ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τα μεγάλα σχέδια της Intralot, το παρασκήνιο για τη ΔΕΠΑ, οι νέες business του Λου Κολλάκη, έτοιμος ο Φέσσας, οι αλλαγές του Νεμπή, τα νέα πλοία του Προκοπίου, το κάλεσμα της Μήτση, οι περιπέτειες της πλατινομαλλούσας σε Βουλιαγμένη – Λεγρενά και ο ΧΧ
Σε δανεισμό 7 δισ. ευρώ το 2023, θα προχωρήσει ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, χαμηλότερα σε σχέση με φέτος. Ίσως όμως εκδώσει το πράσινο ομόλογο στο δεύτερο εξάμηνο του 2023, το οποίο ήταν αρχικά προγραμματισμένο για φέτος, αυξάνοντας τελικά ελαφρώς το ποσό που θα δανειστεί από τις αγορές το 2033. Και σε αυτό το σενάριο όμως πηγές εκτιμούν πως το πιθανότερο είναι ο συνολικός δανεισμός να παραμείνει κάτω από τα 9 δισ. ευρώ.
Όπως είχε γράψει το Mononews η Ελλάδα θα κινηθεί σχετικά συντηρητικά στις αγορές το 2023, υλοποιώντας ένα πρόγραμμα πέριξ των 7 δισ. ευρώ καθώς δεν υπάρχει ανάγκη για περισσότερες εκδόσεις προκειμένου να καλυφθούν οι ετήσιες χρηματοδοτικές ανάγκες, οι οποίες μετά και τις πρόωρες αποπληρωμές χρεών στο ΔΝΤ και στην ΕΕ θα παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα.
Σύμφωνα με το ετήσιο δανειακό πρόγραμμα οι ετήσιες χρηματοδοτικές ανάγκες διαμορφώθηκαν σχεδόν στο 15% του ΑΕΠ το 2022, κοντά στον μέσο όρο των εταίρων στην ευρωζώνη και αναμένεται να παραμείνουν κάτω από το 15% . Τα ταμειακά διαθέσιμα υπολογίζονται οριακά άνω των 30 δις. ευρώ στο τέλος Δεκεμβρίου 2022. Πέρσι στο αντίστοιχο χρονικό σημείο ήταν 31,6 δις. ευρώ ενώ το peak τους φέτος ήταν τον Σεπτέμβριο στα 37,8 δισ. ευρώ
Στο πρόγραμμα δεν προσδιορίζεται το εύρος της έκδοσης του πράσινου ομολόγου, ωστόσο αναφέρεται πως θα είναι μια έκδοση ομολόγου αναφοράς κάτι που εκτιμάται πως παραπέμπει σε έκδοση της τάξης του 1 – 1,5 δισ. ευρώ. Το Δημόσιο αναμένει έσοδα 4,2 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και άλλες πηγές, επιπλέον 2 δισ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις.
Επιπλέον αναμένει πρωτογενές πλεόνασμα 1,7% του ΑΕΠ ενώ θα διαθέσει 7,2 δις. ευρώ για χρεολύσια, 4,7 δισ. ευρώ για τόκους, και επιδιώκει μεταξύ άλλων και να περιορίσει το ύψος των εντόκων γραμματίων αλλά και να προβεί σε πρόωρες αποπληρωμές χρέους συνολικού ύψους 800 εκατ. ευρώ. Το ύψος των εντόκων γραμματίων σήμερα είναι περίπου στα 12 δις. ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί πως στην ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους στο βασικό του σενάριο ο ΟΔΔΗΧ εκτιμά πως το χρέος θα παραμείνει βιώσιμο ακόμη και στο ακραίο ενδεχόμενο κατάπτωσης, μέχρι το 2030, του 43% του συνόλου των εγγυήσεων που έχει χορηγήσει το Δημόσιο, συνολικού ύψους 32 δισ. ευρώ.
Είναι επίσης σημαντικό ως προς τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του χρέους πως εκτιμάται ότι οι πληρωμές για τόκους θα παραμείνουν σταθερές στα επίπεδα σχεδόν των 4,5 δις. ευρώ τα επόμενα χρόνια ενώ το 100% του χρέους είναι σε σταθερό επιτόκιο.
Πρέπει να σημειωθεί πως στις προβλέψεις του ο ΟΔΔΗΧ ενσωματώνει εκτιμήσεις για πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% το 2023, 1,8% το 2024, 1,6% το 2025 και 1,7% το 2026 και παραμονή τους στην περιοχή του 2,1% κατά μέσο όρο από το 2027 και μετά, ενώ η ανάπτυξη αναμένεται να κινηθεί στο 1,8% το 2023, 2% το 2024, 1,2% το 2025 και 1,2% το 2026.
Διαβάστε επίσης
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Δ. Καλαντώνη: Η ιστορία πίσω από την «Εξέλιξη Ζωής», οι δράσεις και οι στόχοι
- Attica Bank: Ανοίγει το παιχνίδι του ανταγωνισμού στις χρεώσεις
- Οι Έλληνες εφοπλιστές παρήγγειλαν εφέτος 230 πλοία – Ποιοι ναυπηγούν και ποιοι πούλησαν και αγόρασαν πλοία
- Άμεση Ανάλυση: Τι συμβαίνει με Optima Bank, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΟΠΑΠ, Profile, JP Morgan, MicroStrategy, Nike