Όταν έχετε άγχος μπορεί να τρώτε περισσότερο ή να τσιμπολογάτε.

Ασυναίσθητα το φαγητό μπορεί να φαίνεται σαν να καταπνίγει τα συναισθήματά σας, είτε αισθάνεστε πλήξη, μοναξιά, κατάθλιψη ή άγχος. Το πρόβλημα είναι ότι το άγχος είναι δύσκολο να φύγει και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε υπερκατανάλωση τροφής. Επιπρόσθετα, εάν προσπαθείτε να διατηρήσετε το βάρος σας, το άγχος το κάνει πιο δύσκολο.

Το άγχος απελευθερώνει την ορμόνη κορτιζόλη και το φαγητό πραγματικά σας κάνει να αισθάνεστε καλύτερα — τουλάχιστον για λίγο. «Το φαγητό μπορεί να μας προσφέρει τον ίδιο τύπο ανταμοιβής και ευχαρίστησης που θα μας προσφέρουν ακόμη και τα φάρμακα», είπε η Melissa Majumdar, RD, εκπρόσωπος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, στο Health. Το να μασουλάτε κάτι μπορεί επίσης να χρησιμεύσει ως απόσπαση της προσοχής από οτιδήποτε σας αγχώνει.

Αλλά το να τρώτε για να καταπνίξετε το άγχος – αντί για την πείνα – δεν είναι μια στρατηγική που κερδίζει. Είτε έχετε μια αγχώδη διαταραχή είτε αντιμετωπίζετε συνεχές στρες στη ζωή σας, μερικές απλές συμβουλές μπορούν να σας βοηθήσουν να τιθασεύσετε την κατανάλωση του στρες.

Στόχος η ισορροπία

Οι άνθρωποι όταν είναι αγχωμένοι δεν προτιμούν τα καρότα και το μπρόκολο. Προτιμούν οτιδήποτε γεμάτο με ζάχαρη ή λίπος. Μάλλον δεν είναι πιθανό να το παρακάνετε με κάτι σαν ψητό στήθος κοτόπουλου, είπε η Majumdar.

Οι επιλογές με ζάχαρη και λίπος μπορεί να ανακουφίζουν από τα αρνητικά συναισθήματα, αλλά αυξάνουν επίσης το σάκχαρο στο αίμα σας. Τότε μπορεί να αισθανθείτε ξανά πεινασμένοι και τότε ξεκινάει η αλυσίδα άγχους – φαγητού.

Αντί για μπισκότα και πατατάκια, στοχεύστε σε μια ισορροπία πρωτεΐνης και φυτικών ινών, καθώς αφομοιώνονται πιο αργά για περισσότερη σταθερή, σταδιακή αύξηση και μείωση του σακχάρου στο αίμα.

Επειδή τα σνακ όπως τα κράκερ μπορούν να αποτελέσουν έναυσμα για μερικούς ανθρώπους, αναγκάζοντάς τους να καταβροχθίσουν ένα ολόκληρο κουτί, υπάρχουν και άλλες πηγές υδατανθράκων όπως τα μούρα και το πεπόνι. Συνδυάστε τα με γιαούρτι χαμηλών λιπαρών ή τυρί cottage για πρωτεΐνη.

Τρώτε σε τακτά χρονικά διαστήματα

Όσο περισσότερο μείνετε χωρίς να φάτε, τόσο πιο πιθανό είναι να φάτε πάρα πολύ, είτε είστε αγχωμένοι είτε όχι.

Τρώτε ισορροπημένα γεύματα και σνακ κάθε τρεις έως τέσσερις ώρες. Το να τρώτε τακτικά έτσι θα σας βοηθήσει να ελέγξετε το μέγεθος της μερίδας σας και να περιορίσετε την επιθυμία να φάτε λόγω άγχους.

Προσέξτε

Σύμφωνα με μία έρευνα, μια καθημερινή πρακτική διαλογισμού θα μπορούσε να μειώσει τη συναισθηματική κατανάλωση φαγητού σε άτομα των οποίων τα επίπεδα άγχους είναι επίμονα υψηλά. Στη μελέτη, οι συμμετέχοντες διαλογίζονταν για 45 λεπτά την ημέρα σχεδόν κάθε μέρα της εβδομάδας και έκαναν άλλες πρακτικές ενσυνειδητότητας, όπως να τρώνε ένα γεύμα την ημέρα με επίγνωση. Μερικοί εύκολοι τρόποι για να δείχνετε περισσότερη προσοχή στο φαγητό σας περιλαμβάνουν:

Τρώτε αργά και συνειδητά

Πάρτε πολλές βαθιές αναπνοές πριν από κάθε γεύμα.
Αφήστε το πιρούνι ή το κουτάλι στο πιάτο σας ανάμεσα στις μπουκιές.
Σκεφθείτε πόσο αγχωμένοι, θυμωμένοι ή κουρασμένοι και αξιολογήστε εάν τρώτε από ανάγκη ή λόγω των συναισθημάτων σας.

Δημιουργήστε ένα Διατροφικό Περιβάλλον

Αυτό σημαίνει ότι δεν τρώτε μπροστά στην τηλεόραση ή το τηλέφωνό σας. Αντίθετα, δοκιμάστε να φάτε στο τραπέζι της κουζίνας ή της τραπεζαρίας.

Αλλάξτε διαδρομή

Αν νιώθετε άγχος, μην περάσετε από το αγαπημένο σας φαστ φουντ στο δρόμο για το σπίτι. Είναι σημαντικό να μετατοπίσετε τη σκέψη σας προς μη τροφικούς τρόπους αποσυμπίεσης.

Διαβάστε επίσης:

Πώς να υπολογίσετε φαγητό και ποτό στα γιορτινά τραπέζια

Ευπαθή τρόφιμα: Τι είναι και πώς να τα διατηρήσετε