Δίπλα στους Έλληνες της Βορείου Ηπείρου θα βρεθεί την παραμονή των Χριστουγέννων ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην εξ αναβολής λόγω καιρικών συνθηκών, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, επίσκεψή του κατά την πρόσφατο ταξίδι του στα Τίρανα.

Επιβεβαιώνοντας προηγούμενο σχετικό ρεπορτάζ της στήλης Predator, ο Φρέντη Μπελέρη, πρόεδρος του παραρτήματος Χειμάρρας του ομογενειακό κόμματος της Ομόνοιας, μιλώντας σε αλβανικό τηλεοπτικό σταθμό, τόνισε:

«Δεν γνωρίζω όλη την ατζέντα του Πρωθυπουργού γιατί το Γραφείο του δεν έχει κάνει ακόμη δημόσια ανακοίνωση. Γνωρίζω ότι θα είναι στη Χειμάρρα γύρω στις 9:30 το πρωί. Θα επισκεφθεί το σχολείο ΟΜΗΡΟΣ, το ελληνικό σχολείο, την εκκλησία και θα μιλήσει με τους πολίτες στα γραφεία της ΟΜΟΝΟΙΑΣ στην πλατεία στο κέντρο της Χειμάρρας.

Ο κ. Μητσοτάκης έρχεται να συναντήσει τους συμπατριώτες του. Είναι παραμονή Χριστουγέννων, θα ευχηθούμε ο ένας στον άλλον για τα Χριστούγεννα, θα του πούμε τα προβλήματά μας. Το ότι θα μας επισκεφτεί, είναι ένα ευτυχές γεγονός. Είναι μια ιστορική επίσκεψη για τη Χειμάρρα. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της και στην ιστορία των σχέσεων των δύο κρατών που την επισκέπτεται Έλληνας πρωθυπουργός. Δεν έχω καμία πληροφορία αν ο κ. Rama θα είναι στη Χειμάρρα ή όχι. Αν έρθει, είναι ευπρόσδεκτος. Καλό θα ήταν να έρθει».

Ο Φρ. Μπελέρη αναφέρθηκε και στην θεματολογία των επικείμενων συζητήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους Βορειοηπειρώτες

«Το βασικό πρόβλημα είναι το περιουσιακό. Η περιουσία έχει αφαιρεθεί από τους Χειμαρριώτες πολίτες από τη δεκαετία του ’60 μέχρι σήμερα, το 2022, και εξακολουθούν να μην απολαμβάνουν την περιουσία τους γιατί διαδοχικές κυβερνήσεις – αλλά κυρίως η σημερινή αλβανική κυβέρνηση – έχει άλλη ατζέντα. Η ατζέντα λέει ότι οι κάτοικοι της περιοχής παίρνουν όσο το δυνατόν λιγότερα από την περιουσία των προγόνων τους. Ένα άλλο πρόβλημα για το οποίο θα μιλήσουμε είναι η εφαρμογή του νόμου για την προστασία των μειονοτήτων. Εφαρμογή της Σύμβασης Πλαισίου του Συμβουλίου της Ευρώπης για τον αυτοπροσδιορισμό των πολιτών σχετικά με την εθνικότητα και τη θρησκεία».

Αναφορικά με τις σχέσεις των δύο Πρωθυπουργών ανέφερε ότι, «είμαστε χαρούμενοι, ικανοποιημένοι και περήφανοι που η Ελλάδα διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ένταξη της Αλβανίας στην Ε.Ε.. Είμαστε οι πρώτοι που θέλουμε καλές σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών, μεταξύ των δύο κυβερνήσεων. Θα έπρεπε να είμαστε μέρος της Ε.Ε. και θα ήταν λογικό για μας αν κάποια από τα προβλήματά μας λύνονταν στο πλαίσιο των σχέσεων μεταξύ των δύο κρατών που βελτιώνονται μέρα με τη μέρα».

Ερωτηθείς για την ελληνική μειονότητα στη Χιμάρα, ανέφερε ότι πάνω από 20.000 άτομα είναι εγγεγραμμένοι ως Έλληνες.

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι, και αυτή τη φορά, παρατηρείται αξιοσημείωτη κινητοποίηση του αλβανικού εθνικιστικού στοιχείου.

Διαβάστε επίσης

Μητσοτάκης: Στα 18 δισ. τα έσοδα από την επιστροφή του τουρισμού – Στόχος η διεύρυνση της σεζόν για 12 μήνες