• ΑΓΟΡΕΣ

    Χρηματιστές: Από το «δεν ξεκινάμε καλά το 2023» στον στόχο των 1.100 μονάδων

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    χρηματιστές

    χρηματιστές


    «Δεν ξεκινάμε καλά τη νέα χρονιά», υποστηρίζουν οι χρηματιστές σε εκτιμήσεις τους με αφορμή την πορεία της αγοράς την επόμενη χρονιά.

    Αν και η άποψη που σχηματίζουν παράγοντες της αγοράς είναι ότι η διόρθωση μέσα στην εβδομάδα στην Wall Street που είχε σαν αποτέλεσμα ο S&P 500 να οδηγηθεί και πάλι κάτω από τις 3.800 μονάδες (πτώση 5% σε σχέση με τις 4.000 πριν από τα Χριστούγεννα και πάνω από 20% από τα υψηλά των 4.800 μονάδων το 2021) θα παραχωρήσει τη θέση της σε αντίδραση τις πρώτες μέρες του 2023. Κι αυτό διότι οι αποτιμήσεις φαίνεται ότι έχουν εκλογικευτεί (π.χ. πάνω από 70% η βουτιά στην Tesla) δίδοντας περιθώρια νέων τοποθετήσεων σε καλύτερες αποτιμήσεις.

    Πάντως, ο κ. Ν. Χρυσοχοϊδης της ομώνυμης χρηματιστηριακής εταιρείας σχολιάζει λέγοντας ότι, «δεν ξεκινάμε καλά το 2023. Δεν φαίνεται να υπάρχει ενδιαφέρον για όλες τις μετοχές, με εξαίρεση τρεις κλάδους, τις τράπεζες, την πληροφορική και την ενέργεια. Διερωτάται δε, «αν οι υπόλοιπες μετοχές πρέπει να μένουν στα αζήτητα».

    Οι δείκτες του Χ.Α. είναι ιδαίτερα ελκυστικοί, παρατηρεί ο διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ κ. Δ. Τζάνας λέγοντας, μεταξύ άλλων, ότι «το P/E διαμορφώνεται στο 7,4, το  P/BV  στο 0,88 και η μερισματική απόδοση στο 4,8%, όπως  υπολογίζει η Jefferies για το επόμενο 12μηνο.  Η ποθητή επενδυτική βαθμίδα θα έλθει εκτός απροόπτου το 2023, πιθανότατα όμως μετά τις εκλογές μέχρι τις οποίες η επιφυλακτικότητα θα διατηρείται συντηρώντας τις συναλλαγές χαμηλά.

    Αν όμως η ελληνική οικονομία επιβεβαιώσει ότι έχει ξεκινήσει ένα μακρόχρονος ενάρετος κύκλος ουσιαστικού παραγωγικού μετασχηματισμού και πολυετούς ανάπτυξης, είναι θέμα χρόνου να ακολουθήσουν και στο χρηματιστήριο εξελίξεις που σε βάθος χρόνου θα οδηγήσουν στην οργανική ενσωμάτωσή του στα νέα δεδομένα. Θα ξεπεραστεί έτσι η συσσώρευση στην περιοχή των 900 μονάδων με την αξία των συναλλαγών να επιτρέψει τη διάχυση του επενδυτικού ενδιαφέροντος για εταιρείες της μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης που διατηρούν ελκυστικές αποτιμήσεις παρά τις εξαιρετικές επιδόσεις λόγω κυρίως των αξιοσημείωτων εξαγωγικών επιδόσεών τους.

    Προσώρας πάντως, οι κύριες επενδυτικές επιλογές από τους ελληνικούς μετοχικούς τίτλους οφείλουν να επικεντρώσουν στην υψηλή κεφαλαιοποίηση (ΟΤΕ ΟΤΕ -0,21% 14,07 , ΟΠΑΠ ΟΠΑΠ -0,13% 15,68 , Μυτιληναίος ΜΥΤΙΛ 0% 36,70 , ΕΕΕ ΕΕΕ 0,25% 32,40Εθνική Τράπεζα ΕΤΕ 0% 7,87 , Eurobank ΕΥΡΩΒ 0% 2,10 , Motor Oil ΜΟΗ 1,86% 23,04 , Autohellas κ.α.) αλλά  να συμπεριλάβουν και εκπροσώπους από τη μεσαία και μικρή κεφαλαιοποίηση (Cenergy, Elton, Flexopack, Entersoft, Ευρωσύμβουλοι κ.α.) που προσβλέπουν σε ουσιαστική αναβάθμιση των μεγεθών τους στα επόμενα χρόνια.

    Aπό την πλευρά του ο αναλυτής Fast Finance ΑΕΠΕΥ κ. Λουκάς Παπαϊωάννου σημειώνει ότι παρά τις θετικές εκτιμήσεις και προοπτικές της Ελληνικής οικονομίας, την αξιόλογη ανθεκτικότητα & προσαρμοστικότητα των Ελληνικών επιχειρήσεων, η νέα χρονιά αναμένεται ταραχώδης & με αυξημένη μεταβλητότητα ειδικά το 1ο εξάμηνο.

    Αυτή θα καθοριστεί κυρίως από τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, την πορεία του πληθωρισμού τόσο στο εγχώριο όσο και στο διεθνές περιβάλλον, καθώς και από τα μέτρα που θα λαμβάνονται για την αντιμετώπιση του από τις κεντρικές τράπεζες.

    Η επίτευξη των φετινών υψηλών κερδών του 2022 και το 2023 εκτιμάτε δύσκολη για αρκετούς κλάδους, κυρίως όσους είναι ενεργοβόροι και με μεγάλη συμμετοχή εισαγόμενων Ά Υλών.

    Οι 1100 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη μπορεί να είναι ένας εφικτός στόχος σε ένα αισιόδοξο σενάριο αν δεν ισχύσει “ο νόμος του Murphy” και υπάρξει έγκυρη διάσπαση των 950 μονάδων.

    Τυχόν πίεση χαμηλότερα των 780 μονάδων θα σηματοδοτήσει περαιτέρω χρονική ταλαιπωρία για την αγορά. Στο ενδιάμεσο εύρος η εκμετάλλευση της μεταβλητότητας συνιστάται με αυστηρά stop loss, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον μας σε μετοχές με καλά θεμελιώδη μεγέθη, υψηλές ιστορικά μερισματικές αποδόσεις & διοικήσεις που μακροπρόθεσμα δεν έχουν απογοητεύσει.

    Το 2023 οι αποδόσεις θα βγαίνουν δυσκολότερα & με υψηλότερο αναλαμβανόμενο κίνδυνο, αλλά θα είναι υψηλές για όσους έχουν στρατηγική & υπομονή.

    Διαβάστε επίσης

    Επ. Κεφαλαιαγοράς: Διαγράφονται από το ΧΑ οι μετοχές της Γ.Ε. Δημητρίου

    Citi: Πώς θα κινηθεί η Ελλάδα στις αγορές ομολόγων το 2023



    ΣΧΟΛΙΑ