Η λίμνη Υλίκη ονομάζεται και «Λικέρι», έχει έκταση 19 τετραγωνικά χιλιόμετρα και βρίσκεται στη Βοιωτία σε μικρή απόσταση από Αθήνα.
Η λίμνη πήρε το όνομά της από την πόλη Ύλη που ήταν χτισμένη στις όχθες της. Η ιστορία αναφέρει ότι εκεί κατασκευάζονταν πολεμικές ασπίδες. Η λεκάνη των νερών είναι μόνιμη αλλά το μέγεθός της (9η μεγαλύτερη στην Ελλάδα) αυξήθηκε μετά την αποξήρανση της γειτονικής λίμνης Κωπαΐδας. Αρχαιολογικά ευρήματα (ναός του Απόλλωνα) δείχνουν ότι η περιοχή κατοικείται από αρχαιοτάτων χρόνων.
Από το 1959 το νερό της χρησιμοποιείται για την ύδρευση του λεκανοπεδίου μέσω της τεχνητής λίμνης Μαραθώνα σε συνδυασμό μ’ αυτό της τεχνητής λίμνης του Μόρνου.
Η Υλίκη βρίσκεται στη λεκάνη που σχηματίζουν τα βουνά Κτυπάς (1.021 μέτρα) ανατολικά, Πτώο (726 μέτρα) βόρεια, Σφίγγειο (565 μέτρα) δυτικά και χαμηλοί λόφοι νότια. Η λεκάνη της δέχεται τα νερά της λίμνης Κωπαΐδας (αποξηραμένη) μέσω του ποταμού Βοιωτικού Κηφισού, αλλά εμπλουτίζεται και από υπόγειες πηγές και άλλα μικρότερα υδάτινα ρεύματα από τα βουνά που την περικλείουν.
Την λίμνη Υλίκη περιβάλλουν αρκετοί οικισμοί, πόλεις και χωριά: Αλίαρτος, Ακραίφνιο, Βάγια, Θήβα, Κόκκινο, Μαυρομμάτι, Μουρίκι, Ύπατο. Είναι ένα πανέμορφο σημείο με αρμονική γαλήνη και πλούσια χλωρίδα, πανίδα. Το συνολικό μήκος των ακτών της ξεπερνά τα 50km. Στην αποξηραμένη έκταση της λίμνης Κωπαΐδας που τροφοδοτεί την Υλίκη έχουν γυριστεί διάσημες ελληνικές ταινίες εποχής όπως το «Αγάπη και Αίμα», «Αστραπόγιανος», «Η κόρη του Ήλιου».
Το βάθος της λίμνης Υλίκης φτάνει τα 40m, έφτασε σ’ αυτό μετά την αποξήρανση της Κωπαΐδας. Η Υλίκη ενώθηκε υπογείως τη δεκαετία του 1950 με την λίμνη του Μαραθώνα την οποία και τροφοδοτεί εξασφαλίζοντας επάρκεια νερού στην πρωτεύουσα. Λειτουργεί περισσότερο ως εφεδρεία καθώς απαιτείται αρκετή ενέργεια για να φτάσει το νερό στο Μαραθώνα. Ως επί το πλείστο τα νερά της σήμερα αξιοποιούνται στις γεωργικές καλλιέργειες που υπάρχουν στις όχθες της.
Στα νερά της λίμνης βρίσκονται δεκάδες είδη ψαριών ενώ αυτή την εποχή πολλά πουλιά εκμεταλλεύονται το ήπιο κλίμα της λεκάνης για να ξεχειμωνιάσουν. Το φθινόπωρο λειτουργεί ως στάση για τα αποδημητικά πουλιά. Ένα είδος ενδημικό ονόματι καλαμίθρα δεν υπάρχει πουθενά αλλού στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. Οι επισκέπτες είναι εξαιρετικά πιθανόν να δουν ψάρια και πουλιά αν είναι υπομονετικοί. Οι πάπιες σταματούν το ταξίδι τους στην Υλίκη αυτή την εποχή.
Το ηλεκτρικό αυτοκίνητο DS3 είναι ευγενική παροχή της Avis.
Ανακαλύψτε το αφιέρωμα Ταξιδεύουμε ηλεκτρικά εδώ
- Εισαγγελική παρέμβαση στη Θεσσαλονίκη: Ανάγκασαν μαθητή να πιει «ποτό» με ακαθαρσίες
- Στέφανος Κασσελάκης: Στις αρχές της νέας χρονιάς η Κ.Ο. του Κινήματος Δημοκρατίας
- Μισθοί και ανεργία – Τα δυο μεγάλα στοιχήματα του προϋπολογισμού
- Αυξήσεις στα ναυτιλιακά κόστη το 2025 φέρνει η εφαρμογή κοινοτικών κανονισμών για περιβαλλοντικούς ρύπους