Συνεχίστηκε και τον Δεκέμβριο η επιβράδυνση του πληθωρισμού στην Ελλάδα και μάλιστα με εντονότερους ρυθμούς από τον Νοέμβριο, καθώς με βάση τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat που δόθηκαν στη δημοσιότητα διαμορφώθηκε στο 7,6%, από 8,8% τον Νοέμβριο.

Καθοδική είναι η πορεία και για την Ευρωζώνη καθώς ο πληθωρισμός εκεί κυμάνθηκε τον Δεκέμβριο στο 9,2%.

Το μεγαλύτερο μέρος της πτώσης προέρχεται από τη μείωση στις ενεργειακές τιμές, ενώ όλα τα βασικά στοιχεία του δομικού πληθωρισμού αυξήθηκαν.

Ο πληθωρισμός -χωρίς τις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας- ανήλθε στο 6,9% από 6,6%, ενώ στη μέτρηση που εξαιρεί τις τιμές του αλκοόλ και του καπνού αυξήθηκε στο 5,2% από 5%.

Ο πληθωρισμός των υπηρεσιών και των μη ενεργειακών βιομηχανικών αγαθών επιταχύνθηκε, εντείνοντας τις ανησυχίες ότι η αύξηση των τιμών είναι πιο επίμονη από ό,τι έδειχναν οι έως τώρα εκτιμήσεις.

Όσον αφορά τις βασικές συνιστώσες του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη, η ενέργεια έχει τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό αύξησης τον Δεκέμβριο (25,7%, έναντι 34,9% τον Νοέμβριο) και ακολουθούν τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός (13,8%, έναντι 13,6% τον Νοέμβριο), μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (6,4%, έναντι 6,1% τον Νοέμβριο) και υπηρεσίες (4,4% έναντι 4,2% τον Νοέμβριο).

Ο πληθωρισμός στη Ελλάδα μετρήθηκε στο 8,5% από την ΕΛΣΤΑΤ, ενώ η πρώτη μέτρηση της Eurostat τον φέρνει στο 7,6%. Παρά το φρένο στον ρυθμό αύξησης του πληθωρισμού, καταγράφονται σημαντικές ανατιμήσεις σε βασικά είδη και κυρίως στα τρόφιμα.

Συγκεκριμένα, αυξήσεις 25,3% στα γαλακτοκομικά, 20,4% στα λάδια, 18,7% στο ψωμί, 16,7% στα κρεατικά, 12,6% στα λαχανικά.

Σημαντικές είναι οι ανατιμήσεις και στην ενέργεια, αν και ο ρυθμός αύξησης υποχώρησε καθώς συμπληρώνεται ένας χρόνο από το ενεργειακό ράλι. Στο φυσικό αέριο η ανατίμηση φτάνει το 27,8%, και στα στερεά καύσιμα το 23,2%. Πτωτικά κατά 5,3% κινήθηκε η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος.

Διαβάστε επίσης

Ελληνική οικονομία: Τι προβλέπουν οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης για την ανάπτυξη, τον πληθωρισμό και το χρέος το 2023