ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ένα ασυνήθιστο «ακίνητο», μια άβολη προϊστορία και μια ακριβή αγορά. Γιατί, ποιος είναι αυτός, που θα ήθελε να αγοράσει τουαλέτες;
Η πραγματικότητα όμως διαψεύδει τα δεδομένα και η Εθνική Πινακοθήκη Πορτρέτων του Λονδίνου, με έτος ίδρυσης το 1856 αποφάσισε να προσφέρει το τεράστιο ποσόν των 3,4 εκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου να αγοράσει τις δημόσιες τουαλέτες της βικτωριανής εποχής, που βρίσκονται στην πλατεία Τραφάλγκαρ, ακριβώς απέναντι από τη νέα κύρια είσοδό της, στη βόρεια πλευρά του κτιρίου.
Στόχος είναι η μετατροπή τους σε νέο εκθεσιακό χώρο, που θα χρησιμεύσει ως παράρτημά της. Και παρ΄ότι το εξάγωνο περίπτερο εδουαρδιανού στιλ, που βρίσκεται στη νησίδα κυκλοφορίας πάνω από τις τουαλέτες έχει έκταση μόλις 72,6 τετραγωνικών, οι υπόγειες εγκαταστάσεις φθάνουν τα 140 τετραγωνικά μέτρα.
Όλο το σχέδιο περιλαμβάνεται στην μεγάλη ανακαίνιση της Εθνικής Πινακοθήκης Πορτρέτων, που άρχισε πριν από τρία χρόνια και ετοιμάζεται να εγκαινιαστεί με τη νέα της μορφή τον Ιούνιο φέτος. Περίπτερο και υπόγειος χώρος δεν θα είναι έτοιμα ως τότε για τη νέα τους χρήση, όμως η Πινακοθήκη πρόκειται να ζητήσει άδεια από το Συμβούλιο του Γουέστμινστερ για να γκρεμίσει το υπάρχον περίπτερο και να κατασκευάσει μία νέα είσοδο, όπως αναφέρει η Art Newspaper.
Για το άμεσο μέλλον όμως εξετάζεται το ενδεχόμενο προσωρινών χρήσεων το καλοκαίρι, τουλάχιστον για το περίπτερο. Σε κάθε περίπτωση αυτή η απροσδόκητη επιλογή αγοράς μπορεί να προσφέρει, σύμφωνα με την διεύθυνση της Πινακοθήκης, μία μοναδική ευκαιρία για εξωστρέφεια, αφού λόγω της ξεχωριστής εισόδου, θα μπορεί να προσελκύει επισκέπτες και τις βραδινές ώρες.
Ο δισεκατομμυριούχος
Κατασκευασμένες το 1890 οι υπόγειες τουαλέτες λειτουργούσαν ως το 1970, ενώ το περίπτερο στήθηκε στην έξοδό τους μόλις το 1980, λειτουργώντας ως κέντρο τουριστικών πληροφοριών και πώλησης εισιτηρίων θεάτρου ως πριν ένα χρόνο. Η κατασκευή και ο υπόγειος θάλαμος, στον οποίο κατεβαίνει κανείς με μία σπειροειδή σκάλα είχαν βγει προς πώληση από τις αρχές του 2021, αντιμετωπίζοντας πάντως το χλευασμό διαφόρων ομάδων πολιτών του Λονδίνου.
Το ποσόν της αγοράς προήλθε από τη δωρεά των περίπου 11,5 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία πρόσφερε ο γεννημένος στην Οδησσό δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας και φιλάνθρωπος Λεν Μπλαβάτνικ για τη χρηματοδότηση της ανακαίνισης της Πινακοθήκης σε σχέδια του γραφείου Jamie Fobert Architects.
Ως αναγνώριση της δωρεάς μάλιστα, οι εννέα γκαλερί του πρώτου ορόφου του μουσείου μετονομάζονται σε «Blavatnik Wing», όπου θα συνεχίσουν να εκτίθενται πορτρέτα από το 1840 ως το 1945.
Ο ίδιος υπήρξε σημαντικός δωρητής σε μουσεία του Λονδίνου τα τελευταία χρόνια, με την Tate Modern να ονομάζει την πιο πρόσφατη επέκτασή της, του 2017 σε «Blavatnik Building» και την Courtauld Gallery να βαφτίζει τις γκαλερί του έκτου ορόφου της «Blavatnik Fine Rooms» μετά την ολοκλήρωση των ανακαινίσεων το 2021.
Η ανακαίνιση
Συνολικά η Πινακοθήκη Πορτρέτων είχε συγκεντρώσει γύρω στα 50 εκατομμύρια ευρώ για το συγκεκριμένο έργο, ξεπερνώντας τον αρχικό στόχο των 40 εκατομμυρίων που χρειαζόταν, γεγονός που επέτρεψε την αγορά και του υπόγειου χώρου.
Στο ίδιο έργο περιλαμβάνεται και η μετατροπή της ανατολικής πτέρυγας, που αγοράστηκε το 2018 από τη γειτονική Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίου σε γκαλερί από γραφεία προσωπικού που ήταν, χάρη σε 7,3 εκατ. ευρώ από το Ίδρυμα Garfield Weston.
Η νέα, βόρεια είσοδος του μουσείου εξάλλου θα περιλαμβάνει έναν δημόσιο χώρο με την ονομασία «Ross Place» προς τιμήν της δωρεάς 4,5 εκατομμυρίων από τον Ντέιβιντ Ρος, συνιδρυτή της Carphone Warehouse.
Η επανατοποθέτηση όμως της συλλογής θα είναι μια τεράστια επιχείρηση, αφού θα εκτίθενται περισσότερα από 1.000 έργα σε 34 αίθουσες. Το κτίριο όπου στεγάζεται σήμερα είναι του 1896, δίπλα στην Εθνική Πινακοθήκη ενώ ως τώρα έχει επεκταθεί άλλες δύο φορές.
Στις συλλογές της βρίσκονται πορτρέτα σημαντικών Βρετανών, μαζί με καρικατούρες, και πίνακες ζωγραφικής, σχέδια και γλυπτά. Ανάμεσά τους τα πορτρέτα του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, του Εδουάρδου ΣΤ΄ και των αδελφών Μπροντέ, γλυπτά της βασίλισσας Βικτώριας και του πρίγκιπα Αλβέρτου κ.ά.
Διαβάστε επίσης:
Η τόλμη μιας πριγκίπισσας. Ο κρεμαστός σταυρός της Νταϊάνα που άφησε εποχή σε δημοπρασία
Γλυπτά του Παρθενώνα: Ποιος μας κοροϊδεύει;
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- International Chamber of Shipping: Νέος Γενικός Γραμματέας ο Θωμάς Α. Καζάκος
- Αυτοδιαχείριση: Πάνω από 13 εκατ. ευρώ μοιράζει για τα πνευματικά δικαιώματα
- Ψηφιακά Εργαλεία ΜμΕ: Περισσότερες από 65.000 αιτήσεις υποβλήθηκαν στον πρώτο κύκλο
- Πεντάγωνο: Η Κίνα έχει αυξήσει το πυρηνικό της οπλοστάσιο κατά 20%