Αρχές Ιουνίου η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών Μαρία Γκανέ είχε “κρούσει” για πρώτη φορά βαριά “καμπάνα” κινδύνου στο υπουργείο Δικαιοσύνης.

“Επείγουσα ανάγκη εξεύρεσης λύσεως, μείζον ζήτημα για τη λειτουργία του Εφετείου από την αποχή των δικηγόρων σε πρωτόδικες υποθέσεις εγκληματικών οργανώσεων”.

1

Από τότε φέρεται να είχε ενημερώσει την πολιτική ηγεσία της Δικαιοσύνης ότι η πολύκροτη και πολυπρόσωπη δίκη της Folli Follie οδεύει προς ναυάγιο.

Ακολουθώντας τον ίδιο αδιέξοδο δρόμο με δεκάδες άλλες υποθέσεις που ήδη είχαν αναβληθεί.

Αρχές Σεπτεμβρίου, λίγο πριν από την έναρξη του νέου δικαστικού έτους και καθώς ουδέν είχε επιλυθεί, οι πληροφορίες λένε ότι η διευθύνουσα την Εισαγγελία Εφετών επικοινώνησε ξανά με το υπουργείο. Ενημέρωσε ξανά και περίμενε ξανά την επίλυση του προβλήματος. Εκ του αποτελέσματος, βρήκε ξανά πόρτα που “όσο θέλεις βρόντα”.

Την περασμένη Τρίτη, οι πληροφορίες λένε ότι η κ.Γκανέ απέστειλε και εγγράφως το SOS της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών στο υπουργείο Δικαιοσύνης, αποτυπώνοντας σε λίγες αράδες την τραγική κατάσταση που ήδη είχαν περιέλθει τα δικαστήρια. “Περισσότερες από 400 υποθέσεις εγκληματικής οργάνωσης έχουν μέχρι τώρα αναβληθεί”, ανέφερε.

Και την επόμενη ημέρα, η δίκη της Folli Follie έγινε η +1, στις περισσότερες των 400, υπόθεση που “τινάχτηκε στον αέρα”.

Οι δικαστές ανακοίνωσαν την “αναγκαστική αναβολή” της δίκης, ένα χρόνο μετά την έναρξη της, διατυπώνοντας από έδρας ένα διπλό κατηγορώ. Σε υπουργείο Δικαιοσύνης που δεν προχώρησε την προαναγγελθείσα νομοθετική ρύθμιση για κατάργηση της προσφάτως ψηφισθείσας υποχρεωτικής φυλάκισης όσων πρωτόδικα καταδικάζονται για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση.

Και στο Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών που αρνήθηκε να εξαιρέσει τους συνηγόρους της υπόθεσης, επιτρέποντας τους να δικάσουν μία υπόθεση που έχει χαρακτηριστεί ως ένα από τα μεγαλύτερα οικονομικά σκάνδαλα των τελευταίων ετών.

“Αναβλήθηκαν δίκες με 220 κατηγορούμενους…”

Σε 4 αριθμούς αποτυπώνεται στο έγγραφο προς το υπουργείο Δικαιοσύνης η χαοτική κατάσταση που έχει περιέλθει το μεγαλύτερο Εφετείο της χώρας.

Μέσα στο 2022:

Εχουν αναβληθεί περισσότερες από 400 υποθέσεις εγκληματικής οργάνωσης,
Ο αριθμός των κατηγορουμένων σε αυτές τις υποθέσεις είναι από 50 έως 220.
278 μάρτυρες είχε η μία εκ των υποθέσεων που αναβλήθηκε, δεκάδες και εκατοντάδες οι μάρτυρες και στις υπόλοιπες.

Αυτές οι 400 και πλέον υποθέσεις που αναβλήθηκαν λόγω της αποχής των δικηγόρων έχουν ως βασικά αδικήματα ληστείες, ναρκωτικά, απάτες, πλαστογραφίες, παράνομες ελληνοποιήσεις αλλοδαπών.

Η κ. Γκανέ, σύμφωνα με πληροφορίες, τονίζει στο λιτό έγγραφο της ότι αυτοί οι αριθμοί αρκούν για να γίνει κατανοητό ότι προκαλείται μεγάλη καθυστέρηση στο έργο της Δικαιοσύνης. Διότι αυτές οι εκατοντάδες υποθέσεις που καθημερινά αυξάνονται με τις νέες αναβολές, έχουν μείνει πίσω για να δικαστούν.

Όταν, λοιπόν, οι δικηγόροι επιστρέψουν στα καθήκοντα τους, θα πρέπει να βρεθούν δικαστές, εισαγγελείς και αίθουσες για να δικάσουν και τις αναβληθείσες και τις εκατοντάδες άλλες υποθέσεις που περιμένουν στη σειρά τους. Θα πρέπει να βρεθούν ελεύθερες ημερομηνίες δικασίμων, δικαστικοί υπάλληλοι να ξαναστείλουν, όπου απαιτείται, κλήσεις σε εκατοντάδες μάρτυρες. Θα πρέπει οι ογκώδεις δικογραφίες να ξαναμελετηθούν από την αρχή καθώς άλλοι δικαστές θα κληρωθούν να ανέβουν στην έδρα.

Όποιος έχει περάσει έστω μία φορά από το Εφετείο, έχει δει τις δεκάδες υποθέσεις που βρίσκονται στα πινάκια, την ανυπαρξία αιθουσών για να γίνουν οι δίκες και τους εκατοντάδες παράγοντες και μάρτυρες που στοιβάζονται στους διαδρόμους. Τότε δεν είναι δύσκολο να καταλάβει το αδιέξοδο που κινδυνεύει να περιέλθει το Εφετείο της Αθήνας.

Το mononews αναζήτησε τη θέση του υπουργού Δικαιοσύνης επί του θέματος, χωρίς να λάβει απάντηση.

Κώστας Τσιάρας: H περίεργη και ύποπτη σιωπή ενός υπουργού

Ο κ. Τσιάρας, οι δικηγόροι και η κ. Καίτη: Ποιος επιτέλους κυβερνά αυτόν τον τόπο;