ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ως «παρακολούθημα του κ. Τσίπρα», που μάλιστα «μιλά με μισόλογα» χαρακτηρίζουν πλέον στην Κυβέρνηση τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, με τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη να «σηκώνει το γάντι» και να δηλώνει (από τις Βρυξέλλες μάλιστα) ότι «ο άνθρωπος (σσ Ανδρουλάκης) θέλει να συγκυβερνήσει με τον ΣΥΡΙΖΑ. Να το γνωρίζουν αυτό και οι πολίτες που ενδεχομένως να ψηφίσουν το ΠΑΣΟΚ».
Την ίδια ώρα, κορυφαία στελέχη της κεντροαριστεράς, όπως ο πρώην Υπουργός Γ. Φλωρίδης, με αρκετή δόση ειρωνείας, ούτε λίγο ούτε πολύ, συγκρίνουν τον Νίκο Ανδρουλάκη με …τον Θ. Μάτσιο, τον πασίγνωστο για τις ακαταλαβίστικες δηλώσεις του αντιπρόεδρο του Εδεσσαϊκού!
Σφοδρή επίθεση Μητσοτάκη
Αφορμή γι’ αυτή τη νέα επίθεση Μητσοτάκη – η σφοδρότερη ίσως εδώ κι ένα χρόνο- εναντίον του αρχηγού του τρίτου κοινοβουλευτικού κόμματος υπήρξε η αναφορά του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ από το βήμα της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής, για «ένα ποτάμι σύγχρονων προοδευτικών ιδεών, που θα ανατρέψει κατεστημένα, που θα στείλει τη ΝΔ στην αντιπολίτευση και θα δημιουργήσει μία προοδευτική κυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ πρωταγωνιστή».
Σε ανάλογα υψηλούς τόνους ο Πρόεδρος της ΝΔ, απάντησε, σημειώνοντας με νόημα: «Αν ο κ. Ανδρουλάκης επιλέγει να είναι παρακολούθημα του κ. Τσίπρα, ας βγει να το πει με ειλικρίνεια, αντί να μας το λέει με μισόλογα».
Ενώ, αφήνοντας σαφείς υπαινιγμούς, ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην υπόθεση Καϊλή «Δείχνει και πανικό και μικρότητα να προσπαθείς να φορτώσεις ένα στέλεχος του ΠΑΣΟΚ στη ΝΔ. Επειδή στις Βρυξέλλες φαντάζομαι ότι όλοι γνωριζόμαστε, δεν νομίζω ότι χρειάζεται να πω πολλά περισσότερα» ανέφερε.
Στην Κυβέρνηση (και όχι μόνο, καθώς πληθαίνουν οι ανάλογες φωνές ακόμα κι εντός του ΠΑΣΟΚ), κάνουν λόγο για «συνεχιζόμενες πολιτικές μεταλλάξεις» -για «αλλεπάλληλες στρατηγικές κυβιστήσεις» μιλούν άλλοι- που οδηγούν τον κ. Ανδρουλάκη σε νέες τεθλασμένες, όπως το «προοδευτική διακυβέρνηση χωρίς τη Νέα Δημοκρατία», έναντι του προηγούμενου «προοδευτική διακυβέρνηση χωρίς τον Κυριάκο Μητσοτάκη», που αποτέλεσε για κάποιο διάστημα, το λεκτικό πρόταγμα της ηγεσίας της Χαριλάου Τρικούπη.
Καλούν δε, τον κρητικό πολιτικό να ορίσει και κυρίως να αποτυπώσει εμπράκτως το περιεχόμενο αυτού που αποκαλεί «προοδευτική διακυβέρνηση», με βάση του πολιτικούς-δημοσκοπικούς συσχετισμούς.
Στελέχη της ΝΔ αναρωτιούνται παράλληλα, γιατί ενώ υπήρξε η σχετική δημόσια δήλωση του κ. Ανδρουλάκη, δεν υπήρξε ανάλογη δημόσια τοποθέτηση-διάψευση, παρά μόνο επιλεκτική διαρροή σε συγκεκριμένα ΜΜΕ, σύμφωνα με την οποία «κάθε μετεκλογικό σενάριο που έχει ακουστεί τις τελευταίες μέρες και δείχνει μετεκλογική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι τουλάχιστον ευφάνταστο».
Ερωτήματα κυβερνησιμότητας
Επιπλέον μετά από αυτή την εξέλιξη, το ερώτημα που θέτουν έμπειρα κοινοβουλευτικά στελέχη είναι «αν το ΠΑΣΟΚ όντως καταφέρει να στείλει τη ΝΔ στην αντιπολίτευση, και ταυτοχρόνως είναι ευφάνταστα σενάρια τα περί μετεκλογικής συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, ποιος θα κυβερνήσει τον τόπο; Μήπως ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπαινίσσεται άλλες «λύσεις»;»
Όλα αυτά, λένε, επιβεβαιώνουν αφενός το «στρατηγικό αδιέξοδο» Ανδρουλάκη, αφετέρου όλους αυτούς οι οποίοι διατείνονται πως «ψηφίζεις Ανδρουλάκη, σου προκύπτει Τσίπρας».
Ή, ακόμα χειρότερα, αναρωτιούνται, «ποια αυτονομία ΠΑΣΟΚ, να ρίξει τον Κυριάκο θέλει κι ας πάει ακόμα και με αυτόν που τον ειρωνεύεται για την Καϊλή και τον Δούρειο Ίππο»
Τα ίδια στελέχη φαίνονται σχεδόν πεπεισμένα ότι ο κ. Ανδρουλάκης ουδέποτε– και προ των αποκαλύψεων για τις παρακολουθήσεις- είχε πραγματική πρόθεση για συνεργασία με τη ΝΔ– όπως συνέβη στο παρελθόν επί Ευ. Βενιζέλου. Αυτό προκύπτει, λένε, και από την έμπρακτη άρνηση που εξαρχής εξέφρασε ο κ. Ανδρουλάκης, να συναντήσει ακόμα και εθιμοτυπικά τον Πρωθυπουργό.
Στην ίδια κατεύθυνση, πολιτικοί αναλυτές συνδυάζουν την πρόσφατη δημόσια δήλωση Ανδρουλάκη (για το «ποτάμι» που θα στείλει τη ΝΔ στην αντιπολίτευση) με τη δήλωση που φέρεται να έχει κάνει, όχι και στο απώτατο παρελθόν, για «οικογενειακό όρκο» που είχε δώσει ότι δεν θα συνεργαστεί «ποτέ με ένα Μητσοτάκη».
Εκτιμούν δε, ότι η απώτερη πολιτική στόχευση της σημερινής ηγεσίας της Χαριλάου Τρικούπη ήταν και παραμένει η συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ του Αλ. Τσίπρα, καθώς, σε κάθε άλλη περίπτωση, «ο κ. Ανδρουλάκης, με ένα ποσοστό από 7-13%, μάλλον, εννοεί ότι θα προτιμήσει να έχει υπό την ηγεσία του ένα γαλατικό χωριό και να αναλάβει την πλήρη ευθύνη για το ότι ο τόπος θα σύρεται από κάλπη σε κάλπη. Και, σε ότι τον αφορά, να διακινδυνεύσει την περαιτέρω συρρίκνωση των εκλογικών ποσοστών του κόμματός του και την ίδια την πολιτική του επιβίωση». Πολλώ μάλλον εξαιτίας της συσπείρωσης των ψηφοφόρων των δύο μεγάλων κομμάτων, που, νομοτελειακά, θα συμπιέζει περαιτέρω τα ήδη συρρικνούμενα –βάσει όλων των δημοσκοπήσεων- ποσοστά του ΠΑΣΟΚ.
Στο κυβερνών κόμμα μάλιστα, κάνουν λόγο για «σύμπνοια» Ανδρουλάκη με την Κουμουνδούρου, η οποία «θα βαίνει εντεινόμενη στο δρόμο προς τις κάλπες».
Αδειάζουν τον Ανδρουλάκη και πρώην Υπουργοί του ΠΑΣΟΚ
Το ερώτημα που εκ των πραγμάτων τίθεται, όχι μόνο από τη ΝΔ αλλά και από κορυφαία στελέχη της κεντροαριστεράς, είναι αν και πως ο κ. Ανδρουλάκης, μετά από τέτοιου είδους τοποθετήσεις, θα καταφέρει να ανακτήσει την όποια επιρροή είχε αμέσως μετά την εκλογή του στην προεδρία, εδώ κι ένα χρόνο, στον χώρο του λεγόμενου «κέντρου» και στην κρίσιμη μάζα των ψηφοφόρων οι οποίοι αυτοπροσδιορίζονται ως «κεντρώοι» ή και «κεντροδεξιοί».
Αναρωτιούνται, επίσης, αν αυτή η νέα αλλαγή πολιτικής ρότας θα του επιφέρει επιπλέον πολιτική απήχηση, επιτρέποντάς του να διαπραγματευτεί με τον κ. Τσίπρα μετεκλογικά από θέση ισχύος.
Πως πιστοποιείται, σημειώνουν, με πραγματικά δεδομένα, όχι με έωλες πολιτικές εκτιμήσεις, ότι οι ψηφοφόροι που θα προτιμήσουν τον κ. Ανδρουλάκη, θα του δώσουν αυτόματη εντολή να στείλει την ΝΔ στην αντιπολίτευση. Για να συγκυβερνήσει με ποιον, αν όχι με τον ΣΥΡΙΖΑ;
Οι κεντρώοι ψηφοφόροι, όπως αποτυπώνουν όλες οι δημοσκοπήσεις, δεν εκτιμούν ότι το δίδυμο Τσίπρας- Ανδρουλάκης είναι αυτό που θα πάει τη χώρα μπροστά. Και, σε κάθε περίπτωση, το ποσοστό των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ που θα έβλεπε θετικά μια συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι σαφώς μικρότερο από το ποσοστό αυτών οι οποίοι πιστεύουν το ακριβώς αντίθετο.
Ότι δηλαδή, στους κόλπους του ΠΑΣΟΚ υπάρχουν στελέχη τα οποία εκτιμούν ότι η βάση του κόμματος, σε μεγάλο βαθμό, εξακολουθεί να διακατέχεται από μη φιλικά συναισθήματα για τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τον Αλέξη Τσίπρα. Αντιθέτως, εξακολουθεί, παρά την υπόθεση των υποκλοπών, όπως δείχνουν και όλες οι τελευταίες μετρήσεις, να αποδέχεται σε μεγάλο βαθμό τις πολιτικές επιλογές του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Σε κάθε περίπτωση, όπως το διατύπωσε και ο Γ. Φλωρίδης, «αφού βρήκαμε ποιο κόμμα θα είναι στην αντιπολίτευση, δεν χρειάζεται πολύ μυαλό για το ποιο/ποια κόμμα/κόμματα, θα είναι στην κυβέρνηση! Προφανώς ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ/ΣΥΡΙΖΑ και λοιπές «προοδευτικές δυνάμεις».
Να λοιπόν, πως εννοεί ο κ. Ανδρουλάκης την «προοδευτική διακυβέρνηση».
Διαβάστε επίσης
Μανταλένα Καϊλή-Qatar Gate: Δουλεύουμε για να αποδείξουμε ότι η αδελφή μου είναι αθώα
Μητσοτάκης κατά Ανδρουλάκη: Πανικός και μικρότητα να προσπαθεί να φορτώσει την Καϊλή στην ΝΔ