Στην τελική ευθεία βρίσκεται το μεγάλο project του Ultra Fast Broadband που τρέχει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, συνολικής αξίας 870 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι τελικές υπογραφές αναμένεται να μπουν τις επόμενες εβδομάδες με προσωρινούς αναδόχους να έχουν ήδη οριστεί ο ΟΤΕ και η κοινοπραξία Τέρνα Ενεργειακή – Grid Telecom, οι οποίοι και προκρίθηκαν στην τελική φάση του διαγωνισμού ανάμεσα σε οκτώ ενδιαφερόμενους.

1

Αξίζει να αναφερθεί ότι ενδιαφέρον για το εν λόγω έργο εξέφρασαν μεταξύ άλλων οι Nova, Vodafone, ΔΕΗ αλλά και η Mytilineos.Το ΣΔΙΤ των 870 εκατ. ευρώ αναμένεται να καλύψει με οπτικές ίνες περισσότερα από 810.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις και μετά από καθυστέρηση περίπου ενός έτους, είναι πλέον ζήτημα λίγων εβδομάδων να μπουν οι τελικές υπογραφές με τους αναδόχους και να ξεκινήσει η υλοποίηση του έργου. Οι νέες συνδέσεις FTTH θα είναι τουλάχιστον 100 Mbps, οι οποίες όμως μπορούν άμεσα να αναβαθμιστούν σε 1 Gbps.

Το έργο θα υλοποιηθεί κυρίως σε ημιαστικές και αγροτικές περιοχές που δεν έχουν συμπεριληφθεί στα σχέδια των ιδιωτικών επενδύσεων. Χαρακτηριστικό είναι ότι στο πλαίσιο του έργου θα καλυφθούν, μεταξύ άλλων, και 2.950 απομακρυσμένοι οικισμοί.

Ποια πεδία έχουν αναλάβει οι ανάδοχοι

Στόχος του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης με το έργο του Ultra Fast Broadband είναι να κατασκευαστούν πάνω από 800.000 γραμμές σύνδεσης, με ταχύτητες οι οποίες για αρχή θα πιάνουν τουλάχιστον 100 Mbps, με δυνατότητα ωστόσο να αναβαθμιστούν και να πιάσουν τα 1Gbps, σε περιοχές της χώρας που δεν έχουν εμπορικό ενδιαφέρον.

Το έργο του υπουργείου θα χρηματοδοτηθεί από τους αναδόχους ΟΤΕ και ΤΕΝΕΡΓ-Grid Telecom, με ύψος περίπου 400 εκατ. ευρώ αλλά και από τους πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ταμείο Ανάκαμψης και ΕΣΠΑ, που ανέρχονται περίπου στα 300 εκατ. ευρώ.

Το έργο του UFBB έχει χωριστεί σε 7 LOTs από τα οποία 3 έχει αναλάβει ο ΟΤΕ ενώ τα υπόλοιπα η κοινοπραξία Τέρνα Ενεργειακή – Grid Telecom.

Συγκεκριμένα ο ΟΤΕ έχει οριστεί προσωρινός ανάδοχος για τα LOTs 1,3 και 7 που αφορούν:

– Lot 1 (προσωρινός ανάδοχος ΟΤΕ): Περίπου 124.000 νοικοκυριά / επιχειρήσεις σε 9 Περιφερειακές Ενότητες (Ροδόπης, Δράμας, Έβρου, Ξάνθης, Ζακύνθου, Ηλείας, Αρκαδίας, Κορινθίας, Μεσσηνίας).

– Lot 3 (προσωρινός ανάδοχος ΟΤΕ): Περίπου 122.000 νοικοκυριά / επιχειρήσεις σε 13 Περιφερειακές Ενότητες (Εύβοιας, Σύρου, Άνδρου, Θήρας, Κέας – Κύθνου, Μήλου, Μυκόνου, Νάξου, Πάρου Τήνου, Ηρακλείου, Ρεθύμνου, Χανίων).

– Lot 7 (προσωρινός ανάδοχος ΟΤΕ): Περίπου 101.000 νοικοκυριά / επιχειρήσεις σε 14 Περιφερειακές Ενότητες (Βοιωτίας, Φθιώτιδας, Κ.Τ. Αθηνών, Β.Τ. Αθηνών, Δ.Τ. Αθηνών, Ν.Τ. Αθηνών, Αν. Αττικής, Δ. Αττικής, Πειραιώς και Νήσων, Καλύμνου, Καρπάθου, Κω, Ρόδου, Λασιθίου).

Στα υπόλοιπα προσωρινός ανάδοχος έχει οριστεί η κοινοπραξία ΤΕΝΕΡΓ-Grid Telecom και αφορούν:

– Lot 2 (προσωρινός ανάδοχος Τέρνα Ενεργειακή – Grid Telecom): Περίπου 137.000 νοικοκυριά / επιχειρήσεις σε 11 Περιφερειακές Ενότητες (Πέλλας, Πιερίας, Καστοριάς, Φλώρινας, Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας, Πρέβεζας, Λάρισας, Μαγνησίας, Σποράδων, Κέρκυρας).

– Lot 4 (προσωρινός ανάδοχος Τέρνα Ενεργειακή – Grid Telecom): Περίπου 110.000 νοικοκυριά / επιχειρήσεις σε 9 Περιφερειακές Ενότητες (Χαλκιδικής, Θάσου, Καβάλας, Σερρών, Λέσβου, Ικαρίας, Λήμνου, Σάμου, Χίου).

– Lot 5 (προσωρινός ανάδοχος Τέρνα Ενεργειακή – Grid Telecom): Περίπου 127.000 νοικοκυριά / επιχειρήσεις σε 9 Περιφερειακές Ενότητες (Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Ευρυτανίας, Φωκίδας, Ιθάκης, Κεφαλληνίας, Λευκάδας, Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας).

– Lot 6 (προσωρινός ανάδοχος Τέρνα Ενεργειακή – Grid Telecom): Περίπου 117.000 νοικοκυριά / επιχειρήσεις σε 8 Περιφερειακές Ενότητες (Κοζάνης, Γρεβενών, Άρτας, Καρδίτσας, Τρικάλων, Ημαθίας, Αργολίδας, Λακωνίας).

Διαβάστε επίσης:

«Μάχη» για τα δίκτυα 5G – Πώς θα συνεισφέρουν 4,5 δισ. ευρώ στο ΑΕΠ της Ελλάδας

ΚτΠ: Έργα 1,2 δισ. ευρώ το 2023