• Πολιτισμός

    Μια βραδιά με την Ελένη Αράπογλου – Η ταλαντούχα δημιουργός και ερμηνεύτρια στην Αθήνα

    Η δημιουργός και ερμηνεύτρια Ελένη Αράπογλου


    Η μουσική είναι για εκείνην ένα υπέροχο και πολυσύνθετο μείγμα.  Ένα φάσμα, όπως λέει, από ήχους και μουσικές που διαφέρουν πολύ μεταξύ τους, προέρχονται από διάφορες γλώσσες κι έχουν ως κοινό στοιχείο τον αυτοσχεδιασμό.

    Ένα τέτοιο πρόγραμμα έχει ετοιμάσει η Ελένη Αράπογλου για την εμφάνισή της την Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου στο Half Note.

    Σε μια βραδιά γεμάτη ρυθμούς και μελωδίες της jazz, soul και pop μουσικής, τραγούδια στα οποία δίνει ζωή με τη δική της ερμηνεία και τις νέες ενορχηστρώσεις σε τραγούδια, που είχε ξεχωρίσει από μικρή, και που την έκαναν να αγαπήσει τη φωνή και τη ζωντάνια της στιγμής!

    Δημιουργός και ερμηνεύτρια, που ζει μεταξύ Νέας Υόρκης και Αθήνας, και έχει ήδη προταθεί για Grammy και Latin Grammy μέσω συνεργασιών της με τον μεξικανό τραγουδοποιό Leonel Garcia και την αμερικανο- κροάτισα βοκαλίστρια Thana Alexa η Ελένη Αράπογλου  έχει  εμφανιστεί επίσης σε διεθνή φεστιβάλ με καταξιωμένους καλλιτέχνες ,όπως ο βραβευμένος τραγουδοποιός Jorge Drexler και ο ισραηλινός jazz πιανίστας Shai Maest.

    Ενώ ανάμεσα στις πρόσφατες συνεργασίες της ξεχωρίζει αυτή με τη Rhiannon σε vocal improvisation όπως και η συμμετοχή της στο Lullaby project του Carnegie Hal. Στη αθηναϊκή γιορτινή βραδιά όμως θα παρουσιάσει  τραγούδια classic hits των δεκαετιών ’90 και 2000, που είναι πιο γνωστά σε όλους.

    Η δημιουργός και ερμηνεύτρια Ελένη Αράπογλου

    Έφεση στη μουσική

    Η ταλαντούχα μουσικός δεν άρχισε τις σπουδές της όμως, από τη μουσική, παρ΄ότι, όπως έχει πει, από μικρή τραγουδούσε, ενώ στο σπίτι της ακούγονταν όλα αυτά που της αρέσουν και σήμερα. Soul, blues αλλά και κλασική μουσική, που τότε δεν την συγκινούσε αλλά σήμερα δηλώνει, ότι την λατρεύει.

    Όταν έφυγε όμως από το σπίτι της, σε ηλικία 18 χρονών για σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου η πρώτη επιλογή ήταν η ιστορία της τέχνης και η αρχαιολογία.

    Γρήγορα όμως τα εγκατέλειψε και ήρθε η σειρά του Berklee College of Music, όπου οι σπουδές της ήταν απόλυτα συνυφασμένες με τη μουσική.

    Εκεί, μαζί με άλλους συμφοιτητές της δημιούργησε και την πρώτη της μπάντα τραγουδώντας τραγούδια της Λατινικής Αμερικής και της Βραζιλίας, κάτι στο οποίο την βοήθησαν και οι γνώσεις της στην ισπανική γλώσσα.

    Κόρη του γνωστού τραπεζίτη Τάκη Αράπογλου και της ιστορικού της τέχνης Εβίτας Αράπογλου, επιμελήτριας πλην των άλλων, και της έκθεσης για τη Μικρά Ασία στο Μουσείο Μπενάκη, είχε την υποστήριξη και ενθάρρυνση και των δύο στην επιλογή της να ασχοληθεί με το τραγούδι και τη μουσική.

    Ζώντας κυρίως στη Νέα Υόρκη εξάλλου, όπου συμβαίνουν τα πάντα, ως γνωστόν στο χώρο της τέχνης είναι κοινωνός ενός τεράστιου μουσική αποθέματος, που την οδήγησε να αποκτήσει και ένα πλούσιο ρεπερτόριο με μουσική jazz, funk, latin, american folkore, flamenco, indian και middle eastern.

    Έχει εμφανιστεί έτσι, σε μουσικές σκηνές όπως το National Sawdust ενώ σε συνεργασία με άλλους  διεθνείς καλλιτέχνες έχει δώσει συναυλίες και έχει πραγματοποιήσει περιοδείες σε φεστιβάλ, μεταξύ άλλων, της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Αργεντινής, φυσικά των Ηνωμένων Πολιτειών και άλλων.

    Η εμφάνιση

     Από το 2017 η Ελένη Αράπογλου συνεργάζεται με το Carnegie Hall ως συνθέτρια και Teaching Artist, με το El Sistema Greece, με τον Bobby McFerrin στα workshop Circlesongs, ενώ πρόσφατα συμμετείχε σε παραγωγή της Cirque Du Soleil στη Σαουδική Αραβία.

    Οι εμφανίσεις της, όπως αυτή η γιορτινή στο Half Note είναι λίγες στην Ελλάδα, τουλάχιστον προς το παρόν. Η μουσική όμως καταργεί και τις αποστάσεις.

    Μαζί της στην βραδιά ο Γιώργος Λιανόπουλος στη κιθάρα, ο Βαγγέλης Στεφανόπουλος στα πλήκτρα, ο Μιχάλης Καλκάνης στο μπάσο και ο Φοίβος Άνθης στα τύμπανα.

    Ελένη Αράπογλου στην αφίσα της εμφάνισής της στο Half Note

    Διαβάστε επίσης

    Αναζητώντας την αγάπη σήμερα – Έκθεση στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης



    ΣΧΟΛΙΑ