• Pharma & Health

    Jim Sage: Το σύστημα Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας πρέπει να διέπεται από ορισμένες αρχές

    • Έφη Τσιβίκα

    πρόεδρος του PIF, κ. Jim Sage


    Στις αρχές από τις οποίες πρέπει να διέπεται το σύστημα Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας (ΗΤΑ), έτσι ώστε να αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο για τη βιωσιμότητα του συστήματος., τόνισε ο πρόεδρος του PIF (PhRMA Innovation Forum), κ. Jim Sage, κατά τη διάρκεια του 2ου Συνεδρίου ΗΤΑ. 

    Όπως ανέφερε ο κ. Sage, το ΗΤΑ αποτελεί μια ευκαιρία για να αναδειχθεί η μεγάλη αξία της φαρμακευτικής καινοτομίας τόσο για την υγεία όσο και την οικονομία στη χώρα μας. Με τη βοήθεια της φαρμακευτικής καινοτομίας έχει αυξηθεί ο μέσος όρος ζωής για τους Έλληνες κατά περίπου 1 χρόνο, έχουν μειωθεί σε πολλές περιπτώσεις οι ανάγκες νοσηλείας, έχουν μειωθεί αναπηρίες σχετιζόμενες με νόσους και έχει αυξηθεί η ποιότητα ζωής. «Όταν για παράδειγμα επενδύεται 1 δολάριο στα εμβόλια, το κέρδος για τη δημόσια υγεία φτάνει τα 10 δολάρια. Άρα λοιπόν το ΗΤΑ μπορεί να αναδείξει ότι η φαρμακευτική καινοτομία αποτελεί μια ευκαιρία και μια επένδυση για τη χώρα», σημείωσε ο πρόεδρος του PIF.

    Σύμφωνα με τον ίδιο, το ΗΤΑ όπως και άλλες μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται, μας δίνουν κυρίως μια ελπίδα ότι θα σταματήσουν τα άδικα, οριζόντια μέτρα που συνεχώς λαμβάνονται στο χώρο του φαρμάκου τα τελευταία χρόνια. Μέτρα τα οποία μέχρι τώρα πλήττουν την καινοτομία (χαρακτηριστικό παράδειγμα οι τιμές των πρωτότυπων φαρμάκων που είναι  κατά 53% χαμηλότερες από τον ευρωπαϊκό ΜΟ), έχουν αποτύχει να πλήρως ελέγξουν τον όγκο και μετακυλύουν διαρκώς το κόστος από την πολιτεία στις φαρμακευτικές εταιρίες και τους ασθενείς.

    Χαρακτηριστικό παράδειγμα οριζόντιων μέτρων εναντίον της φαρμακευτικής καινοτομίας αποτελούν και οι πρόσφατες προτάσεις της πολιτείας σχετικά με τις προϋποθέσεις εισαγωγής και αποζημίωσης νέων φαρμάκων στην Ελλάδα, που στην πράξη σημαίνουν ότι ή δεν θα έχουμε καθόλου νέα φάρμακα στη χώρα μας ή θα τα έχουμε με σημαντική καθυστέρηση που μπορεί να ξεπερνά και τα 2 χρόνια.

    «Αν συμβεί κάτι τέτοιο η κατάσταση στην Ελλάδα θα προσομοιάζει με αυτή στις Ανατολικές χώρες της Ευρώπης, στις οποίες οι ασθενείς έχουν μειωμένη πρόσβαση στα καινοτόμα φάρμακα, με σημαντικές βέβαια  επιπτώσεις στην υγεία τους. Στις χώρες αυτές το προσδόκιμο επιβίωσης είναι μικρότερο κατά περίπου 5 χρόνια από την Ελλάδα και τις άλλες Δυτικοευρωπαϊκές χώρες», τόνισε ο κ. Sage.

    Ο πρόεδρος του PIF έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις αρχές, από τις οποίες πρέπει να διέπεται το ΗΤΑ, όπως την επιστημονική αρτιότητα, την πλήρη ανεξαρτησία του, τη διαφάνεια στις αποφάσεις του, την ενεργητική συμμετοχή όλων των εταίρων και την ταχύτητα στις αποφάσεις, ώστε να μην αποτελεί τροχοπέδη της πρόσβασης των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες. Σύμφωνα με τον ίδιο, πολύ σημαντικό επίσης για ένα ΗΤΑ είναι να κάνει μια ολιστική αξιολόγηση της αξίας μιας νέας τεχνολογίας.

    Για παράδειγμα, σε ένα νέο φάρμακο να μην αξιολογείται μόνο το θεραπευτικό όφελος και η επίπτωση στον φαρμακευτικό προϋπολογισμό (product focus), αλλά να αξιολογείται επίσης η επίπτωση του στο σύστημα υγείας γενικότερα, όπως μείωση νοσηλειών, εξετάσεων κλπ (health system focus) και ακόμη περισσότερο σε επίπεδο κοινωνίας, αξιολογώντας την επίπτωση στην παραγωγικότητα, την ικανότητα εργασίας και γενικά την ποιότητα ζωής των ασθενών και των οικείων τους (societal value).

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ηπατίτιδα C: Εκτός της διαδικασίας διαπραγμάτευσης για τα φάρμακα οι ασθενείς

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: HTA Conference: Eντός του έτους η δημιουργία ανεξάρτητου οργανισμού ΗΤΑ στη χώρα μας

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Βαθιά το χέρι στην τσέπη ασθενείς και φαρμακοβιομηχανία



    ΣΧΟΛΙΑ