ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Υπάρχουν ισχυρές προσδοκίες για σημαντικό κοίτασμα φυσικού αερίου Νότια της Κρήτης, σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, ο οποίος στο περιθώριο εκδήλωσης για την παρουσίαση της νέας ταυτότητας της ΕΔΕYΕΠ (Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων), σημείωσε ότι πραγματοποιούνται επαφές και με άλλες πετρελαϊκές εταιρείες για να μπουν στα κοινοπρακτικά σχήματα σε Ιόνιο και Κρήτη.
Σημείωσε, ότι στο τέλος Φεβρουαρίου ολοκληρώνονται οι δισδιάστατες σεισμικές έρευνες που διενεργεί η Exxon Mobil στα θαλάσσια οικόπεδα Δυτικά και Νοτιοδυτικά της Κρήτης. Θα ακολουθήσει η περίοδος της ερμηνείας των σεισμικών καταγραφών, η οποία αναμένεται να διαρκέσει αρκετούς μήνες. Είναι πολύ πιθανό, η κοινοπραξία ExxonMobil – Helleniq Energy να αποφασίσει να μην προχωρήσει στη διενέργεια τρισδιάστατων σεισμικών καταγραφών και να λάβει άμεσα την απόφαση για τη διενέργεια ερευνητικής γεώτρησης, όπως έκανε η ExxonMobil στις παραχωρήσεις της Κύπρου.
Eάν όλα εξελιχθούν σύμφωνα με τον προγραμματισμό και η πρώτη ερευνητική γεώτρηση μπορεί να διεξαχθεί στις αρχές του 2025.
Αντίστοιχο προγραμματισμό έχουν κάνει και οι εταιρείες Energean και Helleniq Energy για τις παραχωρήσεις στο Ιόνιο Πέλαγος, όπου οι σεισμικές έρευνες έχουν ολοκληρωθεί και βρίσκεται σε εξέλιξη η ερμηνεία των δεδομένων. H Energean έχει αναλάβει την παραχώρηση βορειοδυτικά της Κέρκυρας ενώ η Helleniq Energy τις περιοχές Ιόνιο και Κυπαρισσιακός Κόλπος.
Tα μέχρι τώρα ευρήματα γεννούν υψηλές προσδοκίες
Αν και τόνισε ο κ. Σκρέκας, ότι είναι ακόμα νωρίς για να υπάρχει πλήρης εικόνα για τα πιθανά κοιτάσματα φυσικού αερίου στις δυο παραχωρήσεις, τα μέχρι τώρα ευρήματα γεννούν υψηλές προσδοκίες, καθώς οι πληροφορίες κάνουν λόγο για ύπαρξη γεωλογικών σχηματισμών που θα μπορούσαν να «κρύβουν» ποσότητες ικανές να καλύψουν το κενό που θα προκύψει στην Ευρώπη από την πλήρη απεξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο.
Σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας το κενό αυτό πρόσφατα εκτιμήθηκε στα 30 δις κυβικά μέτρα ετησίως για τα επόμενα δέκα χρόνια. Εάν τηρηθεί αυτό το χρονοδιάγραμμα, θα πρόκειται για διαδικασίες fast track από την ολοκλήρωση των σεισμικών ερευνών έως το πρώτο γεωτρύπανο (2 χρόνια), ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι στην Κύπρο απαιτήθηκαν πέντε χρόνια.
Ενδιαφέρον νέων επενδυτών
Επίσης, ο υπουργός τόνισε «η Ελλάδα είναι ανοιχτή στην έλευση νέων επενδυτών» αναφερόμενος στο ενδιαφέρον άλλων ξένων πετρελαϊκών ομίλων για είσοδο στον κλάδο έρευνας και ανάπτυξης υδρογονανθράκων στην Ελλάδα και ειδικότερα, στις παραχωρήσεις της Κρήτης και του Ιονίου.
Σημειώνεται ότι στην κοινοπραξία κοινοπραξία των ExxonMobil / HELLENiQ ENERGY να επιδιώκει τη λήψη επενδυτικής απόφασης για ερευνητική γεώτρηση εντός του 2024, προκειμένου να μπει το πρώτο γεωτρύπανο μέσα στο 2025. Επαφές πραγματοποιούνται και με άλλες πετρελαϊκές εταιρείες ωστόσο σε όσο πιο ώριμα φάση της διαδικασίας μπουν στην κοινοπραξία τόσο μεγαλύτερο θα είναι το τίμημα για την είσοδό τους και τα έσοδα για την ExxonMobil.
Ο νέος ρόλος της ΕΔΕΥΕΠ
Στην ειδική εκδήλωση για την νέα ταυτότητα της ΕΔΕΥΕΠ που πραγματοποιήθηκε χθες, παρουσία των υπουργών Κώστα Σκρέκα, Κωστή Χατζηδάκη και του υφυπουργού Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΔΕΥΕΠ κ. Άρης Στεφάτος, περιέγραψε τη νέα ταυτότητα και το νέο ρόλο της εταιρείας. Τόνισε ότι η κυβέρνηση αποφάσισε η εταιρεία να αναλάβει νέες ευθύνες εν όψει της ενεργειακής μετάβασης. Επεκτείνοντας τις αρμοδιότητές της στα υπεράκτια αιολικά πάρκα και την υπόγεια αποθήκευση υγρών και αερίων (φυσικού αερίου και άνθρακα) και ίσως υδρογόνου στο μέλλον, αξιοποιεί το εξειδικευμένο της προσωπικό για την ανάδειξη των ενεργειακών πόρων της χώρας σε κρίσιμους για την ενεργειακή μετάβαση τομείς για τις επόμενες δεκαετίες.
Παράλληλα με το νέο ρόλο της μπορεί να προσφέρει δελεαστικές συνέργειες και αξιοποιώντας τον ενεργειακό πλούτο, να συμβάλει στην ενεργειακή ασφάλεια της χώρας και να χτίσει γέφυρες για ένα πιο βιώσιμο μέλλον.
Ο υπουργός Ενέργειας, σημείωσε ότι το φυσικό αέριο θα είναι απαραίτητο για τα επόμενα 30 χρόνια, διασφαλίζοντας την ενεργειακή ασφάλεια και αποτελώντας το αέριο γέφυρα προς την κλιματική ουδετερότητα.
Όπως τόνισε η κυβέρνηση αποφάσισε να γνωρίζει τι υπάρχει στο ελληνικό υπέδαφος γιατί αυτό είναι μια υποχρέωση προς την ελληνική κοινωνία και η ΕΔΕΥΕΠ είναι υπεύθυνη για την επιτάχυνση, παρακολούθηση και ελέγχου των παραχωρήσεων για την εξόρυξη υδρογονανθράκων.
“Βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να έχουμε σπουδαίες εταιρείες όπως την Exxon Mobil που έχει αγκαλιάσει με την εμπιστοσύνη της τη χώρα, την Helleniq Energy, την Energean που πολύ σύντομα θα λάβει την επενδυτική απόφαση για την πρώτη ερευνητική γεώτρηση στα Γιάννενα”, τόνισε ο κ. Σκρέκας. Επίσης, τόνισε, ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει πόλος έλξης ολιστικών ενεργειακών επενδύσεων καθώς η χώρα προσφέρει ολιστικές προτάσεις επένδυσης που συνδυάζουν τους ορυκτούς πόρους και την ενεργειακή μετάβαση.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- H FED ισοπέδωσε τη Wall Street: Βουτιά 3% για τον Nasdaq, 1.100 μονάδες πτώσης για τον Dow Jones
- Πετρέλαιο: Μικρή άνοδος μετά τα νέα στοιχεία για τα αποθέματα στις ΗΠΑ
- Τζερόμ Πάουελ: Δύσκολη απόφαση η σημερινή μείωση επιτοκίων – Θα είμαστε πιο προσεκτικοί πλέον
- Βουλγαρία; Δεν υπάρχει λόγος να αλλάξουμε θεση για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ