ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πού θα πάει η Intrakat, o δυνατός τζίρος της ΓΕΚ, τι συμβαίνει με τον Φέσσα, το τετ α τετ Μεγάλου – Πετραλιά, η κρίσιμη ημέρα για Σκλαβενίτη, τι συμβαίνει στο Ελληνικό, τα δίδυμα του Λούτον και η καλή -πλατινομαλλούσα- συνεργάτης του υπουργού
Αντιμέτωπο με σοβαρά προβλήματα είναι το Ellington Capital Management, το hedge fund που μονοπωλεί και το ελληνικό ενδιαφέρον με τα «παιχνίδια» του στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank.
Παλεύοντας να πουλήσει ένα μέρος του χαρτοφυλακίου του ώστε να ανταποκριθεί στα margin calls, το Ellington είναι η τελευταία περίπτωση hedge fund με πολλά «μπλεξίματα», κάτι το οποίο, όπως σχολιάζει ο Chris Byron σε στήλη του στο MSNBC, αποτυπώνει ξεκάθαρα ξεκάθαρα το πόσο σοβαρά είναι τα προβλήματα σε αυτά τα «εξωτικά» επενδυτικά μέρη, όπως είναι τα hedge funds.
Παράλληλα υπογραμμίζει το γεγονός του πόσα λίγα πράγματα είναι γνωστά για τον κόσμο των hedge funds. Μία επενδυτική πρακτική, κατά την οποία παραμένουν άγνωστα το ποιοι είναι οι μεγάλοι παίκτες, πόσα χρήματα αυτοί δανείστηκαν από το μετοχικό κεφάλαιο για να μπουν στο παιχνίδι και πόσα από αυτά επένδυσαν με μόχλευση στη συνέχεια. Πολλά πέπλα μυστηρίου που συσκοτίζουν τη γενική εικόνα της λειτουργίας των hedge funds.
«Δύσκολοι καιροί»
Τα στοιχεία που έχουν συλλεχθεί από τους καλά γνωρίζοντες εντός του Ellington, σύμφωνα με το ΜSNBC, δείχνουν ότι πρόκειται για μία επιχείρηση με πολύ μεγαλύτερα προβλήματα, απ’ ότι οι περισσότεροι πίστευαν. Αντίθετα με πρόσφατες αναφορές στον τύπο ότι η εταιρεία διαχειρίζεται περίπου 1 δις δολαρίων σε assets, μία πηγή μέσα από την εταιρεία επιβεβαιώνει ότι το Ellington group διέθετε μέχρι και τις 31 Αυγούστου σχεδόν 1,844 δις δολαρίων εταιρικού κεφαλαίου.
Επιπρόσθετα, η μόχλευση στο fund είναι πολύ υψηλότερη, απ’ ότι κανείς θα μπορούσε να εκτιμήσει. Για κάθε 1 δολάριο εταιρικού κεφαλαίου στο χαρτοφυλάκιό του, το κεφάλαιο που προέρχεται από δανεισμό αντιστοιχεί σε 5 δολάρια. Αυτό πρακτικά εκτοξεύει την παρουσία της εταιρείας στην αγορά από τις αρχές του Σεπτεμβρίου στα 9,4 δις δολάρια.
Σύμφωνα με μία πηγή μέσα από την εταιρεία, το απόγευμα της Δευτέρας, η διοίκηση του fund άρχισε να ενημερώνει τους επενδυτές για κάποιους «πρωτοφανείς» περιορισμούς στην ρευστότητα της αγοράς που συνεπακόλουθα περιορίζουν τη δυνατότητα του Ellington να λειτουργήσει την επιχείρησή του όπως έκανε στο παρελθόν.
H ενημέρωση θύμισε περισσότερο.. νεκρολογία, όπως σχολιάζει το δημοσίευμα. Με την αξία το χαρτοφυλακίου να βυθίζεται, η διοίκηση ενημέρωσε τους επενδυτές ότι η εταιρεία παλεύει να ανταποκριθεί στα margin calls τα οποία ορίστηκαν την Παρασκευή στις 9 Οκτωβρίου. Μη έχοντας άλλη επιλογή, η εταιρεία ξεκίνησε τη ρευστοποίηση ενός σημαντικού μέρους του χαρτοφυλακίου της, ζητώντας από τους επενδυτές «να κάνουν υπομονή σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς».
Ο ρόλος του Μάικλ Βράνος
H Greenwich, εταίρος του Ellington, στο Κονέκτικατ, με τα γραφεία της στην πόλη που εδρεύει και το Long Term Capital Management, το mega-fund το οποίο παραλίγο να καταρρεύσει τον Σεπτέμβριο, διοικείται από το γερασμένο πλέον, πρώην παιδί-θαύμα, Μάικλ Βράνος. Ένας όμορφος και κάποτε ερασιτέχνης body-builder ο οποίος απέκτησε φήμη ως ο επικεφαλής διαπραγμάτευσης τίτλων στεγαστικών δανείων στην Kidder Peabody & Co. H Kidder πλέον είναι ανενεργή εταιρεία επενδύσεων, η οποία πωλήθηκε από τη μητρική της General Electric Co., στην επενδυτική εταιρεία της Wall Street Paine Webber & Co. το 1994 και συνδέθηκε με το σκάνδαλο Τζόε Τζετ.
O Τζόε Τζετ, ένας ακόμα body-builder, του Χάρβαρντ, εργάστηκε στο πλευρό του Βράνος στη Kidder και απολύθηκε όταν κατηγορήθηκε για απάτη που συνδέθηκε με τεράστιες απώλειες στη διαπραγμάτευση κυβερνητικών ομολόγων. Ο Τζετ απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες αλλά πλέον δεν εργάζεται στη Wall Street και οι τελευταίες πληροφορίες σχετικά με την τύχη του αναφέρουν ότι εργάζεται ως υπάλληλος σε μία εταιρεία μεταφορών.
Μετά την κατάρρευση της Kidder, ο Βράνος και ένας συμφοιτητής του από το Χάρβαρντ, ο Λόρενς Πεν, που εργαζόταν στη διαπραγμάτευση τίτλων στεγαστικών δανείων στην Lehman Bros., εγκατέλειψαν τη Wall Street και έστησαν το δικό τους hedge fundστο Κονέκτικατ.
Η Ziff Brothers Investments, επένδυσε κατά την αρχή της λειτουργίας της εταιρείας ένα κεφάλαιο μεταξύ 30 και 100 εκατ. δολαρίων, με τις πληροφορίες να είναι αντικρουόμενες σχετικά με το τελικό ποσό. Επικεφαλής του fund είναι ο Daniel Stern, ένας φίλος των δύο αντρών από το κολλέγιο.
Διαβάστε επίσης:
Τα …παιχνίδια της Ellington με την Attica Bank