ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Περιγράφοντας το κλίμα για την Ελλάδα στο Νταβός, τόνισε πόσο μεγάλη διαφορά υπάρχει από τα προηγούμενα χρόνια. «Το 2019 προσπαθούσαμε να πείσουμε ότι μπορούμε να κάνουμε μια μεταστροφή στην εικόνα της χώρας και να κερδίσουμε την αξιοπιστία μας. Σήμερα όλοι αναγνωρίζουν όσα έχουμε κάνει και το διεθνές περιβάλλον είναι πολύ διαφορετικό».
«Είναι δύσκολο να καταλάβουν οι άνθρωποι στην Ελλάδα πόσο μεγάλη μεταστροφή υπάρχει στο εξωτερικό για την εικόνα της Ελλάδας και υπάρχει θαυμασμός για το πώς η χώρα τα κατάφερε και βγήκε από την κρίση, και πώς η κοινωνία έμεινε ενωμένη», σημείωσε τονίζοντας ότι στα πλεονεκτήματα της χώρας είναι η πολιτική σταθερότητα, το ανθρώπινο δυναμικό, η θέση της και μπορεί να προσελκύσει πολλές διαφορετικές επενδύσεις.
Η Ελλάδα έχασε πολύ αυτοπεποίθηση κατά την οικονομική κρίση, αλλά αν συνεχίσουμε όπως πάμε, σύντομα θα δρέψουμε καρπούς. Είμαστε μικρή χώρα αλλά έχουμε πολλά πλεονεκτήματα και αν δώσουμε έμφαση σε αυτά είμαι πολύ αισιόδοξος για την πορεία μας, σημείωσε.
Η χώρα παρά τις συνθήκες πάει καλά παρά το διπλό σοκ του ενεργειακού κόστους και της αύξησης των επιτοκίων, υποστήριξε. Όπως ανέφερε, το ενεργειακό σοκ ξεκίνησε ο καλοκαίρι του 2021 και αμέσως έφερε αύξηση στο κόστος ζωής σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Η μεγαλύτερη επίπτωση ήταν η αύξηση του πληθωρισμού.
Τώρα όμως οι τιμές του φυσικού αερίου πέφτουν μειώθηκε η κατανάλωση του αερίου 19% το 2022 και τριπλασιάσαμε τις εξαγωγές και η Ελλάδα έγινε εξαγωγέας LNG.
Σήμερα ο πληθωρισμός πέφτει και πηγαίνει καλύτερα από τις προβλέψεις. Αλλά, όπως είπε, δεν υπάρχουν μόνο οι μέσοι όροι υπάρχουν άνθρωποι που υποφέρουν από τη συγκυρία και προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να στηρίζει τα ευάλωτα νοικοκυριά.
Για το 2023, είπε ότι είναι καθοριστικό γιατί θα έρθουν δύο σημαντικά γεγονότα, που μπορούν να βελτιώσουν τα δεδομένα, οι εκλογές που θα καθορίσουν την πολιτική σταθερότητα και η επενδυτική βαθμίδα που πολλοί περιμένουν.
Πολλοί επενδυτές βλέπουν την Ελλάδα σαν μια χώρα διαφορετική από τις άλλες αλλά αυτή τη φορά θετικά και η πολιτική σταθερότητα είναι πλέον στα θετικά της, σημείωσε.
Μέχρι το 2019 τα παράπονα των επενδυτών αφορούσαν μεταξύ άλλων τους φόρους, τη γραφειοκρατία και τώρα τη δικαιοσύνη και το ανθρώπινο δυναμικό.
Το σύστημα υγείας χρειάζεται στήριξη με περισσότερες επενδύσεις στην υγεία. Μόνο το 3% απευθύνεται στην πρόληψη και το 70% του κόστους στη θεραπεία, ενώ πρέπει να ενισχυθεί και η πρόληψη.
Αναφερόμενος στις προκλήσεις του διεθνούς περιβάλλοντος, μίλησε για την αντιπαράθεση Ευρώπης-Αμερικής που έχει φέρει ο νόμος IRA που στο όνομα μόνο αφορά τον πληθωρισμό όπως είπε, ενώ ουσιαστικά είναι ένας προστατευτικός νόμος που επιδιώκει να προσελκύσει τις πράσινες επενδύσεις.
Η Ευρώπη ετοιμάζεται να απαντήσει καταργώντας τους περιορισμούς των κρατικών ενισχύσεων αλλά και αναζητώντας τρόπους ενίσχυσης των μικρότερων χωρών. Είναι πολύ δύσκολο να δεχτεί η Ευρώπη – η Γερμανία- ακόμη ένα ταμείο όταν το Ταμείο Ανάκαμψης είναι μόλις στην αρχή, οπότε τόνισε θα ακολουθήσουν πολύμηνες διαβουλεύσεις.
Διαβάστε επίσης:
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Fitch: Επιβεβαίωσε το BBB- της Ελλάδας, διατήρησε σταθερές τις προοπτικές – Βλέπει ανάπτυξη 2,4% το 2025
- Γιατί ο Καραμανλής έκλεισε την συζήτηση για την προεδρία της Δημοκρατίας – Στήριξε τον Σαμαρά
- Πραγματική φοβέρα ή προετοιμασία για ανακωχή;
- Χρηματιστήριο: Repricing των τραπεζών, αγορές σε μετοχές με μερισματική απόδοση φέρνει η πτώση των επιτοκίων κατά 0,50% από την ΕΚΤ