Όταν σε μια εποχή αβεβαιότητας για τη χώρα η Παπαστράτος αποφάσιζε τον ολικό μετασχηματισμό της και τη μετατροπή της από κορυφαία καπνοβιομηχανία σε εταιρεία τεχνολογίας έπαιρνε ένα ρίσκο.

Όταν το 2017, μετά από σχεδόν εννέα δεκαετίες, το εργοστάσιο στον Ασπρόπυργο σταμάτησε να παράγει τσιγάρα και στις γραμμές παραγωγής μπήκαν οι θερμαινόμενες ράβδοι καπνού για το IQOS  ίσως και οι πιο αισιόδοξοι να μην μπορούσαν να φανταστούν τη συνέχεια.

1

Εξι χρόνια αργότερα η Παπαστράτος αναβαθμίζεται σε Διοικητικό Κέντρο των Λειτουργιών της μητρικής εταιρείας Philip Morris International (PMI) για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Επικεφαλής, ως αντιπρόεδρος Ευρώπης, με τομέα ευθύνης τις 12 χώρες της Ν.Α. και έδρα την Ελλάδα αναλαμβάνει ο μέχρι σήμερα πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Παπαστράτος, Χρήστος Χαρπαντίδης.

Ο μάνατζερ που πίστεψε στο smoke free όραμα της PMI και ανέλαβε το ρίσκο και την ευθύνη να προχωρήσει τον ριζικό επιχειρηματικό μετασχηματισμό της εταιρείας.

Το στοίχημα που κερδήθηκε από τον Χρήστο Χαρπαντίδη

Το στοίχημα ήταν μεγάλο και δύσκολο. Από το να πείσει τη μητρική να εμπιστευτεί την Παπαστράτος και την Ελλάδα ώστε με ένα τεράστιο επενδυτικό πλάνο να γίνει το εργοστάσιο στον Ασπρόπυργο το τρίτο σε όλο τον κόσμο που θα παρήγαγε για τον όμιλο τα προϊόντα θερμαινόμενου καπνού μέχρι να  υλοποιήσει βήμα βήμα την πορεία προς τη νέα εποχή.

Μια νέα εποχή που ξεκινά  από την 1η Ιανουαρίου του 2023 με την εταιρεία να αναβαθμίζεται σε διοικητικό κέντρο λειτουργιών της PMI για Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία, Κύπρο, Μάλτα, Κροατία, Σλοβενία, Σερβία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Βόρεια Μακεδονία, Αλβανία, Μαυροβούνιο και τον Χρήστο Χαρπαντίδη να αναλαμβάνει επικεφαλής.

Το επιχειρηματικό αποτύπωμα για τη νέα εποχή της Παπαστράτος μεταφράζεται σε κύκλο εργασιών που ξεπερνά τα 5 δισ. δολάρια,  τρία εργοστάσια και περισσότερους από 4.000 εργαζομένους.

Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες και δυναμικά αναπτυσσόμενες περιοχές δραστηριότητας της PMI, στην οποία λειτουργούν δύο από τα τρία εργοστάσια παραγωγής θερμαινόμενων ράβδων καπνού στην Ευρώπη.

Διευθύνων Σύμβουλος της Παπαστράτος αναλαμβάνει, το 2023, ο Γιώργος Μαργώνης, με χώρες ευθύνης τις Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα. Από το 2001 όπου εντάχθηκε στο δυναμικό της Παπαστράτος μέχρι σήμερα, έχει, μεταξύ άλλων, ηγηθεί των Εμπορικών Λειτουργιών της εταιρείας και έχει διατελέσει Επικεφαλής του τμήματος Στρατηγικής Πωλήσεων στην Ελβετία και Γενικός Διευθυντής της Βουλγαρίας για την PMI.

Τα σημεία- σταθμός και οι επενδύσεις άνω των 550 εκατ. ευρώ

Οι οργανωτικές αλλαγές συνδέονται άρρηκτα με την πορεία της Παπαστράτος προς μία Ελλάδα χωρίς τσιγάρο.

Με πρακτικές βιώσιμης εταιρικής ανάπτυξης και έμφαση στους ανθρώπους της, η εταιρεία προχώρησε, τα τελευταία 6 χρόνια, σε συνεχείς επενδύσεις στη χώρα, οι οποίες ξεπέρασαν τα 550 εκατομμύρια ευρώ, ενίσχυσαν την παραγωγική δυνατότητα του εργοστασίου της κατά 50%, από 20 δισ. θερμαινόμενες ράβδους καπνού σε 30 δισ., από τα οποία πλέον του 80% προς εξαγωγή.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η αξία των εξαγωγών σε σχέση με πέρυσι έχει αυξηθεί κατά 30% ενώ σε σχέση με το 2017, 300%. Τα σημεία σταθμός στην πορεία της εταιρείας είναι:

  • 2016: Λανσάρεται το IQOS στην Ελλάδα και ξεκινά ο μετασχηματισμός για ένα κόσμο χωρίς τσιγάρο.
  • 2017: Ανακοινώνεται μια από τις μεγαλύτερες επενδύσεις στην Ελλάδα ύψους 300 εκατ. ευρώ για τη μετατροπή του εργοστασίου το εργοστάσιο της Παπαστράτος στον Ασπρόπυργο σε µονάδα αποκλειστικής παραγωγής των θερµαινόµενων ράβδων καπνού για το νέο προϊόν του οµίλου. Με την επένδυση δημιουργούνται 400 νέες θέσεις εργασίας.
  • 2018: Το εργοστάσιο της Παπαστράτος στον Ασπρόπυργο σταματά να παράγει τσιγάρα μετά από 87 χρόνια.
  • 2019: Η Παπαστράτος γίνεται η 1η εταιρεία στην Ελλάδα με Equal Salary Certification ενώ από το 2014 μέχρι και σήμερα είναι Κορυφαίος Εργοδότης.
  • 2021: Ανακοινώνεται μια νέα μεγάλη επένδυση στο εργοστάσιό της στον Ασπρόπυργο ύψους 125 εκατ. ευρώ και δημιουργούνται 185 νέες θέσεις εργασίας.

2022: Η επένδυση της Παπαστράτος από το 2021 έως το 2022 ξεπερνά τα 250 εκατ. ευρώ, ποσό διπλάσιο της αρχικής της δέσμευσης – 125 εκατ. ευρώ – φέρνοντας στο σήμερα τη βιομηχανία του μέλλοντος και δημιουργώντας  περισσότερες από 300 νέες θέσεις εργασίας.

Παράλληλα λανσάρεται το  IQOS Iluma και η Ελλάδα γίνεται η 4η χώρα παγκοσμίως που υποδέχεται τη νέα τεχνολογία.

Μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο, η καινοτομία των νέων ράβδων καπνού Terea  παράγεται από 4 νέες γραμμές της Παπαστράτος, ενώ το 2023 αναμένεται να δημιουργηθούν 4 επιπλέον γραμμές παραγωγής, καθώς και 2 νέες γραμμές ψηφιακής εκτύπωσης, ενισχύοντας σημαντικά τόσο την εγχώρια όσο και την εξαγωγική δραστηριότητά της εταιρείας.

Διαβάστε επίσης

Παπαστράτος: Γίνεται Διοικητικό Κέντρο για Cluster 12 χωρών – Αντιπρόεδρος Ευρώπης ο Χρήστος Χαρπαντίδης