ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Επιστροφή στην κοινωνία του μερίσματος από την ανάπτυξη, με αύξηση των μισθών την επόμενη τετραετία-μετά από τη συντελεσθείσα μείωση φόρων και εισφορών-παράλληλα με τη στήριξη της αγοράς εργασίας, με περαιτέρω δράσεις για εργαζόμενους- κυρίως τους νέους- και επιχειρήσεις.
Στο πλαίσιο αυτό θα μπορούσε να συμπυκνωθεί το βασικό μήνυμα που θα εκπέμψει ο Πρωθυπουργός κατά την πρώτη θεματική συνέντευξη Τύπου το μεσημέρι, με θέμα την οικονομία, την ανάπτυξη και την αγορά εργασίας.
Στην πρώτη μιας σειράς ανάλογων παρεμβάσεων που θα ξεδιπλωθούν παράλληλα με τις περιοδείες του ανά τη χώρα, με στόχο τον απολογισμό και την ανάδειξη του κυβερνητικού έργου, ταυτόχρονα με τη σύγκρισή του με αυτό της τετραετίας ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του mononews, η επιλογή Μητσοτάκη η πρώτη θεματική συνέντευξη Τύπου να έχει τη συγκεκριμένη θεματολογία, μόνο τυχαία δεν είναι, καθώς το εισόδημα και οι μισθοί, συνδυαστικά με την ανάπτυξη και την αγορά εργασίας, αποτελούν τον πρώτο από τους πέντε άξονες του προεκλογικού προγράμματος της ΝΔ (με τους υπόλοιπους τέσσερεις να αφορούν την Υγεία, την Παιδεία- Πανεπιστήμια, τη Δικαιοσύνη και την Ασφάλεια). Προγράμματος που βρίσκεται ήδη στα χέρια του Προέδρου του κόμματος, έχοντας περάσει από την «κρησάρα» των κ. Χ. Θεοχάρη και της ομάδας επιστημόνων της αρμόδιας Γραμματείας, του Π. Μαρινάκη και του Α. Σκέρτσου. Αλλά και από τα «ραντάρ» του Θ. Σκυλακάκη αναφορικά με τη δημοσιονομική διάσταση, καθώς η εντολή Μητσοτάκη είναι ότι ανακοινώνεται και υλοποιείται να είναι απολύτως κοστολογημένο.
Στη διάρκεια της συνέντευξης, ο κ. Μητσοτάκης θα δώσει έμφαση στη διαφορά ανάμεσα στην κεντροδεξιά και την κεντροαριστερά στα θέματα οικονομίας, ανάπτυξης και στήριξης της αγοράς εργασίας, υπογραμμίζοντας ότι από τη μια βρίσκονται οι λαϊκιστές που «τάζουν τον ουρανό με τ άστρα», και από την άλλη οι προοδευτικοί δημοκράτες που πιστεύουν στον πολιτικό ρεαλισμό και στις εφαρμόσιμες λύσεις.
Στην κατεύθυνση αυτή, ο Πρωθυπουργός θα τονίσει την κατάταξη της Ελλάδας από τον Economist, στην πρώτη θέση των χωρών του ΟΟΣΑ με τος καλύτερες επιδόσεις στην οικονομία για το 2022, αλλά και ως η χώρα με τη μεγαλύτερη βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος από το 2019 μέχρι σήμερα, εν μέσω εξωγενών μεγάλων κρίσεων.
Τα επόμενα βήματα
Ο Πρωθυπουργός παράλληλα με τον απολογισμό των παρεμβάσεων που συντελέστηκαν από τον Ιούλιο του 2019, θα δώσει έμφαση στην νέα αύξηση του κατώτατου μισθού από την 1η Απριλίου, με στόχο το ποσοστό αύξησης να υπερκαλύψει τον πληθωρισμό.
Παράλληλα όμως ο κ. Μητσοτάκης θα τονίσει ότι εφόσον οι πολίτες του εμπιστευθούν μια νέα κυβερνητική εντολή, στο πρόγραμμα υπάρχει πρόβλεψη για (εκ νέου) σταδιακή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών από το 2024 έτσι ώστε και οι μισθοί (καθαρές αποδοχές) να αυξηθούν, και να συγκρατηθεί το κόστος για τις επιχειρήσεις.
Επίσης, πάντα σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να αναφερθεί και στην επικείμενη κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, (δίνοντάς της και πολιτική διάσταση καθώς αποτελεί το τελευταίο μνημονιακό μέτρο), κατάργηση η οποία πιθανότατα, θα υλοποιηθεί σε δύο δόσεις, αρχής γενομένης από φέτος.
Βασικό όπλο στη φαρέτρα του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι ο επιπλέον δημοσιονομικός χώρος που έχει δημιουργηθεί και που ίσως, υπερβαίνει το 1,2 δις, παρά τα τεράστια κονδύλια που έχουν διατεθεί για τη στήριξη των πολιτών στις επάλληλες κρίσεις των τελευταίων χρόνων.
Ο «κουμπαράς» αυτός προκύπτει, σύμφωνα με παράγοντες του οικονομικού επιτελείου, τόσο από την υπεραπόδοση των εσόδων, όσο και από την μειωμένη δαπάνη για την επιδότηση του ρεύματος, λόγω της μείωσης των τιμών διεθνώς.
«Εάν το στοίχημα της πρώτης τετραετίας ήταν οι χαμηλότεροι φόροι, το στοίχημα της δεύτερης θα είναι οι καλύτεροι μισθοί για κάθε Ελληνίδα και για κάθε Έλληνα. Το οφείλουμε πρωτίστως στα νέα παιδιά, τα οποία τώρα μπαίνουν στην αγορά εργασίας», είχε τονίσει στην πρόσφατη επίσκεψή του στον Κορυδαλλό ο Πρόεδρος της ΝΔ, ενώ στη χθεσινή ανάρτηση του στο facebook, στην οποία αναφέρεται στον εβδομαδιαίο απολογισμό του κυβερνητικού έργου είχε υπογραμμίσει:
«Οι μισθοί και το διαθέσιμο εισόδημα εξακολουθούν να βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα στη χώρα μας – όμως είμαστε στον σωστό δρόμο, και ξέρουμε πού θέλουμε να φτάσουμε… Έχουμε την υποχρέωση να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε σκληρά για χτίσουμε μία Ελλάδα όπου οι νέοι θα έχουν πολλές ευκαιρίες επαγγελματικής προόδου. Μία Ελλάδα που προοδεύει και θα δημιουργεί στους νέους μας συναισθήματα ελπίδας και αισιοδοξίας. Τους το χρωστάμε άλλωστε».
O Πρωθυπουργός, κατά την συνέντευξη Τύπου αναμένεται να δώσει έμφαση και στα μέτρα στήριξης της εργασίας, λέγοντας ότι την τριετία 2019 – 2022 δημιουργήθηκαν 263.000 θέσεις μισθωτής εργασίας και ότι ο μέσος μισθός αυξήθηκε στα 1.176 ευρώ από 1.046 ευρώ – ετησίως δηλαδή 1820 ευρώ επιπλέον. Ότι οι επισφαλείς δουλειές μερικής απασχόλησης με αμοιβές έως 700 ευρώ μειώθηκαν κατά 1/3, ενώ αυξήθηκαν κατά 60% οι θέσεις εργασίας που αμείβονται με μισθούς από 700 έως 1.000 ευρώ, και κατά 23.5% οι θέσεις εργασίας με μισθό πάνω από 1000 ευρώ. Και όλα αυτά μέσα σε μία τριετία με σοβαρές εξωγενείς κρίσεις.
Δημιουργήσαμε περισσότερες και καλύτερα πληρωμένες δουλειές, θα είναι ένα από τα βασικά μηνύματα του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Παράλληλα με τις δράσεις αυτές, στην κυβέρνηση εξετάζουν επίσης, την εξαγγελία, πριν από τις κάλπες, μιας νέας επιταγής ακρίβειας το Πάσχα, την παράταση του λεγόμενου food pass μέχρι το Φθινόπωρο, την επιδότηση στους λογαριασμούς του ρεύματος για όσο χρειαστεί και την επιδότηση των εισφορών ως αντιστάθμισμα για την αύξηση του κατώτατου μισθού αλλά και ως πριμοδότηση για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Παράλληλα με τη μείωση του τέλους επιτηδεύματος, στο τραπέζι είναι επίσης, η μείωση της προκαταβολής φόρου, όπως και νέο πρόγραμμα για 120 δόσεις με «κούρεμα» των προσαυξήσεων.
Διαβάστε επίσης:
Μητσοτάκης: Το στοίχημά μας για την επόμενη τετραετία είναι καλύτερες δουλειές και καλύτεροι μισθοί
Ξεκινά η καταβολή των νεών αυξημένων συντάξεων – Ο χάρτης των πληρωμών για την επόμενη εβδομάδα
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Αναστάσιος Αλβανίας – Ευχές Χριστουγέννων: Η κορυφαία αυτή δεσποτική εορτή φωτίζει την καρδιά με γαλήνη
- ΟΗΕ: Οι ερευνητές ζητούν εξουσιοδότηση για να ξεκινήσουν το έργο τους επί του πεδίου στη Συρία
- Συρία-Τουρκία: Όλα τα όπλα της χώρας θα τεθούν υπό κρατικό έλεγχο, δήλωσε ο νέος ηγέτης της Συρίας
- Σερβία: Μεγάλη διαδήλωση των φοιτητών στο Βελιγράδι κατά της διαφθοράς στον κρατικό μηχανισμό