ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το ράλι της ΤΙΤΑΝ, το νέο Βατερλώ της Απαλαγάκη, το κινεζικό μαρτύριο για τον Μάνο, τα υπερόπλα Πιτσιλή, η αλήθεια για τη Μιράντα Πατέρα και ο γάτος Dollar, ο αεικίνητος Πιέρ και ο θαρραλέος πολιτικός με την κομμώτρια
Περιεχόμενα
Η σημασία, που έχουν οι κλινικές μελέτες, για τους ασθενείς, δεν επιδέχονται αμφισβήτησης.
Είναι η «οδός», μέσα από την οποία οι ασθενείς έχουν τη μοναδική ευκαιρία να δοκιμάσουν καινοτόμες θεραπείες δωρεάν, απολαμβάνοντας ιατρική παρακολούθηση και φροντίδα.
Όμως, δυστυχώς, στην Ελλάδα γίνονται πλέον όλο και λιγότερες κλινικές μελέτες. Κι αυτό έχει επίπτωση και στους ασθενείς, αλλά και στην οικονομία. Διότι η χώρα χάνει πολλά έσοδα από δυνητικές επενδύσεις, τις οποίες θα προσέλκυε, συνιστώντας μοχλό ανάπτυξης και ενισχύοντας τόσο την απασχόληση, όσο και την επιχειρηματικότητα.
Σύμφωνα με στοιχεία από τον ΕΟΦ – που είναι ο αρμόδιος φορέας για την έγκριση των κλινικών μελετών στη χώρα μας – το 2022 ήταν μία από τις χειρότερες χρονιές σε αυτόν τον τομέα, καθώς εγκρίθηκαν οι λιγότερες κλινικές μελέτες της τελευταίας εξαετίας.
Κλινικές μελέτες με το σταγονόμετρο
Πιο συγκεκριμένα εγκρίθηκαν προς αξιολόγηση και έλαβαν άδεια διεξαγωγής μόλις 133 κλινικές μελέτες, όταν το 2021 είχαν εγκριθεί 191 και το 2020 175.
Το φαινόμενο δεν είναι, βέβαια, αποκλειστικά ελληνικό. Ανάλογη είναι η κατάσταση και σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Η Ασία είναι, πλέον, αυτή που πρωτοστατεί σε αυτόν τον τομέα.
Η πανδημία έπαιξε καταλυτικό ρόλο στο να γίνει η Ελλάδα ουραγός, μιας και το ενδιαφέρον εστιάστηκε εκεί αποκλειστικά για μεγάλο χρονικό διάστημα. Και παρόλο που οι φαρμακευτικές εταιρείες έδειξαν ενδιαφέρον για τη διεξαγωγή κλινικών μελετών, δεν υπήρξε ανταπόκριση, λόγω των πρωτόγνωρων υγειονομικών συνθηκών και το καθεστώς αβεβαιότητας.
Καινοτόμα φάρμακα – ελπίδα για τους ασθενείς
Σε όλη την Ευρώπη επενδύονται περίπου 39 δισ. ευρώ (σύμφωνα με στοιχεία της EFPIA για το 2020) από τις φαρμακευτικές εταιρείες σε Έρευνα και Ανάπτυξη (R&D). Από τα χρήματα αυτά, στην Ελλάδα καταλήγουν μόλις τα 80 εκατ. ευρώ.
Το γεγονός ότι στη χώρα μας γίνονται όλο και λιγότερες κλινικές μελέτες, σημαίνει ότι, για πάρα πολλούς ασθενείς, καινοτόμα φάρμακα, που βρίσκονται στο στάδιο κλινικών δοκιμών στο εξωτερικό, παραμένουν μη διαθέσιμα.
Αυτό συνιστά μείζον πρόβλημα, ειδικά σε παθήσεις σπάνιες ή και πιο «δύσκολες» – αν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτόν τον όρο.
Για τους ασθενείς οι κλινικές μελέτες είναι το μέσο για γρήγορη πρόσβαση σε καινοτόμες θεραπείες με δωρεάν και πλήρη ασφαλιστική κάλυψη, εξασφαλίζοντας χωρίς κόστος την φαρμακευτική τους αγωγή, καθώς και εργαστηριακές και διαγνωστικές εξετάσεις.
Είναι αυτονόητο, δε, ότι η έγκαιρη πρόσβαση στις καινοτόμες ισοδυναμεί με καλύτερη ποιότητα ζωής και με αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης.
Διαβάστε επίσης:
Τρία μέτρα Δημόσιας Υγείας για την αντιμετώπιση των ιογενών λοιμώξεων από τον ΙΣΑ
ECDC: Χαμηλό το επίπεδο κινδύνου της «Κράκεν» για τον γενικό πληθυσμό
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Μέρκελ: Πρέπει να προκαλεί «τεράστια ανησυχία» η επιρροή του Έλον Μασκ πάνω στον Τραμπ
- Βρετανία: Αποκαταστάθηκε η λειτουργία της πρεσβείας των ΗΠΑ στο Λονδίνο μετά την εξουδετέρωση ύποπτου πακέτου
- Προϋπολογισμός 2025: 15+1 ερωτήσεις και απαντήσεις από το υπουργείο Οικονομικών
- Χατζηθεοδοσίου: Σοκ και δέος – Να δούμε τον φορολογικό έλεγχο να γίνεται πράξη