Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας, της Συρίας και της Τουρκίας θα συναντηθούν το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε αργά το Σάββατο ότι είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ για να συζητήσει το χρονοδιάγραμμα και τον τόπο διεξαγωγής της επόμενης συνάντησης, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu. Η ενισχυμένη διπλωματία έρχεται μετά από μια πρόσφατη προσέγγιση μεταξύ της Τουρκίας και του νότιου γείτονά της.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ και ο Σύρος ομόλογός του Αλί Μαχμούντ Αμπάς είχαν συνομιλίες στη Μόσχα την Τετάρτη με οικοδεσπότη τον Ρώσο υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου. Συμμετείχαν επίσης οι αρχηγοί πληροφοριών της Τουρκίας και της Συρίας.

Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία και τη συνεργασία εναντίον «όλων των τρομοκρατικών ομάδων» στο κράτος της Μέσης Ανατολής, υποστήριξε η Άγκυρα όπως μεταδίδει το Bloomberg. Μάλιστα η Τουρκία έκανε και μια αναφορά στους Κούρδους πολιτοφύλακες στη Συρία.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανέφερε σε δήλωση ότι η συνάντηση επικεντρώθηκε στην καταπολέμηση των «εξτρεμιστικών ομάδων στο συριακό έδαφος».

Η συνάντηση θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί στη Μόσχα ή σε άλλη χώρα, δήλωσε ο Τσαβούσογλου σύμφωνα με το Anadolu. Οι πλευρές πρέπει να διερευνήσουν εάν θα υπάρξει μια συνάντηση υψηλότερου επιπέδου στο μέλλον, είπε.

Ο Ερντογάν προτρέπει σε συνάντηση με τον Πούτιν και τον Άσαντ για αλλαγή πολιτικής στη Συρία

Η Τουρκία έδειξε πρόσφατα ότι ετοιμαζόταν να παραμερίσει τις εχθροπραξίες με τη γειτονική Συρία, όπου Τούρκοι αξιωματούχοι φοβούνται την εμφάνιση ενός εκκολαπτόμενου κουρδικού κράτους που υποστηρίζεται από την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Για μήνες, ο Ερντογάν έχει απειλήσει να εξαπολύσει μια νέα στρατιωτική επίθεση για να επεκτείνει μια τουρκική ζώνη ασφαλείας εντός της Συρίας και να απωθήσει τις κουρδικές ομάδες YPG και PYD μακριά από τα κοινά τους σύνορα. Αυτά τα σχέδια έφεραν αντιδράσεις από τις ΗΠΑ, οι οποίες είπαν ότι μια μονομερής τουρκική ενέργεια θα υπονόμευε τις επιχειρήσεις κατά του Ισλαμικού Κράτους, που πραγματοποιούνται από κοινού με ομάδες που περιλαμβάνουν το YPG.

Η Τουρκία θεωρεί το YPG ως προέκταση της κουρδικής αυτονομιστικής οργάνωσης PKK που την χαρακτηρίζει «τρομοκρατική». Οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρούν επίσης το PKK τρομοκρατική οργάνωση, όπως και η Τουρκία.

Διαβάστε επίσης:

Βρετανία: Πάνω από 45.000 μετανάστες εισήλθαν μέσω της Μάγχης το 2022

Γερμανία: Αυξημένη η δραστηριότητα των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών

Γαλλία: Το Παρίσι καλεί τις χώρες της ΕΕ να πραγματοποιούν ελέγχους στους κινέζους ταξιδιώτες