ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πού θα πάει η Intrakat, o δυνατός τζίρος της ΓΕΚ, τι συμβαίνει με τον Φέσσα, το τετ α τετ Μεγάλου – Πετραλιά, η κρίσιμη ημέρα για Σκλαβενίτη, τι συμβαίνει στο Ελληνικό, τα δίδυμα του Λούτον και η καλή -πλατινομαλλούσα- συνεργάτης του υπουργού
Με νομοσχέδιο που θα κατατεθεί εντός του χρόνου, πιθανότατα την προσεχή εβδομάδα, θα διασαφηνιστούν οι όροι για την αύξηση της τιμής της χρυσής βίζας.
Όπως ειπώθηκε από τον υφυπουργό Νίκο Παπαθανάση, στο περιθώριο ενημέρωσης του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, το επενδυτικό όριο για τη χορήγηση golden visa θα αυξηθεί σε ορισμένες περιοχές, έτσι ώστε να υπάρχουν δύο ζώνες προσέλκυσης ενδιαφέροντος από υπηκόους τρίτων χωρών. Στον βόρειο και νότιο τομέα της Αθήνας, στη Θεσσαλονίκη, σε Μύκονο, Σαντορίνη και τα υπόλοιπα νησιά του νοτίου Αιγαίου, το επενδυτικό όριο θα διπλασιαστεί, φτάνοντας τα 500 χιλ. ευρώ, όπως είχε εξαγγείλει από τη ΔΕΘ το Σεπτέμβριο ο πρωθυπουργός. Στην υπόλοιπη επικράτεια, η τιμή απόκτησης ενός ακινήτου θα παραμείνει στα 250 χιλιάδες ευρώ, κάτι που φέρεται να έπεσε στο τραπέζι προκειμένου, αφενός να τονωθεί το ενδιαφέρον για real estate επενδύσεις στην περιφέρεια, αφετέρου θα αυξηθούν τα διαθέσιμα ακίνητα για τους Έλληνες, σε περιοχές όπου οι τιμές έχουν πιάσει «ταβάνι», όπως τα νότια προάστια της Αθήνας.
Χωρίς να διευκρινίσει αν θα ισχύσει η κατ’ εξαίρεση υπαγωγή όσων επενδυτών καταβάλουν ποσοστό του τιμήματος ενός ακινήτου στο παλαιό καθεστώς χορήγησης χρυσής βίζας, ο υπουργός τόνισε πως θα υπάρξει περίοδος προσαρμογής στη νέα διάταξη. Επομένως, το νέο όριο του μισού εκατ. ευρώ δεν θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου του 2023, ενώ οι πληροφορίες θέλουν τους επενδυτές να έχουν τη δυνατότητα απόκτησης golden visa με αγορά 250 χιλιάδων, αν καταβάλουν το 25% του τιμήματος έως την άνοιξη του 2023.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, οι ισχύουσες golden visa αυξήθηκαν σε 9.178 έως τον Αύγουστο, όταν στα τέλη Ιουνίου ήταν 9.075. Αυτό σημαίνει ότι χορηγήθηκαν 103 νέες χρυσές βίζες, ανεβάζοντας το ποσό των επενδυμένων κεφαλαίων από το 2014 έως τον Αύγουστο, στα 2,3 δισεκατομμύρια ευρώ, μέσω επενδύσεων τουλάχιστον 25,7 εκατομμυρίων εντός του διμήνου. Η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών τρίτων χωρών εξακολουθεί να προέρχεται από την Κίνα (5.945 αιτήσεις ή το 64,7%) και ακολουθούν 585 Τούρκοι υπήκοοι και 418 Ρώσοι.