ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σε αποκλειστικές συζητήσεις με τις πιστώτριες τράπεζες για την εξαγορά των δανείων της δικαιοδόχου των Starbucks εταιρείας του ομίλου Μαρινόπουλου εισέρχεται η κυπριακών συμφερόντων επενδυτική ECM Partners.
Το fund συζητά τις τελευταίες λεπτομέρειες για την εξαγορά των δανείων ύψους περίπου 25 εκατ. ευρώ της Μαρινόπουλος Εταιρία Καφέ από τις Cepal Hellas, DoValue, Intrum, Alpha Bank και Εθνική Τράπεζα.
Όπως πληροφορείται το mononews, στόχος του fund είναι να περιέλθει στην κατοχή του το σήμα και το δίκτυο της αλυσίδας καφεστίασης σε δεύτερο χρόνο, που μετά το deal των πιστωτριών με το fund, θα αποτελεί μία εταιρεία η οποία θα έχει εξυγιανθεί.
Οι ίδιες πηγές, που έχουν γνώση των διαπραγματεύσεων των τραπεζών με το fund, υπολογίζουν τη συνολική επένδυση στα 50 εκατομμύρια ευρώ, δεδομένης της αξίας του σήματος (που ακόμα δεν έχει κοστολογηθεί), ενώ δεν είναι ακόμα γνωστή η έκπτωση επί της ονομαστικής αξίας των δανείων που θα περιέλθουν στην κατοχή της ECM.
Η Μαρινόπουλος Εταιρία Καφέ ήταν μέχρι σήμερα ο δικαιοδόχος της διεθνούς αλυσίδας σε Ελλάδα και Κύπρο, με 27 καταστήματα στη χώρα μας (εξαιρουμένων όσων λειτουργούν εντός αεροδρομίων) απασχολώντας περί τα 300 άτομα, αλλά έχει καταστεί ζημιογόνος τα τελευταία χρόνια. Ακόμα και το 2019, χρονιά ρεκόρ για τον τουρισμό (εξαιρουμένου του 2022), η αλυσίδα ήταν ζημιογόνος κατά 1,7 εκατομμύρια.
Σύμφωνα με τα τελευταία οικονομικά στοιχεία που δημοσίευσε, αυτά του 2020, εμφάνισε ζημιές 3,3 εκατ. ευρώ, ενώ και οι πωλήσεις ήταν αισθητά μειωμένες, κατά 33%, κατερχόμενες σε 11 εκατ. από 16,5 εκατ. το 2019, ενώ σε χαμηλότερα επίπεδα από εκείνα της προ πανδημίας εποχή υπολογίζονται και τα έσοδα του 2021, με τις προβλέψεις για το 2022 να είναι επίσης δυσοίωνες.
Υποχρεώσεις 38,5 εκατ. ευρώ
Σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα ο βραχυπρόθεσμος δανεισμός φτάνει στα 24,9 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 11,7 εκατ. ευρώ αφορούν σε ομολογιακό δάνειο, 2,2 εκατ. ευρώ είναι ενδοομιλικό δάνειο και 11 εκατ. τραπεζικές υπεραναλήψεις.
Έως τον Αύγουστο του 2022, οπότε υπογράφηκαν οι οικονομικές καταστάσεις, η Μαρινόπουλος ευελπιστούσε σε «ικανοποιητική συνεργασία με τις τράπεζες» για αναδιάρθρωση του δανεισμού. Οι συνολικές υποχρεώσεις, δηλαδή και προς προμηθευτές, υπερέβησαν τα 38,5 εκατ. ευρώ το 2020.
Χαρακτηριστικό είναι ότι οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις, συμπεριλαμβανομένων των μη εξυπηρετούμενων δανείων, υπερέβαιναν το σύνολο του κυκλοφορούντος ενεργητικού κατά ποσό 37,1 εκατ. ευρώ, κάτι που επισήμανε και ο ορκωτός ελεγκτής στην έκθεσή του, χτυπώντας το καμπανάκι περί «ουσιώδους αβεβαιότητας, που σχετίζεται με τη συνέχιση της δραστηριότητας της εταιρείας».
Η εκμετάλλευση και χρήση του σήματος της Starbucks από τη Μαρινόπουλος, ολοκληρώθηκε στις 30 Νοεμβρίου, έχοντας πάρει εξάμηνη παράταση από τον Μάιο του 2022, οπότε και έληγε η σύμβαση με την αμερικανική πολυεθνική.
Πάντως, στην οικονομική έκθεση του 2020, η Μαρινόπουλος ανέφερε ότι βρισκόταν σε συζητήσεις με τον κολοσσό του καφέ για την πολυετή ανανέωση της σύμβασης του franchise agreement.
Θυμίζουμε πως η Μαρινόπουλος Εταιρία Καφέ και η Μαρινόπουλος Σύμβουλοι Επιχειρήσεων (που έχει το δικαίωμα χρήσης της GAP) μεταβιβάστηκαν στην Αφοί Μαρινόπουλοι το 2016, στο πλαίσιο της συμφωνίας εξυγίανσης που υπέγραψαν Μαρινόπουλος, Σκλαβενίτης και τράπεζες.
Τα deals της ECM Partners
Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που το κυπριακό fund, του οποίου ηγείται ο Σάββας Λιάσης, επενδύει σε εταιρεία που ίδρυσε η οικογένεια Μαρινόπουλου.
Η επενδυτική εταιρεία απέκτησε την πλειοψηφία των μετοχών της Famar, της φαρμακευτικής που είχε περιέλθει στην ιδιοκτησία της KKR. To αμερικανικό fund άρχιζε να βάζει σταδιακά πωλητήριο στη φαρμακευτική, έξι μήνες αφότου είχε ολοκληρωθεί το deal με τις τράπεζες.
Η πολυεθνική και η θυγατρικές της – συμπεριλαμβανομένης της ελληνικής Φαμάρ – είχαν περάσει από το 2017 στον έλεγχο των τραπεζών, που ανέθεσαν τη διαχείριση στην Pillarstone. Το business plan της KKR πάγωσε και οι ECM Partners και York Capital Management εξαγόρασαν τη Famar το Μάρτιο του 2020, συμπεριλαμβανομένων των επιχειρησιακών δραστηριοτήτων σε Ελλάδα, Ισπανία και Ιταλία, των δραστηριοτήτων διανομής στην Ελλάδα, που αντιστοιχούν σε συνολικό τζίρο 210 εκατ. ευρώ και προσωπικού 1.900 ατόμων.
Το τελευταίο deal της ECM αφορά στην εξαγορά της Παυλίδης Μάρμαρα, στην οποία ανήκει και η εισηγμένη στο ελληνικό Χρηματιστήριο Mermeren Kombinat, με παραγωγή στη Βόρεια Μακεδονία.
Ο όμιλος φέρεται να πέρασε στον έλεγχο του fund έναντι περίπου 500 εκατ. ευρώ.
Το 2021 η Παυλίδης Μάρμαρα πέτυχε πωλήσεις 119 εκατομμυρίων, αυξημένες κατά 17,5%, ενώ τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 40,7 εκατομμύρια, σημειώνοντας ανάπτυξη της τάξης του 55%.
Διαβάστε επίσης
Καραγιάννης: Μειώνεται κατά 10 ευρώ το κόστος του μηνιαίου e-pass για τη Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου
Παπουτσάνης: Επέκταση του προϊοντικού χαρτοφυλακίου και είσοδος σε αναπτυσσόμενους κλάδους
Ξεκίνησε η διαδικασία για την είσοδο στρατηγικού επενδυτή στην ΕΑΒ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Τάσεις MRB: Στο 22,9% η ΝΔ και 14,2% το ΠΑΣΟΚ – Ποιες λέξεις εκφράζουν τους πολίτες
- Μπακογιάννης: Οι Τράπεζες είχαν ενημερώσει από τον Απρίλιο τον Δούκα για το χρηματοδοτικό κενό στο γήπεδο του ερασιτέχνη ΠΑΟ
- Υπουργείο Παιδείας: Ανακοινώθηκαν οι ελάχιστες βάσεις εισαγωγής για τις Πανελλήνιες
- Δίκη για το Μάτι: Ξεκίνησαν οι απολογίες των κατηγορουμένων