριβώς αυτής της ενίσχυσης.
- Δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η παράταση του χαμηλού ΦΠΑ σε εστίαση, τουρισμό, μεταφορές, γυμναστήρια, θέατρα και σχολές χορού για ένα ακόμα εξάμηνο, έως το τέλος του 2023, ακόμα και αν πρόκειται για πολιτικό χρόνο που ξεπερνά τη θητεία της παρούσας κυβέρνησης.
- Μια νέα παρέμβαση στα καύσιμα, εφόσον οι τιμές επιστρέψουν σε υψηλότερα επίπεδα.
Μόνιμα μέτρα
Στο σχεδιασμό του οικονομικού επιτελείου βρίσκονται όμως και ορισμένες μόνιμες φοροελαφρύνσεις.
Πρόκειται για μέτρα όμως, τα οποία κινούνται σε επίπεδο τετραετίας, δηλαδή θα εξαγγελθούν προεκλογικά.
- Μια νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,6%, προκειμένου να περιοριστεί το μη μισθολογικό κόστος. Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά του πρωθυπουργού στη χθεσινή συνέντευξη τύπου: «Είναι στις προθέσεις μας να μειωθούν. Θα τοποθετηθώ συγκεκριμένα όταν παρουσιάσουμε το πρόγραμμα της επόμενης τετραετίας».
- Στο σχεδιασμό βρίσκεται η μείωση των έμμεσων φόρων, μέσω της μείωσης του ΦΠΑ. «Αν πρόκειται να κάνουμε μείωση έμμεσων φόρων, κάτι που θεωρώ πιθανό να γίνει την επόμενη τετραετία, θα είναι μόνιμη και δεν θα θέτει σε κίνδυνο τη δημοσιονομική πειθαρχία», δήλωσε ο πρωθυπουργός. Υπενθυμίζεται πως στο Υπουργείο Οικονομικών εξετάζεται εδώ και καιρό η μείωση του κανονικού συντελεστή ΦΠΑ από το 24% στο 22% και του χαμηλού στο 11% από το 13%, κάτι που το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει για το 2024, εφόσον από το εκλογικό αποτέλεσμα προκύψει η ίδια κυβέρνηση.
- Ψηλά στη λίστα βρίσκεται και η σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος. Το πρώτο βήμα έγινε από φέτος, καθώς το τέλος δεν καταβάλουν οι επιχειρήσεις που αύξησαν το προσωπικό τους μέσα στο 2022. Στο σκεπτικό του οικονομικού επιτελείου βρίσκεται η μείωση του τέλους επιτηδεύματος κατά 50% για όλους, προκειμένου στη συνέχεια να υπάρξει μόνιμη κατάργηση του μέτρου.
- Στο σχεδιασμό βρίσκεται και η καταβολή των αναδρομικών για τις επικουρικές συντάξεις σε όλους τους δικαιούχους, σε τέσσερις ετήσιες δόσεις.
- Στην προεκλογική φορολογική ατζέντα εξετάζεται να περιληφθεί η μείωση του συντελεστή φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων από το 22% στο 20%.
- Αύξηση μισθών στον δημόσιο τομέα από το 2024, κάτι που θα πρέπει όμως να αποτυπωθεί στον επόμενο προϋπολογισμό, δηλαδή στο τέλος του 2023.
Κρίσιμο σημείο για το οικονομικό επιτελείο αποτελεί να μην διαταραχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι τόσο από το σχεδιασμό των έκτακτων μέτρων όσο και από τις μόνιμες παρεμβάσεις, ενόψει της προσπάθειας να ανακτηθεί και η πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα.
Διαβάστε επίσης: