ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Όποιος αέρας κι αν φυσά ο μύλος πάντα αλέθει… Ίσως έτσι ή κάπως έτσι μπορεί να σκέφτηκαν οι ένθερμοι αγοραστές, που τις τελευταίες μέρες πριμοδοτούν γενναία την άνοδο της μετοχής της ιστορικής αλευροβιομηχανίας Λούλη. Η οποία μέσα σε 6 μέρες καταγράφει κέρδη 26,17%…
Με επιχειρηματικό βάθος επτά γενεών και εισηγμένη στο χρηματιστήριο εδώ και 72 χρόνια, η εταιρεία άλλαξε το περσινό καλοκαίρι το όνομά της σε Loulis food. Επιζητώντας να καταδείξει τον μετασχηματισμό της από κλασικό παραγωγό αλεύρων, σε μία εταιρεία που πλέον παράγει και διαθέτει μια μεγάλη γκάμα από πρώτες ύλες για την αρτοποιία και τη ζαχαροπλαστική.
Παράλληλα όμως, το διοικητικό της συμβούλιο εμπλουτίστηκε και με ηχηρά ονόματα του ονόματα του επιχειρείν. Ο ιδρυτής της Chipita Σπύρος Θεοδωρόπουλος, που μετά από το «χρυσό» deal πώλησης στον διεθνή κολοσσό της Mondelez κτίζει χαρτοφυλάκιο σημαντικών τοποθετήσεων στα τρόφιμα, καθώς επίσης και ο Κωνσταντίνος Μαχαίρας, με πολλά χιλιόμετρα στο λιανεμπόριο και επί σειρά ετών υψηλόβαθμο στέλεχος του ομίλου Delhaize που ελέγχει την ΑΒ Βασιλόπουλος, μπήκαν τον περσινό Ιούνιο ως μέλη του Δ.Σ της Λούλης. Στο παρελθόν είχαν συνυπάρξει οι δυό τους ώς διοικητικά στελέχη της Chipita.
Πέραν των Θεοδωρόπουλου-Μαχαίρα στο Δ.Σ της Λούλης μετέχει και ο Πρόεδρος της Optima Bank Γιώργος Τανισκίδης. Επίσης στις πρό εξαμήνου αλλαγές, μπήκε στο Διοικητικό Συμβούλιο ο Τζιανλούκα Φάμπρι, στέλεχος και νέος εκπρόσωπος του ομίλου AL Dahra των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Ενός ομίλου με σημαίνουσα διεθνή παρουσία στην υψηλών προδιαγραφών παραγωγή και διακίνηση αγροτικών προϊόντων και ζωοτροφών. Ο οποίος από το 2013 ελέγχει στρατηγικά το 20% της Λούλης.
Τα ντεσού της ανόδου με «έκρηξη»« των συναλλαγών
Η μετοχή της εταιρείας ξεκίνησε την περσινή χρονιά κουβαλώντας στις πλάτες απώλειες 13,4% από το 2021. Από την εκκίνηση του 2022 έως και τις 28 του μηνός του περασμένου Δεκεμβρίου, η μετοχή έχασε το 7,76% της αξίας της αφού από τα 2,32 ευρώ οπισθοχώρησε στα 2,14 ευρώ. Σε αυτό το χρονικό διάστημα υπήρξαν 247 μέρες συναλλαγών στο χρηματιστήριο. Στις 25 από αυτές η Λούλης δεν έκανε καμία πράξη. Κινήθηκε στις υπόλοιπες 222 με τον μέσο ημερήσιο τζίρο συναλλαγών να διαμορφώνεται στα μόλις 6.117 ευρώ.
Όμως από τις 29 Δεκεμβρίου και μετά η εικόνα άλλαξε άρδην. Η μετοχή με 6 στις 6 ανοδικές συνεδριάσεις ανέβηκε στα 2,70 ευρώ καταγράφοντας εντυπωσιακή άνοδο που φτάνει αθροιστικά στο 26,17%… Τις δύο πρώτες μέρες η άνοδος ήταν πολύ ισχυρή ( άνω του 9%) ενώ στη συνέχεια η έντασή της βαθμιαία υποχώρησε.
Στη διάρκεια του 6ημερου ανοδικού σερί, άλλαξαν χέρια 316.000 μετοχές, συνολικής αξίας 837.150 ευρώ. Με τον ημερήσιο μέσο όρο των συναλλαγών να εκτινάσσεται στα 139.525 ευρώ. Δηλαδή…2.181% πιο πάνω συγκριτικά με τα όσα προηγήθηκαν στους προηγούμενους μήνες.
Ο 37χρονος Πρόεδρος της εταιρείας Νίκος Λούλης, έχοντας αναλάβει από το 2010 τη σκυτάλη της διοικητικής διαδοχής από τον πατέρα του Κώστα, ελέγχει το 48,47% των μετοχών. Ενώ επιπρόσθετο ποσοστό 6,86% είναι στο χαρτοφυλάκιο της αδελφής του Ευαγγελίας. Αν συνυπολογιστεί και η στρατηγική συμμετοχή των Αράβων, τότε στην ελεύθερη διασπορά βρίσκεται το 24,67% της εταιρείας. Και με τα δεδομένα αυτά οι συναλλαγές στις 6 τελευταίες συνεδριάσεις αντιστοιχούν στο 7,5% του free float…Μεγάλο ώς τάξη μεγέθους, ανεξάρτητα και από τις όποιες ενδοσυνεδριακές αγοραπωλησίες.
Οι ερμηνείες των γεγονότων και το οικονομικό status
Επί του παρόντος αποτελεί αναπάντητο ερώτημα το τι μπορεί να κρύβει ο «ξαφνικός έρωτας» για τη Λούλης. Αν δηλαδή έχει βαθύτερο επενδυτικό νόημα και δεν είναι απλά ένα γέννημα των συγκυριών με στόχο να ευπρεπιστούν οι αποτιμήσεις.
Υπό τις παρούσες συνθήκες η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας έχει ανέβει στα 46,2 εκατ. ευρώ και θα μπορούσε να αποτελέσει μια νέα επενδυτική ιδέα για ιδιωτικά χαρτοφυλάκια που «στοιχηματίζουν» στην προοπτική ισχυρών μελλοντικών αποδόσεων. Ειδικά μάλιστα από εκείνους που δεν θεωρούν διόλου τυχαίες τις «υψηλές παρουσίες» στο Δ.Σ, ούτε υποτιμούν το ενδεχόμενο των επιχειρηματικών εκπλήξεων. Σε μια περίοδο όπου η βεντάλια των δυνητικών deals έχει ανοίξει πολύ.
Στο πρώτο εξάμηνο του 2022 η καθαρή κερδοφορία της Λούλης ανήλθε στα 2,04 εκατ. ευρώ και ήταν αυξημένη κατά 39,7% σε σχέση με τα 1,46 εκατ. ευρώ της αντίστοιχης περιόδου του 2021, όπου υπήρξαν όμως σημαντικά οφέλη από την επίδραση των φόρων. Την ίδια στιγμή οι πωλήσεις έτρεξαν με 60% λόγω των αυξήσεων στις τιμές πώλησης των προϊόντων. Ως αντιστάθμισμα στην μεγάλη άνοδο των τιμών στις πρώτες ύλες και τα υλικά συσκευασίας, το κόστος ενέργειας στην παραγωγή, αλλά και το μεταφορικό. Όλα αυτά ήρθαν να αυξήσουν κατά 62% το κόστος των πωληθέντων.
Από τις απαντήσεις που έδωσε η εταιρεία στην επιτροπή κεφαλαιαγοράς για τα μεγέθη 9μηνου (χωρίς να έχουν εκδοθεί λογιστικές καταστάσεις) φαίνεται ότι οι πωλήσεις ενισχύθηκαν κατά 62% φτάνοντας στα 154,19 εκατ. ευρώ. Ενώ αυξημένα κατά 59,5% ήταν τα λειτουργικά κέρδη – ebitda – που πήγαν στα 9,57 εκατ. ευρώ.
Σε υψηλά επίπεδα ο καθαρός δανεισμός
Ωστόσο η Λούλης ανέβασε αισθητά τον δανεισμό της που ανέρχεται πλέον σε 83,88 εκατ. ευρώ. Θέλοντας να ενισχύσει κατά κύριο λόγο τα κεφάλαια κίνησης , αλλά και χρηματοδοτήσει γενικές επιχειρηματικές ανάγκες, όπως αναφέρεται από την ίδια την εταιρεία. Πιθανώς σε αυτές να είναι και οι προαγορές σιταριού.
Πρo του πολέμου η Ουκρανία και κυρίως η Ρωσία αποτελούσαν το 17% της αξίας των συνολικών σιτηρών που άλεθε η Λούλης. Κατόπιν της παύσης των εξαγωγών από τις εμπλεκόμενες χώρες, η εταιρεία εντόπισε έγκαιρα εναλλακτικές λύσεις εφοδιασμού από τις υπόλοιπες χώρες παραγωγής σίτου στην Ευρώπη. Ενώ υλοποίησε στη Βουλγαρία επένδυση δημιουργίας σιλό, χωρητικότητας 7.000 τόνων.
Όπως και να΄χει η αύξηση των δανείων σε συνάρτηση με την απομείωση των ταμειακών διαθεσίμων έχει οδηγήσει τον καθαρό δανεισμό στα 76,3 εκατ. ευρώ περίπου. Δηλαδή 7,3 φορές πιο πάνω από τα λειτουργικά κέρδη (ebitda) του τελευταίου κυλιόμενου 12μηνου. Τα οποία για το δεύτερο εξάμηνο του 2021 και το πρώτο του 2022 ήταν στα επίπεδα των 10,5 εκατ. ευρώ. Όντας 5,2 φορές περισσότερα από τους χρεωστικούς τόκους που βαρύνουν την εταιρεία.
Σε κάθε περίπτωση η έντονη άνοδος της χρηματιστηριακής αποτίμησης της Λούλης, δικαιολογείται σε σημαντικό βαθμό από την αυξημένη κερδοφορία που αναμένεται να παρουσιάσει στη χρήση του 2022. Με το p/e να κινείται μεταξύ του 10 και 12.
Οι αποτιμήσεις και η λογιστική «τρύπα» των Αράβων
Κρίνοντας με όρους enterprise value που αντιπροσωπεύουν την αγοραία αξία της εταιρείας, αθροίζοντας τις απαιτήσεις μετόχων και πιστωτών, η αποτίμηση της Λούλης είναι στα 122,5 εκατ. ευρώ ( κεφαλαιοποίηση και καθαρός δανεισμός). Κάτι που αναλόγως και των τελικών μεγεθών του 2022, μπορεί να αντιστοιχεί σε κάτω από 10 φορές τα ebitda της. Εγγράφοντας υποθήκη για περαιτέρω άνοδο της κεφαλαιοποίησης της μεγαλύτερης ελληνικής αλευροβιομηχανίας. Σε συνάρτηση βέβαια με τις εξελίξεις στα ανοικτά μέτωπα της οικονομίας, που επιδρούν στην επιχειρηματικότητα.
Από την άλλη πλευρά η ισχυρή άνοδος της μετοχής επιδρά ευεργετικά και για το χαρτοφυλάκιο των Αράβων της AL Dahra. Για να αποκτήσουν το 20% των μετοχών διέθεσαν 14 εκατ. ευρώ το 2013. Αγοράζοντας τον Μάιο εκείνης της χρονιάς σχεδόν τη μισή τους θέση από την οικογένεια Λούλη, έναντι 6,22 εκατ. ευρώ και μπαίνοντας ένα μήνα μετά στην αύξηση κεφαλαίου που έγινε για εκείνους. Με μέσο κόστος κτήσης τα 4,09 ευρώ ανά μετοχή. Δηλαδή 51,5% πιο πάνω από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών…
Σήμερα το «πακέτο» του 20% αποτιμάται στα 9,24 εκατ. ευρώ, ενώ στο μεσοδιάστημα έχουν εισπραχθεί μερίσματα ύψους 1,76 εκατ. ευρώ. Συνεπώς μετά από 10 χρόνια εξακολουθεί να υπάρχει μια «τρύπα» της τάξεως των 11 εκατ. ευρώ σε σχέση με τα αρχικά τοποθετημένα κεφάλαια των Αράβων. Αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο για το πότε θα δουν…άσπρη μέρα με την επενδυτική έννοια του όρου.
Διαβάστε επίσης:
Μύλοι Λούλη: Υπερδιπλάσια τα κέρδη στο εννεάμηνο
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Γαλλία: Επιβεβαιώθηκε η ετυμηγορία για Σαρκοζί – Θα φοράει ηλεκτρονικό βραχιολάκι για ένα χρόνο
- Πρόγραμμα Υποτροφιών COSMOTE: €500.000 σε 30 πρωτοετείς φοιτητές με οικονομικές και κοινωνικές δυσκολίες
- Βρετανία: Σε υψηλό 8μήνου ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο
- Συρία:«Η μεταβατική κυβέρνηση δεν θα πρέπει να αποκλείσει κανένα» λέει ο ηγέτης της εξόριστης αντιπολίτευσης