ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το ράλι της ΤΙΤΑΝ, το νέο Βατερλώ της Απαλαγάκη, το κινεζικό μαρτύριο για τον Μάνο, τα υπερόπλα Πιτσιλή, η αλήθεια για τη Μιράντα Πατέρα και ο γάτος Dollar, ο αεικίνητος Πιέρ και ο θαρραλέος πολιτικός με την κομμώτρια
Περιεχόμενα
Ξεκίνησε καλά, αλλά το «αγκάθι» παραμένει για τη χρηματιστηριακή αγορά της Αθήνας. Και αυτό δεν είναι άλλο από τη συναλλακτική περιθωριοποίηση που μαστίζει ένα μεγάλο κομμάτι από τις μετοχές των εισηγμένων εταιρειών. Απόρροια της έλλειψης βάθους που στιγματίζει επί μακρόν τον ελληνικό «ναό» του χρήματος. Με συνέπεια να καθίσταται εξ αντικειμένου εξαιρετικά περιορισμένη η βεντάλια των επενδυτικών επιλογών για τα μεγάλα διεθνή χαρτοφυλάκια.
Στις 7 από τις 8 πρώτες συνεδριάσεις του 2023 ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με θετικό πρόσημο. Ισοφαρίζοντας την αμέσως προηγούμενη καλύτερη επίδοση, που είχε καταγραφεί στην εκκίνηση του 2017. Τότε όμως ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης είχε καταγράψει άνοδο 3,35% στις 8 αρχικές συνεδριάσεις, ενώ τώρα τα κέρδη διαμορφώνονται σε 3,71%.
Ο τζίρος των συναλλαγών στην έως τώρα διάρκεια της νέας χρονιάς «τρέχει» με 70,8 εκατ. ευρώ, ελαφρά μειωμένος σε σχέση με τα 72,15 εκατ. ευρώ που ήταν ο ημερήσιος μέσος όρος για ολόκληρη την περσινή χρονιά.
Χθες οι πρώτες 10 μετοχές απορρόφησαν το 84% της αξίας των συναλλαγών που έγιναν σε όλη την αγορά. Ενώ λίγο πολύ κοντά σε αυτά τα μεγέθη κινήθηκαν και οι προηγούμενες μέρες. Πιστοποιώντας τον εν γένει…ολιγοπωλιακό χαρακτήρα του αθηναϊκού χρηματιστηρίου.
Ακόμη πιο εύγλωττα είναι τα στοιχεία που αποτυπώνουν τα δεδομένα του 2022. Από τα οποία προκύπτει ότι 18 πρώτες μετοχές, επί συνόλου των 140 κοινών τίτλων της κύριας αγοράς, συμπεριλαμβανομένων και των όσων ήταν σε καθεστώς επιτήρησης, απέσπασαν το…90,6% του συνολικής αξίας των συναλλαγών. Καθώς ο μέσος ημερήσιος τζίρος τους ήταν 65,389 εκατ. ευρώ. Με τις μετοχές της πρώτης δεκάδες να συγκεντρώνουν μερίδιο 79,7%. Κάτι που δείχνει ότι στο ξεκίνημα της καινούργιας χρονιάς, ο συναλλακτικός τζίρος έχει γίνει ακόμη πιο συγκεντρωτικός…
Σε κάθε περίπτωση οι μετοχές των 18 εισηγμένων εταιρειών που βρέθηκαν πέρσι στην πρώτη συναλλακτική κατηγορία, έκαναν τζίρους άνω των 500.000 η κάθε μία. Επίπεδο το οποίο συνιστά από τις βασικότερες προϋποθέσεις για τοποθετήσεις από την πλευρά των μεγάλων funds.
Η Εθνική με τζίρο ισοδύναμο των…125 μετοχών
Στην πρώτη θέση βρέθηκε η Εθνική τράπεζα με 8,728 εκατ. ευρώ μέση αξία συναλλαγών, αυξημένη κατά 58,9% συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά του 2021. Το εκπληκτικό είναι ότι ο τζίρος των συναλλαγών της Εθνικής, έφτασε να ισοδυναμεί με αυτόν που έκαναν συνολικά οι…125 μετοχές εταιρειών με τη διαβαθμισμένα χαμηλότερη συναλλακτική δραστηριότητα.
Πέραν της Εθνικής η κατάταξη των άλλων 17 εταιρειών της πρώτης ταχύτητας είναι ως εξής: Alpha Bank, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος, Eurobank, ΔΕΗ, Πειραιώς, Τέρνα Ενεργειακή,Jumbo, Μότορ Όιλ, Lamda Development , Γεκ-Τέρνα, Coca Cola, Helleniq Energy (πρώην ΕΛΠΕ), Βιοχάλκο, Τιτάν, ΕΥΔΑΠ.
Η συνολική κεφαλαιοποίηση των εταιρειών αυτών ήταν στα 50,57 δις ευρώ στα τέλη της περσινής χρονιάς, εκφράζοντας το 77,2% της ελληνικής αγοράς. Το μερίδιο όμως της συμμετοχής τους στην αξία των συναλλαγών ήταν κατά 13,4 ποσοστιαίες μονάδες παραπάνω.
Αν και ο τζίρος των συναλλαγών δεν επιδρά αυτοδίκαια στις μεταβολές των τιμών των μετοχών, εν τούτοις αποτελεί το αδιαμφισβήτητο βαρόμετρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος. Στοιχείο εξαιρετικά κρίσιμο, αφού η συναλλακτική δραστηριότητα καθιστά ευχερέστερη τη διαδικασία των τοποθετήσεων, όπως επίσης και αυτήν της εξόδου από κάποιο «χαρτί».
Τα «δεκανίκια» και οι ανοικτές πληγές
Το χρηματιστήριο της Αθήνας έχει μικρό αριθμό μεγάλων εταιρειών, γεγονός που εκ των πραγμάτων μειώνει το διεθνοποιημένο επενδυτικό του ακροατήριο. Ενώ η αγορά στηρίζεται και στα «δεκανίκια» των παράλληλων εισαγωγών, όπως είναι η Coca Cola, η Τιτάν και η Βιοχάλκο, που εισφέρουν μεν το 15,9% στην κεφαλαιοποίηση της ελληνικής αγοράς, αλλά συγκεντρώνουν μόλις το 2,8% στο συνολικό μερίδιο της αξίας των συναλλαγών.
Την ίδια στιγμή, χαίνουσα πληγή αποτελούν οι συνεχιζόμενες αποχωρήσεις εισηγμένων εταιρειών ( μέσω δημόσιων προτάσεων) και η εμφανής δυστοκία στο να προσελκυστούν σημαντικές επιχειρήσεις του τόπου. Με τα πρώτα δείγματα γραφής του Γιάννου Κοντόπουλου να μη διεκδικούν δάφνες καλλιγραφίας… Κάθε άλλο μάλιστα, αφού η ζέουσα πραγματικότητα της αγοράς δεν αντιμετωπίζεται με βερμπαλιστική ρητορική.
Κατά τα άλλα, ενδεικτικό της περιθωριοποίησης είναι οτι 59 μετοχές (το 42%) του συνόλου πορεύτηκε πέρσι με μέση ημερήσια αξία συναλλαγών κάτω από τα 10.000 ευρώ. Μίνιμουμ αποδεκτό όριο, για να μπει μια μετοχή στην ημερήσια λίστα του χρηματιστηρίου με τις 10 μεγαλύτερες μεταβολές στις τιμές.
Ο συναλλακτικός τζίρος των 59 αυτών μετοχών ( 14 εκ των οποίων ήταν σε καθεστώς επιτήρησης) διαμορφώθηκε στα 150 χιλιάδες ευρώ ανά συνεδρίαση, κατά μέσο όρο. Μάλιστα για 24 «χαρτιά» η αξία των συναλλαγών ήταν κάτω από 1.000 ευρώ.
Στην παραπάνω κατηγορία, με ημερήσιο τζίρο από 10 έως 30 χιλιάδες ευρώ βρέθηκαν πέρσι 27 μετοχές. Για άλλες 18 μετοχές η αξία των συναλλαγών ήταν από 30 έως 100 χιλιάδες ευρώ. Ενώ επίσης 18 ήταν οι μετοχές των εισηγμένων εταιρειών με συναλλακτικό τζίρο από 100 έως 500 χιλιάδες ευρώ ανά συνεδρίαση. Οι μετοχές της κατηγορίας αυτής, είχαν εν συνόλω 4,849 εκατ. ευρώ ως μέση αξία συναλλαγών, ήτοι το 7,4% ολόκληρης της αγοράς.
Συνεπώς στις δύο πρώτες ταχύτητες ( 18+18 μετοχές) το μερίδιο του συναλλακτικού τζίρου φτάνει στο…98%. Κάτι που σημαίνει ότι επί της ουσίας το ελληνικό χρηματιστήριο είναι μια αγορά 36 μετοχών…
Διαβάστε επίσης:
Barclays: Η επενδυτική βαθμίδα της Ελλάδας έχει καθυστερήσει αρκετά – Ο κίνδυνος των εκλογών
Morgan Stanley: «Θετικό σινιάλο» για τις τράπεζες η διάθεση των μετοχών του ΤΧΣ
Wall Street: Πέμπτη ημέρα κερδών για Nasdaq και επιστροφή στις 11.000 μονάδες
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ανδρουλάκης: Προσπαθούν να μας εμφανίσουν ως δήθεν λαϊκιστές αυτοί που έχουν καταδικάσει τη χώρα στη φθορά- Τι απαντά η κυβέρνηση
- Live – Η ίδρυση του νέου κόμματος του Στέφανου Κασσελάκη
- Σούπερ μάρκετ: Πότε έρχονται τα εορταστικά καλάθια – Μειώσεις τιμών από 5% έως 24%
- F1 Λας Βέγκας: Ο Ράσελ στην pole!