ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ποινική δίωξη άσκησε η Εισαγγελία της Κω, αξιοποιώντας σχετική δικογραφία του Λιμενικού Σώματος, κατά του Παναγιώτη Δημητρά, διευθυντή του «Ελληνικού Παρατηρητηρίου Συμφωνιών του Ελσίνκι», όπως και εις βάρος του Τόμι Όλσεν, ιδρυτή και διευθυντή της οργάνωσης Aegean Boat Report, για συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης.
Σύμφωνα με την εισαγγελία, σκοπός της οργάνωσης ήταν «να παραλαμβάνει στοιχεία πολιτών τρίτων χωρών, οι οποίοι επιχειρούν παράνομη είσοδο στην Ελλάδα, προκειμένου να διευκολύνει την παράνομη είσοδο και διαμονή αυτών, αποστέλλοντας στις αρχές τα πλήρη στοιχεία τους και το ακριβές σημείο εντοπισμού τους στη χώρα, προκειμένου οι τελευταίοι να υπαχθούν στις διαδικασίες ασύλου», με την επιβαρυντική περίπτωση της τέλεσης αυτών των αδικημάτων «κατ’ επάγγελμα, καθώς από την υποδομή που έχει δημιουργήσει (δηλαδή τη λειτουργία της οργάνωσης Ελληνικό Παρατηρητήριο Συμφωνιών του Ελσίνκι) προκύπτει πρόθεση επανειλημμένης τέλεσης της πράξης και πορισμός εισοδήματος».
Σύμφωνα με στοιχεία που είχαν δει πρόσφατα το φως της δημοσιότητας, η ΜΚΟ Aegean Boat Report είχε βρεθεί υπό έρευνα για διακίνηση μεταναστών και κατασκοπεία.
Ειδικότερα, τον Ιούλιο του 2021 η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Μυτιλήνης σε συνεργασία με την Αντιτρομοκρατική και την ΕΥΠ είχαν σχηματίσει δικογραφία κατά τεσσάρων αλλοδαπών μελών της ΜΚΟ Aegean Boat Report, στη Λέσβο, για διακίνηση μεταναστών και κατασκοπεία. Οι κατηγορούμενοι φέρονται να διακινούσαν συστηματικά μετανάστες.
«Μετά από αξιοποίηση πληροφοριών, παρείχαν οδηγίες στους αλλοδαπούς υπηκόους τρίτων χωρών κατά την άφιξη σε ελληνικό έδαφος, που αφορούν τη μετάβασή τους είτε σε δύσβατες προς απόκρυψη περιοχές των νησιών είτε σε χώρους και δομές υγειονομικής υποστήριξης, δυσχεραίνοντας συστηματικά το έργο των αρμόδιων ελληνικών Αρχών» ανέφερε η Υποδιεύθυνση Μυτιλήνης.
Οι έρευνες των Αρχών είχαν εστιαστεί ειδικά στον διαχειριστή της ιστοσελίδας Aegean Boat Report, στην οποία δημοσιεύονται πληροφορίες για κινήσεις μεταναστών από τα παράλια της Τουρκίας με στόχο την προσέγγιση νησιών του Ανατολικού Αιγαίου.
Η οργάνωση έκανε τότε λόγο για «αβάσιμη και σκόπιμα παραπλανητική επίθεση».
Σύμφωνα με τις Αρχές, από υλικό που είχαν κατασχέσει, είχε γίνει εμφανές ότι σε ορισμένες περιπτώσεις μετανάστες επικοινώνησαν με την τουρκική Ακτοφυλακή για να τους διασώσει, και αυτή τους παρέπεμψε στη συγκεκριμένη οργάνωση.
Επίσης, η ΜΚΟ έχει κατηγορηθεί για φιλοτουρκική προπαγάνδα, υποστηρίζοντας πως η Τουρκία κάνει «εξαιρετική ανθρωπιστική δουλειά», σε αντίθεση με το ελληνικό λιμενικό το οποίο «πνίγει πρόσφυγες». Μάλιστα, χωρίς αυτό να προβλέπεται από το καταστατικό της, είχε πάρει θέση και σε εθνικά ζητήματα, αναπαράγοντας φωτογραφίες που είχαν υποκλέψει με drones οι τουρκικές υπηρεσίες από τη μεταφορά αμερικανικού στρατιωτικού εξοπλισμού σε Λέσβο και Χίο, σχολιάζοντας σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι κάτι τέτοιο «μπορεί να θεωρηθεί από ορισμένους ως παραβίαση της Συνθήκης της Λωζάννης και της Συνθήκης των Παρισίων». Ισχυρισμούς που αναπαρήγαγε το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.
Η οργάνωση δεν είναι καταγεγραμμένη σε κανένα ελληνικό μητρώο, παρ’ όλα αυτά μέλη της δραστηριοποιούνται στη χώρα μας.
Διαβάστε επίσης:
Και η Μαυριτανία στα «συμβόλαια» Τζόρτζι-Παντσέρι; Το βίντεο με το μωρό που καίει τους δύο άντρες
Απομακρύνθηκαν όλα τα ναυάγια από τον παλαιό λιμένα του Φονιά στην Ελευσίνα
Επιχείρηση διάσωσης του Σουλίου – Η ελπίδα για τον σπουδαίο ιστορικό τόπο
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Δ. Καλαντώνη: Η ιστορία πίσω από την «Εξέλιξη Ζωής», οι δράσεις και οι στόχοι
- Attica Bank: Ανοίγει το παιχνίδι του ανταγωνισμού στις χρεώσεις
- Οι Έλληνες εφοπλιστές παρήγγειλαν εφέτος 230 πλοία – Ποιοι ναυπηγούν και ποιοι πούλησαν και αγόρασαν πλοία
- Άμεση Ανάλυση: Τι συμβαίνει με Optima Bank, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΟΠΑΠ, Profile, JP Morgan, MicroStrategy, Nike