Με μία ιδιαίτερα συμβολική επίσκεψη, στο Μουσείο της Ακρόπολης, που αποτελεί το πιο εμβληματικό τοπόσημο για την ιστορία της δημοκρατίας και της καταξίωσης του δήμου ως κράτιστου πολιτειακού οργάνου, δόθηκε την Κυριακή 22 Ιανουαρίου η έναρξη στη Σύνοδο του Δικτύου Βαλκανικών Πόλεων Β40 (Balkan Cities Network B40), που οι εργασίες της θα πραγματοποιηθούν στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων τη Δευτέρα 23 και Τρίτη 24 Ιανουαρίου.

Ο δήμαρχος Αθηναίων, ως οικοδεσπότης της Συνόδου, αλλά και επόμενος πρόεδρος του Δικτύου για το 2023, παραλαμβάνοντας τη σκυτάλη από τον ομόλογό του της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, υποδέχθηκε στο Μουσείου 69 δημάρχους από 73 πόλεις από 10 χώρες των Βαλκανίων.

1

Στο δείπνο που παρατέθηκε στο Μουσείο της Ακρόπολης, ο κ. Μπακογιάννης, απευθυνόμενος στους υψηλούς προσκεκλημένους του, αφού τούς καλωσόρισε θερμά στην Αθήνα, μίλησε για τον πολύ σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει το Δίκτυο στη σταθερότητα της περιοχής, ειδικά στην παρούσα ταραγμένη και γεμάτη προκλήσεις περίοδο που διανύουμε. Έκανε ιδιαίτερη μνεία, δε, στο κοινό όραμα που μοιράζεται με τον δήμαρχο Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου. Άλλωστε οι δύο δήμαρχοι βρίσκονται στον πυρήνα της πρωτοβουλίας τούτης, για να ιδρυθεί το Δίκτυο Β40 στη ζώνη των Βαλκανίων.

Ο κ. Μπακογιάννης, με την ευκαιρία έστειλε ένα μήνυμα σε όσους βλέπουν με ζοφερά χρώματα το μέλλον των Βαλκανίων, υπογραμμίζοντας πως 73 πόλεις από 10 χώρες στέκουν η μία στο πλευρό της άλλης, ενωμένες σα γροθιά και δίνοντας το παράδειγμα και μία δυναμική απάντηση ενάντια στον κατακερματισμό, καλλιεργώντας την αλληλεγγύη. Αυτό, τόνισε Δήμαρχος Αθηναίων είναι ο καλύτερος τρόπος για να διατηρηθεί η ισορροπία και η σταθερή πορεία σε αβέβαιους καιρούς και καταπολεμά τον διαβρωτικό κυνισμό, την εσωστρέφεια και την περιχαράκωση. Όπως τόνισε ο κ. Μπακογιάννης σήμερα όλοι «είμαστε αλληλεξαρτώμενοι και αν δεν στηρίξουμε ο ένας τον άλλο, δεν θα μπορέσει να υπάρξει σταθερότητα».

Παράλληλα, ο κ. Μπακογιάννης υπογράμμισε τη σημασία της διεύρυνσης του Δικτύου για την ανάπτυξη των πόλεων και την ευημερία των πολιτών. «Είναι ύψιστη τιμή να σάς υποδεχόμαστε στην Αθήνα, έναν χρόνο μετά το ξεκίνημα της υλοποίησης του κοινού μας οράματος με τον Εκρέμ». Τόνισε δε, πως το δίκτυο μεγαλώνει διαρκώς έναν χρόνο μετά την ίδρυσή του και ανοίγει τον δρόμο για ένα βιώσιμο, κοινό μέλλον για τους λαούς της περιοχής. Σύμφωνα με τον κ. Μπακογιάννη, το Δίκτυο Β40 αποτελεί μία μοναδική ευκαιρία στους δήμους της Νοτιοανατολικής περιοχής της Ευρώπης να εμβαθύνουν περισσότερο στις σχέσεις και τη συνεργασία τους, θα οικοδομήσουν δίκτυα αλληλεγγύης και σύμπραξης, που με τη σειρά τους θα θεμελιώσουν δεσμούς φιλίας και συνεννόησης ανάμεσα στους λαούς. Οι σημαντικές πρωτοβουλίες που μπορούν από κοινού να αναπτύξουν οι δήμοι της Βαλκανικής, μπορούν να δώσουν λύσεις σε μία σειρά ζητήματα που αφορούν την οικονομία, την αειφορία και τη βιώσιμη ανάπτυξη, την καινοτομία, τον πολιτισμό, αλλά ακόμη και τις διεθνείς σχέσεις.

Ο δήμαρχος Αθηναίων υπογράμμισε τη σημασία που η Αθήνα αναλαμβάνει την προεδρία του Δικτύου Β40 από την Αθήνα, στέλνοντας μήνυμα ενότητας και υπερηφάνειας στους λαούς των Βαλκανίων, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για μία κοινή πορεία. Παραλληλα, ο δήμαρχος Αθηναίων άδραξε την ευκαιρία της παρουσίας των σημαντικών προσκεκλημένων του στο Μουσείο της Ακρόπολης, να τονίσει με έμφαση το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα. Όπως τόνισε ο κ. Μπακογιάννης, η επανανένωσή τους στην Αθήνα αποτελεί μία ενίσχυση της ίδιας της έννοιας της δημοκρατίας:

«Η δημοκρατία αποτελεί κοινή επιλογή. Γεννήθηκε στην Αθήνα και έχει ως σύμβολό της τον Παρθενώνα», σημείωσε και ζητώντας από τους παρευρισκόμενους να στρέψουν το βλέμμα τους προς το Μνημείο-σύμβολο της πόλης, που σήμερα μας ατενίζει πληγωμένος και υπογραμμίζει την αποτυχία να προστατευθεί η ακεραιότητα παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Κάτι που είναι ακριβώς ένας από τους στόχους του Δικτύου, αφήνοντας κατά μέρους εγωϊστικές συμπεριφορές και μικροσυμφέροντα. Μάλιστα, όπως τόνισε η επανένωση των γλυπτών δεν αποτελεί ελληνοβρετανική υπόθεση, ούτε αφορά τις διακρατικές σχέσεις, αλλά αποτελεί ένα μείζον παγκόσμιο ζήτημα, το οποίο σχετίζεται πρωτίστως με το πώς οι λαοί αντιμετωπίζουν και προσλαμβάνουν έννοιες όπως ο Πολιτισμός της Δύσης κι η Ιστορία. Άλλωστε, προηγήθηκε ξενάγηση μέσα στους χώρους του Μουσείου, με τους ξένους και έλληνες δημάρχους να ενημερώνονται για τα εκθέματα, αλλά και συνάμα να τους δίνεται η ευκαιρία πέρα από τον θαυμασμό για τα ασύγκριτα τούτα έργα τέχνης να στοχασθούν και τη διαχρονική σημασία τους. Γιατί τα μνημεία τούτα αποτελούν όχι μόνο μίαν άμεση μαρτυρία για την πρώτη μορφή δημοκρατίας και λειτουργίας του δήμου, ως πόλης και ως κράτος, αλλά παράλληλα καθοδηγεί τη σκέψη στις διαφορετικές μορφές που πήρε μέσα στους αιώνες η έννοια του δήμου, της άμεσης δημοκρατίας, της συμμετοχής στα κοινά και τη διαχείρισή τους.

Έννοιες που στην εποχή μας, με τις ραγδαίες αλλαγές που επιμαρτυρούνται στις πόλεις, στον αστικό, οικιστικό και πληθυσμιακό ιστό τους, αλλά και οι μεγάλες γεωπολιτικές ανακατατάξεις, καθίστανται όσο ποτέ άλλοτε επίκαιρες. Οι αλλαγές στην αστική πραγματικότητα, όπως πρέπει να τις διαχειρίζονται οι σύγχρονοι δήμοι, απαιτούν και ευρύτερες συνεργασίες, που ξεπερνούν τα στενά κρατικά όρια. Και σε τούτην την ανάγκη απαντά η σύσταση του Δικτύου Β40 των Βαλκανικών Πόλεων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Πρωθυπουργός Πολωνίας: Θα βρούμε άλλο τρόπο να παραδώσουμε Leopard στην Ουκρανία, αν δεν κινηθεί η Γερμανία

Κικίλιας: Φωτίσαμε νέους προορισμούς – Ισχυρός πόλος έλξης η Ελλάδα

Παρίσι και Βερολίνο συμφωνούν για την ενίσχυση της κυριαρχίας της ΕΕ