ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το ράλι της ΤΙΤΑΝ, το νέο Βατερλώ της Απαλαγάκη, το κινεζικό μαρτύριο για τον Μάνο, τα υπερόπλα Πιτσιλή, η αλήθεια για τη Μιράντα Πατέρα και ο γάτος Dollar, ο αεικίνητος Πιέρ και ο θαρραλέος πολιτικός με την κομμώτρια
Περιεχόμενα
Εγχειρήματα Ελλήνων ξενοδόχων αποτελούν οι νέες προσθήκες στον πεντάστερο ξενοδοχειακό χάρτη της Αθήνας, με το κέντρο της πρωτεύουσας να τοποθετείται στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος.
Οι Έλληνες επιχειρηματίες φέρεται να έλαβαν υπόψη τους τη δυναμική των ξενοδοχείων στην πρωτεύουσα, που συνεχίζουν να απορροφούν την πλειοψηφία των τουριστών που φτάνουν στην Αθήνα (σε ποσοστό 80%, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων). Ενδεικτικό είναι ότι από το 2017 έχουν ανοίξει στην Αθήνα περισσότερα από 71 ξενοδοχεία, αριθμός που αντιστοιχεί στο 1/5 του συνόλου των ξενοδοχείων που λειτουργούν στην πόλη, ενώ το 1/3 των πεντάστερων είναι επίσης καινούργια.
Το δεύτερο μεγαλύτερο ξενοδοχείο της Αθήνας
Το μεγαλύτερο Grand Hyatt της Ευρώπης και το δεύτερο μεγαλύτερο ξενοδοχείο της Αθήνας (μετά το Intercontinental της οικογένειας Ιωάννου) βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης. Έχοντας επενδύσει σε δύο κτίρια της λεωφόρου Συγγρού, οι Αμερικανοί των Hines και Henderson Park δαπάνησαν κεφάλαια που θα φτάσουν τα 150 εκατ. ευρώ, όταν η επέκταση του ξενοδοχείου παραδοθεί σε πλήρη λειτουργία, την προσεχή άνοιξη.
Η αρχή έγινε το 2017, όταν ανέλαβαν την ανακαίνιση του Athens Ledra, το οποίο εκποιήθηκε από την Alpha Bank και αποκτήθηκε από το επενδυτικό σχήμα έναντι 33 εκατομμυρίων ευρώ και δύο χρόνια αργότερα, Hines και Henderson Park πρόσθεσαν στο χαρτοφυλάκιό τους το γειτονικό κτίριο με επένδυση 21 εκατ., που φιλοξενούσε έως τα μέσα του 2019 τον κινηματογράφο Odeon Starcity. Το κτίριο είχε περιέλθει στην ιδιοκτησία της Εθνικής Leasing, ενώ προηγουμένως ανήκε στη Δρομέας Ακίνητων και σήμερα αποτελεί την επέκταση του οκταώροφου Grand Hyatt, ενώ τη διαχείριση του ξενοδοχείου έχει αναλάβει η εταιρεία των Γιάννη και Τίνας Δασκαλαντωνάκη.
Όσον αφορά στη δυναμικότητά του, στο ξενοδοχείο θα προστεθούν 227 νέα δωμάτια και σουίτες, για να φτάσουν συνολικά τον αριθμό των 548, ενώ λειτουργούν και σουίτες με μικρή ιδιωτική πισίνα. Με την προσθήκη μίας ακόμα πισίνας στην οροφή, το Grand Hyatt θα είναι το μοναδικό της Αθήνας με τέσσερις πισίνες. Έμφαση δόθηκε και στους συνεδριακούς χώρους, που καταλαμβάνουν πλέον τρία επίπεδα και αγγίζουν τα 4.400 τ.μ., ενώ το ballroom Caryatids με χωρητικότητα 1.000 ατόμων, που βρίσκεται στο ισόγειο της νέας πτέρυγας, θα είναι το μόνο αυτής της έκτασης στην πρωτεύουσα με φυσικό φως ημέρας.
Η Grecotel στο Μέγαρο Καλλιμασιώτη
Την «απάντησή» του δίνει ο όμιλος Νίκου Δασκαλαντωνάκη, που ξεκίνησε ήδη να λειτουργεί το ξενοδοχείο σε ακίνητο που έχει αγοράσει πριν από το 2015, το Μέγαρο Καλλιμασιώτη. Πρόκειται για το διατηρητέο στη συμβολή των οδών Μητροπόλεως και Καπνικαρέας το οποόο κατασκευάστηκε το 1925 και ήταν ιδιοκτησίας της οικογένειας Χυτήρογλου, ενώ φιλοξενούσε κατάστημα του οίκου υφασμάτων.
Το νεοκλασικό ανεγέρθηκε σε σχέδιο του αρχιτέκτονα Ανδρέα Κριεζή, εκπρόσωπο του νεοεκλεκτισμού στην Ελλάδα. Το πεντάστερο Dolli, όπως ονομάζεται το δεύτερο ξενοδοχείο της Grecotel στο κέντρο της Αθήνας διαθέτει 50 δωμάτια, εστιατόρια, πισίνα, lounge bar, pool bar, συνεδριακό χώρο, γυμναστήριο, σπα και roof garden, με την επένδυση που έχει πραγματοποιηθεί να ξεπερνά τα 8 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με παλαιότερες εκτιμήσεις του ομίλου.
Το μεγάλο ξενοδοχείο σε ακίνητο του Ερρίκου Σλήμαν
Στο επενδυτικό πρόγραμμα του ομίλου Μήτση, ύψους 500 εκατ. ευρώ, έρχεται να προστεθεί η επένδυση για την ανακαίνιση και λειτουργία ως τουλάχιστον τετράστερο κατάλυμα του ασφαλιστικού ακινήτου στη συμβολή της Πανεπιστημίου με τη Χαριλάου Τρικούπη. Ο ελληνικός ξενοδοχειακός όμιλος θα μισθώνει το ακίνητο για 35 συν 10 χρόνια από τον ΕΦΚΑ, έναντι μηνιαίου μισθώματος 70.000 ευρώ. Το κτίριο, στο οποίο θα συνεχίσει να λειτουργεί ο κινηματογράφος Ιντεάλ, αποτελεί οικοδόμημα του 1880 και ανήκει στο σύμπλεγμα των τεσσάρων κατοικιών που ανήγειρε ο Ερρίκος Σλήμαν στην Πανεπιστημίου, ενώ πιθανολογείται ότι σχεδιάστηκε από τον Έρνστ Τσίλλερ.
Βρίσκεται δίπλα στο Ρεξ και κοντά στο Τιτάνια και το παλιό ξενοδοχείο Ματζέστικ, το οποίο έχει βγει σε διαγωνισμό από το ΕΚΠΑ προκειμένου να μετατραπεί επίσης σε ξενοδοχείο. Έχει συνολική επιφανείας 7.115 τ.μ. και αποτελείται από ισόγειο, ημιόροφο και τέσσερις ορόφους. Υπολογίζεται ότι οι κατασκευαστικές εργασίες που απαιτούνται για να καταστεί λειτουργικό ξεπερνούν τα 15 εκατομμύρια ευρώ, ενώ αυτό θα είναι το πρώτο κατάλυμα της Mitsis Hotels στην Αθήνα, εξαιρουμένου του Sofitel στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος.
Η επένδυση της Λάμψα σε ιστορικό ακίνητο του Κολωνακίου
Στα σκαριά είναι η τέταρτη επένδυση της Λάμψα των αδελφών Λασκαρίδη στο Σύνταγμα, με την εισηγμένη να εστιάζει στα ξενοδοχεία πόλης, έχοντας αποεπενδύσει από το μοναδικό θέρετρο που είχε στο χαρτοφυλάκιό της, το Sheraton Rhodes. Η Λάμψα σχεδιάζει την επέκταση του Athens Capital σε ακόμη ένα ασφαλιστικό ακίνητο επί της Ζαλοκώστα στο Κολωνάκι, για το οποίο πλειοδότησε προσφέροντας μηνιαίο μίσθωμα 34.500 ευρώ.
Στο κτίριο των 1.854 τετραγωνικών μέτρων, το οποίο ήταν ιδιοκτησίας του ΝΑΤ, θα διαμορφωθούν επιπλέον σουίτες της ξενοδοχείου που λειτουργεί η γαλλική Accor, υπό την ομπρέλα του σήματος MGallery, με σκοπό να ανοίξει τις πόρτες του το καλοκαίρι του 2024. Το ακίνητο έχει κηρυχθεί διατηρητέο λόγω της ιστορίας του, αφού είναι παρακείμενο των κρατητηρίων της Γκεστάπο στην Κριεζώτου και λειτουργούσε επίσης ως τόπος βασανιστηρίων στην Κατοχή, αλλά και κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Τράπεζες: Τι να περιμένουμε το 2025 στα στεγαστικά δάνεια
- «Ημέρα Καριέρας» της ΔΥΠΑ στο Ντίσελντορφ 1.200 θέσεις εργασίας από 45 επιχειρήσεις
- «Κοκκινίζουν» οι μετοχές πληροφορικής – Ποιες εταιρείες έχουν μεγάλες απώλειες
- Μεγάλες αλλαγές στη Δικαιοσύνη: Η στρατηγική για το 2025 και τα άλυτα προβλήματα