Όσο ψηλότερα ανεβαίνεις ,τόσο μεγαλώνει ο κίνδυνος να ζαλιστείς. Παρά ταύτα η… χρηματιστηριακή αγορά δεν φαίνεται να έχει ζητήματα υψοφοβίας. Τουλάχιστον μέχρι τώρα.

Από το ξεκίνημα της εφετινής χρονιάς και μετά από 15 συνεδριάσεις, μαζί με τη χθεσινή, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 7,32%. Συναγωνιζόμενος την αντίστοιχη ορμητική εκκίνηση που είχε κάνει το 2018.

Πλέον ο αθηναϊκός «ναός» του χρήματος έχει αναρριχηθεί στις 997,81 μονάδες και βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τα κατακτήσει το πρωτίστως ψυχολογικό «οχυρό» των 1.000 μονάδες. Εκεί δηλαδή όπου είχε βρεθεί για τελευταία φορά στις 8 Δεκεμβρίου του 2014. Ενώ για πρώτη φορά στην ιστορία του το ελληνικό χρηματιστήριο είχε ξεπεράσει τις 1.000 μονάδες στις 4 Μαΐου του μακρινού 1990. Όπου βεβαίως, τόσο η σύνθεση του Γενικού Δείκτη όσο και η εν γένει «ταυτότητα» της αγοράς ήταν διαφορετική από τη σημερινή.

Σε κάθε περίπτωση οι δυνατές συγκινήσεις που έχει προσφέρει η αγορά από την ανατολή του 2023, μεταφράζονται σε κέρδη 3,727 δισ. ευρώ. Και μάλιστα σε εξαιρετικά σύντομο χρονικό διάστημα, καθώς έχουν μεσολαβήσει 13 ανοδικές συνεδριάσεις και μόνο δύο πτωτικές. Κάτω από αυτές τις συνθήκες η χρηματιστηριακή αξία του συνόλου των εισηγμένων εταιρειών είναι τώρα στα 69,235 δισ. ευρώ, έναντι των 65,508 δισ. στα τέλη του 2022.

Κατά κύριο λόγο το ανοδικό τέμπο που ακολουθεί το χρηματιστήριο, οφείλεται σε ροή κεφαλαίων από το εξωτερικό. Από μια σειρά επιθετικών funds που παίζουν το «χαρτί» Ελλάδα. Στηριζόμενα στις αναπτυξιακές προοπτικές που ενσωματώνει η χώρα, αλλά και στις βάσιμες προσδοκίες για ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, μετά από τις εθνικές εκλογές. Τα συγκεκριμένα funds που τοποθετούνται τώρα σε τράπεζες και ορισμένες άλλες εταιρείες της μεγαλύτερης κεφαλαιοποίησης, φαίνεται να έχουν πάρει  συνάμα και το «στοίχημα» της πολιτικής συνέχειας. Διαβλέποντας ότι στο τέλος της ημέρας η φιλοεπενδυτική κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη θα είναι εκείνη που θα έχει και πάλι τα ηνία της εξουσίας.

Πέραν των ξένων «παικτών» αυξημένη συμμετοχή στα δρώμενα της αγοράς έχουν και τα  εγχώρια ιδιωτικά χαρτοφυλάκια, που μαζί με τα θεσμικά, δίνουν ανοδικό αέρα σε αρκετές μετοχές μεσαίου και μικρότερου μεγέθους. Ποντάροντας σε διάφορα επιχειρηματικά stories, είτε στη διαγραφόμενη αναβάθμιση των εταιρικών οικονομικών επιδόσεων.

Ανεβάζει στροφές και ο συναλλακτικός τζίρος

Ενδεικτικό της έντονης κινητικότητας είναι και το γεγονός ότι η μέση ημερήσια αξία των συναλλαγών από το ξεκίνημα του 2023 «τρέχει» με 88,7 εκατ. ευρώ. Αυξημένη κατά 23% σε σύγκριση με τα δεδομένα της περσινής χρονιάς.

Σε αυτές τις πρώτες 15 μέρες χρηματιστηριακών συνεδριάσεων 93 μετοχές παρουσιάζουν άνοδο των τιμών, 10 παραμένουν σε σταθερά επίπεδα και 36 βρίσκονται σε πτωτική τροχιά.

Από τις κερδοφόρες μετοχές που αποτελούν το 66,2% του συνόλου, οι 41 έχουν άνοδο μικρότερη από εκείνη του Δείκτη. Οι άλλες 52 έχουν μεγαλύτερα κέρδη και εξ αυτών οι 35 καταγράφουν διψήφιο ποσοστό ανόδου. Στην περίπτωση μάλιστα της Attica Bank το ποσοστό είναι τριψήφιο αφού από το ξεκίνημα της εφετινής χρονιάς η τιμή της μετοχής έχει πετύχει το τηλαυγές +148,1%. Πρόκειται ασφαλώς για μια ειδική περίπτωση «στοιχήματος» η έκβαση της οποίου θα κριθεί από το πώς μπορεί να «κλειδωθούν» αυτά τα κέρδη από μια τράπεζα που έχει μπροστά της μια μεγάλη κεφαλαιακή αύξηση και πάνω απ’ όλα ένα εξαιρετικά περιορισμένο free float.

Η δεκάδα των μεγαλύτερων υπεραξιών

Από που όμως προέρχεται η αύξηση του μετοχικού πλούτου κατά 3,727 δισ. ευρώ; Όσο κι αν ηχεί κάπως περίεργα 10 εταιρείες έχουν προσφέρει υπεραξίες ύψους 3,088 δισ. ευρώ αθροιστικά,  καλύπτοντας έτσι το… 82,9% του συνόλου.

Τα χαρτοφυλάκια των μετόχων της Eurobank ( βασικών και μειοψηφούντων) είναι εκείνα με τα ποσοτικά μεγαλύτερα κέρδη. Αφού η κατά 13,65% αύξηση της μετοχής από την αρχή του 2023, έχει προσθέσει 534,3 εκατ. ευρώ υπεραξίες στην τράπεζα.

Ακολουθεί η Εθνική της οποίας τα κέρδη με όρους κεφαλαιοποίησης έχουν ενισχυθεί κατά 468,3 εκατ. ευρώ, έπειτα από την άνοδο 13,66% που έχει  η μετοχή.

Το «χαρτί» της Alpha Bank κερδίζει 19,60% με τις υπεραξίες για την τράπεζα να διαμορφώνονται στα 460,2 εκατ. ευρώ.

Η μετοχή της Πειραιώς έχει ανέβει 25,42% προσφέροντας υπεραξίες 457 εκατ. ευρώ.

Για τη Mytineos τα κέρδη μεταφράζονται σε 337,2 εκατ. ευρώ, έπειτα από την άνοδο της μετοχής κατά 11,63%.

Η ΔΕΗ έχει κινηθεί 10,45% ψηλότερα ενισχύοντας τη χρηματιστηριακή της αξίας κατά 261,7 εκατ. ευρώ.

Τα σενάρια της Ελλάκτωρ και άλλες δυνάμεις της αγοράς

«Καυτό» είναι το σκηνικό στην Ελλάκτωρ, καθώς μέσα σε 15 συνεδριάσεις η μετοχή καταγράφει κέρδη 30,86%. Με τις υπεραξίες να ανέρχονται στα 188 εκατ. ευρώ, τροφοδοτούμενα από σενάρια που εκκινούν από την πώληση της Άκτωρ, φθάνοντας μέχρι τις επιχειρηματικές συμμαχίες που φημολογείται ότι είναι στα σκαριά.

Στην περίπτωση της «τρελής» ανόδου στην Attica Bank, έχουν σχηματιστεί υπεραξίες 152 εκατ. ευρώ.

Το χρηματιστηριακό ξύπνημα της Τιτάν συνοδεύεται με άνοδο 13,27% και προσθήκη 123,5 εκατ. ευρώ στην κεφαλαιοποίηση της εταιρείας.

Δυνατή ανοδική κίνηση έχει κάνει και η μετοχή της Σαράντης (+22,96%) με τις υπεραξίες να ανέρχονται στα 104,1 εκατ. ευρώ.

Πέραν αυτών υπάρχουν και ορισμένες άλλες μετοχές, μικρότερης κεφαλαιοποίησης εταιρειών, που έχουν προσφέρει σημαντικά κέρδη από την αρχή του έτους. Σε αυτές συγκαταλέγονται η Άβαξ (+26,32%), η ΕΧΑΕ ( 20,48%) αλλά και τα παιζόμενα «χαρτιά» των Κέκροψ (42,11%), Frigoglass (31%), ΣΙΔΜΑ (29,38%), Σπύρου (20%) και ορισμένων άλλων.

Στον αντίποδα τις βαρύτερες απώλειες με όρους χρηματιστηριακής αξίας εμφανίζει η Coca Cola (-179,8 εκατ. ευρώ από την υποχώρηση της μετοχής κατά 2,215). Ακολουθεί η Helleniq Energy (πρώην ΕΛΠΕ) που μετράει 100,9 εκατ. ευρώ απώλειες σε κεφαλαιοποίηση, καθώς η μετοχή είναι στο -4,35%

Εντύπωση συνεχίζει να προκαλεί η …ακινησία του ΟΤΕ (+0,75% από την αρχή τους έτους) που δεν συνάδει με τις οικονομικές επιδόσεις του τηλεπικοινωνιακού γίγαντα της χώρας. Αν ο ΟΤΕ είχε ακολουθήσει τον μέσο όρο της αγοράς, Γενικός Δείκτης θα ήταν ήδη πάνω από τις 1.000 μονάδες.

Εκ των πραγμάτων και καθώς η υπεραγορασμένη αγορά είναι ανέφικτο να κινείται μονοσήμαντα ανοδικά, το πρώτο κρίσιμο τεστ θα έρθει όταν υπάρξει μια ουσιαστική διόρθωση. Εκεί θα φανούν και οι πραγματικές διαθέσεις των παικτών…

Διαβάστε επίσης

Χρηματιστήριο: Ιστορικά και πολυετή υψηλά σε Μυτιληναίο και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, έβρεξε πακέτα στο κλείσιμο – Το γύρισμα της Ελλάκτωρ και στο +4,79% η Πειραιώς που κοιτάζει MSCI

Μυτιληναίος, Περιστέρης, Χόλτερμαν και Εξάρχου δίνουν νέα πνοή στην χρηματιστηριακή αγορά

Γιατί η Intrakat έχει γίνει η πιο hot play επιλογή της χρηματιστηριακής αγοράς – Υψηλές πτήσεις για μετοχή και δικαιώματα