Θέσεις μάχης παίρνουν στην ενέργεια μεγάλοι όμιλοι για να επενδύσουν σε 5.500 Μεγαβάτ μονάδων αποθήκευσης ενέργειας με τις λεγόμενες «υπερμπαταρίες».

Στο νέο αναθεωρημένο Εθνικό Σχέδιο για τη Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) που παρουσιάστηκε από τον ΥΠΕΝ Κώστα Σκρέκα υπάρχει η πρόβλεψη για αυτή την τεράστια δυναμικότητα μέχρι το 2030.

Ο Γιώργος Στάσσης με τη ΔΕΗ (και ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ Κωνσταντίνος Μαύρος), ο Γιώργος Περιστέρης με την  ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, ο Χρήστος Κοπελούζος από τον φερώνυμο όμιλο και ο Πάνος Γερμανός, παραδοσιακός «μπαταριάς» με την SUNLIGHT OLYMPIA GROUP  είναι αυτοί που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή επενδύσεων και κερδοφορίας στον κλάδο.

Θυμίζουμε πάντως πως για την  ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ υπάρχει έντονο  το σενάριο της πώλησης και έχουν ακουστεί και τα ονόματα των ενδιαφερόμενων, αλλά φυσικά ως τότε η εταιρία «χρεώνεται» κατά κύριο λόγο στο Γιώργο Περιστέρη.

Από την πλευρά του ο Θανάσης Δαγούμας, Πρόεδρος της  Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας έχει ήδη εγκρίνει  αιτήσεις και σχέδια των ομίλων αυτών  για την ανάπτυξη μπαταριών που θα αποθηκεύουν την παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια από έργα ΑΠΕ.

Ήδη η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή πήρε το «πράσινο» φως για 375 MW. Από 100 MW θα αναπτύξει στη Νέα Σάντα Ροδόπης και το Επιχειρηματικό Πάρκο Θεσσαλονίκης, 150 MW στην Τρίπολη και 25 MW στη Θήβα.

Η εταιρία έχει ήδη λάβει άδειες παραγωγής, κατ αρχήν για δύο, συνολικής ισχύος 680 MW στην Αμφιλοχία, που είναι και στρατηγικό project-πιλότος. Πρόκειται για επένδυση άνω των 500 εκατ. ευρώ (με εγχώρια προστιθέμενη αξία που ξεπερνά το 70%), η οποία για να ξεκινήσει αναμένει πλέον την έγκριση του νέου θεσμικού πλαισίου από την Ε.Ε.

Το δεύτερο μεγάλο έργο αντλησιοταμίευσης της ΤΕΝΕΡΓ είναι το υβριδικό στο Αμάρι, ενώ τον Φεβρουάριο ο όμιλος εξασφάλισε άδειες παραγωγής για τρία ακόμη έργα αντλησιοταμίευσης συνολικής ισχύος 807,3 MW, στην περιοχή της Βέροιας και της Αρκαδίας.

Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες έλαβε άδειες συνολικής ισχύος 950 MW. Τα συστήματα αποθήκευσης θα είναι 550 MW στην Πτολεμαϊδα και 100 MW στον Αγ. Δημήτριο της Κοζάνης, 150 MW στο Αμύνταιο και 150 MW στη Μεγαλόπολη Αρκαδίας.

Ο όμιλος Κοπελούζου μέσω της εταιρίας συμφερόντων του PIRITIUM πήρε άδεια για μπαταρίες συνολικής ισχύος 300 MW στην Κοζάνη.

Υπάρχει φυσικά και ο Πάνος Γερμανός με τη Sunlight Group,  του Ομίλου Olympia.

Η Sunlight Group προχώρησε στην  αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας μπαταριών μολύβδου-οξέος σε 9GWh ετησίως με επενδύσεις 100 εκατ. ευρώ σε υποδομές στo βιομηχανικό συγκρότημα στην Ξάνθη.

Ακόμη, η ΡΑΕ έδωσε άδειες για έργα αποθήκευσης μέσω συσσωρευτών (ισχύος 75 MW) για την περιοχή της Άρτας εξασφάλισαν οι εταιρείες ΑΠΥΒΕΝ και Υβριδικά Μήλου, οι οποίες ελέγχονται από τις Enfinity Energy Greece, Terramar Επενδύσεων και Δ. Γεωργίου & Σία, καθώς και η Ευδωρη Ενεργειακή της EOS Energy για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση συσσωρευτών εγκατεστημένης ισχύος 10MW επικουρούμενων από φωτοβολταϊκό ισχύος 2,5MW και από Μικρό Υδροηλεκτρικό Σταθμό ισχύος 2,46MW στη θέση «Παλιάμπελα» του Δήμου Μετσόβου.

Τέλος να θυμίσουμε πως υπάρχει και η περιβόητη  Ε.Π.Σ.Α.Η.Ε. (Ελληνική Πρωτοβουλία Συστημάτων Αποθήκευσης Ενέργειας), την οποία συγκρότησαν το Ινστιτούτο Ενέργειας Περιβάλλοντος & Κλιματικής Αλλαγής του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου σε συνεργασία με την EDF, την Enel Green Power, την Mytilineos, τη Siemens Gamesa και τη Vestas.

Η  συγκρότησή της σίγουρα  «προαναγγέλλει» κινήσεις και σε επιχειρηματικό επίπεδο, ήδη υπάρχουν διεργασίες.