ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ο Κισίντα βρίσκεται στην Ουάσινγκτον στον τελευταίο σταθμό μιας περιοδείας του στις βιομηχανικές δυνάμεις της G7 και επιδιώκει να ενισχύσει μακροχρόνιες συμμαχίες εν μέσω εντεινόμενης ανησυχίας στην Ιαπωνία για αυξανόμενες περιφερειακές απειλές για την ασφάλεια από την Κίνα, τη Βόρεια Κορέα και τη Ρωσία.
Στη συνάντηση στο Οβάλ Γραφείο, την οποία ο Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε «αξιοσημείωτη στιγμή» στη συμμαχία ΗΠΑ-Ιαπωνίας, ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι τα δύο έθνη δεν βρίσκονταν ποτέ πιο κοντά.
«Θέλω να είμαι ξεκάθαρος: οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι πλήρως και ολοκληρωτικά δεσμευμένες στη συμμαχία», τόνισε, ενώ ευχαρίστησε τον Κισίντα για την ισχυρή ηγετική του στάση στη στενή συνεργασία σε θέματα τεχνολογίας και οικονομίας.
Ο Κισίντα ευχαρίστησε τον Μπάιντεν για το έργο των ΗΠΑ για την περιφερειακή ασφάλεια και είπε: «Η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν αυτήν τη στιγμή το πιο απαιτητικό και περίπλοκο περιβάλλον ασφάλειας στην πρόσφατη ιστορία». Είπε ότι το Τόκιο έχει διαμορφώσει τη νέα αμυντική του στρατηγική, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα τον περασμένο μήνα «για να εξασφαλίσει την ειρήνη και την ευημερία στην περιοχή».
Ο Κισίντα τόνισε στην αρχή μιας συνάντησης που είχε νωρίτερα με την Αμερικανίδα αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις ότι τα θέματα των συνομιλιών του στην Ουάσινγκτον περιελάμβαναν τη συμμαχία ΗΠΑ-Ιαπωνίας καθώς και «την εγκαθίδρυση ενός ελεύθερου και ανοιχτού Ινδο-Ειρηνικού», μια αναφορά που χρησιμοποιούν και οι δύο πλευρές για να περιγράψουν τις προσπάθειες να απωθήσουν την Κίνα.
Η Χάρις είπε ότι η σχέση ΗΠΑ-Ιαπωνίας είναι «αδιάρρηκτη» και ότι οι δύο πλευρές θα υπογράψουν συμφωνία για διαστημική συνεργασία αργότερα μέσα στην ημέρα.
Η Ιαπωνία τον περασμένο μήνα ανακοίνωσε τη μεγαλύτερη στρατιωτική της ανάπτυξη από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο – μια δραματική απομάκρυνση από επτά δεκαετίες πασιφισμού, σε μια κίνηση που τροφοδοτήθηκε σε μεγάλο βαθμό από τις ανησυχίες για τις κινεζικές ενέργειες στην περιοχή.
Οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας συναντήθηκαν την Τετάρτη και ανακοίνωσαν την ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας μετά από σχεδόν δύο χρόνια συνομιλιών. Αμερικανοί αξιωματούχοι επαίνεσαν τα σχέδια στρατιωτικής ανάπτυξης του Τόκιο.
Το σχέδιο στρατιωτικής μεταρρύθμισης της Ιαπωνίας προβλέπει διπλασιασμό των αμυντικών δαπανών στο 2% του ΑΕΠ και προμήθεια πυραύλων που μπορούν να πλήξουν πλοία ή χερσαίους στόχους σε απόσταση 1.000 χιλιομέτρων.
Ο Μπάιντεν και ο Κισίντα αναμένεται να συζητήσουν θέματα ασφάλειας και για την παγκόσμια οικονομία και οι συνομιλίες τους είναι πιθανό να περιλαμβάνουν τον έλεγχο των εξαγωγών που σχετίζονται με ημιαγωγούς στην Κίνα, μετά την ανακοίνωση της Ουάσινγκτον για αυστηρούς περιορισμούς πέρυσι, δήλωσε υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος.
Η Ιαπωνία ασκεί την τρέχουσα περίοδο την εκ περιτροπής προεδρία της G7 και ανέλαβε επίσης διετή θητεία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την 1η Ιανουαρίου, ενώ ι κατέχει την εκ περιτροπής μηνιαία προεδρία του 15μελούς ΣΑ για τον Ιανουάριο.
Ο Κισίντα δήλωσε ότι υποστηρίζει την προσπάθεια του Μπάιντεν να περιορίσει την πρόσβαση της Κίνας σε προηγμένους ημιαγωγούς με περιορισμούς στις εξαγωγές. Ωστόσο, δεν έχει συμφωνήσει να καλύψει τους σαρωτικούς περιορισμούς στις εξαγωγές εξοπλισμού κατασκευής τσιπ που επέβαλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες τον Οκτώβριο.
Ο Αμερικανός αξιωματούχος ανέφερε ότι η Ουάσινγκτον συνεργάζεται στενά με την Ιαπωνία στο θέμα αυτό και πιστεύει ότι μοιράζονται ένα παρόμοιο όραμα ακόμα κι αν οι νομικές δομές τους είναι διαφορετικές. Είπε ότι όσο περισσότερες χώρες και σημαντικοί παίκτες υποστήριζαν τους ελέγχους, τόσο πιο αποτελεσματικοί θα ήταν.
Ένας Ιάπωνας αξιωματούχος είπε ότι η οικονομική ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένων των ημιαγωγών, είναι πιθανό να συζητηθεί αλλά ότι δεν αναμένεται καμία ανακοίνωση σχετικά με αυτό από τη συνάντηση.
Διαβάστε επίσης
Γέλεν: Προτρέπει το Κογκρέσο να δράσει γρήγορα για το όριο του χρέους
Ρωσία: Το Κρεμλίνο ετοιμάζεται να προτείνει τον Πούτιν υποψήφιο για την προεδρία το 2024
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Fitch: Επιβεβαίωσε το BBB- της Ελλάδας, διατήρησε σταθερές τις προοπτικές – Βλέπει ανάπτυξη 2,4% το 2025
- Γιατί ο Καραμανλής έκλεισε την συζήτηση για την προεδρία της Δημοκρατίας – Στήριξε τον Σαμαρά
- Πραγματική φοβέρα ή προετοιμασία για ανακωχή;
- Χρηματιστήριο: Repricing των τραπεζών, αγορές σε μετοχές με μερισματική απόδοση φέρνει η πτώση των επιτοκίων κατά 0,50% από την ΕΚΤ