• Top Stories

    Προϋπολογισμός 2017: Πλεόνασμα 1 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο έφερε η υπερφορολόγηση

    Ευκλείδης Τσακαλώτος

    Ευκλείδης Τσακαλώτος


    Ανάσα δίνουν στην ελληνική κυβέρνηση τα στοιχεία προσωρινής εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2017 για τον μήνα Ιανουάριο που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία, η υπερφορολόγηση, η οποία ξεκίνησε το δεύτερο εξάμηνο του 2016 και ενισχύθηκε με νέους φόρους από την πρώτη Ιανουαρίου, συνέχισε να δίνει ώθηση στα έσοδα του κράτους.

    Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα ύψους 1,012 δισ ευρώ, έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος 1,003 δισ ευρώ για την ίδια περίοδο το 2016 και στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 670 εκατ. ευρώ. Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 4,041 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 325 εκατ. ευρώ ή 8,7% έναντι του στόχου. Την ίδια ώρα, οι επιστροφές εσόδων ανήλθαν σε 314 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας  αύξηση  κατά 18 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (296 εκατ. ευρώ).

    Από τη άλλη, η υπερφορολόγηση έχει αρχίσει να φέρνει στα όριά τους τους μικρομεσαίους, καθώς είναι εμφανής η αυξητική τάση των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Η τάση αυτή προβληματίζει το υπουργείο Οικονομικών, καθώς το ΔΝΤ επιμένει πως η υψηλή φορολόγηση δεν θα έχει μεσοπρόθεσμα το αποτέλεσμα που επιθυμούν οι δανειστές.

    Πάντως, η Ελλάδα θα επιχειρήσει να παρουσιάσει ως επιχείρημα το γεγονός πως τα μέτρα συνεχίζουν να αποδίδουν στα έσοδα του κράτους χωρίς να εμφανίζουν κάμψη, ποντάροντας πάντα και στην «πολιτική» βούληση των Ευρωπαίων εταίρων.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ντάισελμπλουμ: Τέλος στα όνειρα της κυβέρνησης για συμφωνία μέχρι το Eurogroup

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το ΤΧΣ ανεβάζει το κασέ για να βρει στελέχη. Στις 270.000 ευρώ ο μισθός

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: FT: Η συμφωνία Αθήνας-Rothschild για το χρέος



    ΣΧΟΛΙΑ