Αφιέρωμα, στο «glamour-gir» της ΕΕ, όπως χαρακτηρίζει την Εύα Καϊλή, κάνει η βρετανική Daily Mail, με αφορμή την υπόθεση δωροδοκίας από το Κατάρ και την σύλληψή της από τις βελγικές Αρχές.

«Η πρώην τηλεοπτική παρουσιάστρια της οποίας η αγάπη για την πολιτική την είδε να γίνεται αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε ηλικία μόλις 44 ετών», αναφέρει η Daily Mail.

1

«Η Εύα Καϊλή έχει εντυπωσιακή εμφάνιση, έναν Ιταλό σύντροφο, έναν τρόπο ζωής με τζετ σετ και μια κόρη. Έτριβε τους ώμους της με ανθρώπους όπως ο Ρίτσαρντ Μπράνσον και άρχιζε να ασκεί δύναμη και επιρροή. Με λίγα λόγια, είχε τον κόσμο στα πόδια της».

«Τώρα, όμως, πρόκειται να χάσει τα πάντα. Συνελήφθη και κατηγορήθηκε για δωροδοκία για λογαριασμό του Κατάρ αφού φέρεται να βρέθηκαν τσάντες με χρήματα μέσα στο διαμέρισμά της, σε ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα διαφθοράς των Βρυξελλών», προσθέτει.

«Ποια είναι λοιπόν η κυρία Καϊλή; Πώς ανέβηκε στην κορυφή του σωρού στις Βρυξέλλες; Και ποιο είναι το σκάνδαλο που θα μπορούσε να την επαναφέρει στη γη να συντριβεί;», αναρωτιέται η Daily Mail.

«Γεννημένη στην ελληνική πόλη της Θεσσαλονίκης με θέα το Αιγαίο Πέλαγος, η κ. Καϊλή έλκεται από την πολιτική από νεαρή ηλικία – εντάσσεται στο νεανικό σκέλος του Πανελληνίου Σοσιαλιστικού Κινήματος, ή ΠΑΣΟΚ, στα 14 της.

Πήγε στο πανεπιστήμιο και σπούδασε αρχιτεκτονική και πολιτικός μηχανικός πριν μετακομίσει στην ελληνική πρωτεύουσα και αποκτήσει μεταπτυχιακό στις ευρωπαϊκές υποθέσεις.

Σε ηλικία 23 ετών, έγινε το νεότερο μέλος του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης το 2002 και -δύο χρόνια αργότερα- υπέβαλε μια ανεπιτυχή προσπάθεια για να γίνει η νεότερη υποψήφια ποτέ στις εθνικές εκλογές.

Ωστόσο, η προσοχή που τράβηξε της κέρδισε μια θέση ως παρουσιάστρια ειδήσεων στο κανάλι Mega.

Κατείχε αυτή τη δουλειά από το 2004 έως το 2007, όταν έγινε για πρώτη φορά μέλος του ελληνικού κοινοβουλίου.

Η θητεία της ως βουλευτής στην πατρίδα της ήταν σύντομη αλλά όχι χωρίς διαμάχες – όπως συνέβη κατά τη διάρκεια της κορύφωσης της οικονομικής κρίσης.

Κάποτε απείλησε να εκτροχιάσει μια κρίσιμη ψήφο εμπιστοσύνης εναντίον του Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, αρνούμενη να τον στηρίξει, προτού τελικά του δώσει υποστήριξη.

Η κ. Καϊλή προκάλεσε επίσης διαμάχη αφού αποκαλύφθηκε ότι είχε πει ψευδώς σε συνεντεύξεις ότι ο παππούς της είχε δολοφονηθεί από κομμουνιστές, αναφέρει το Politico .

Το 2014 έγινε η νεότερη που εξελέγη ευρωβουλευτής από το ΠΑΣΟΚ και εγκαταστάθηκε στις Βρυξέλλες, όπου εντάχθηκε στην ομάδα των Σοσιαλδημοκρατών.

Στην ευρωπαϊκή σκηνή, έγινε γνωστή επειδή εργαζόταν στην ατζέντα της ψηφιακής πολιτικής του μπλοκ κατά τα χρόνια που η Margrethe Vestager διεξήγαγε πόλεμο για να προσπαθήσει να επιβληθεί στους τεχνολογικούς γίγαντες.

Η κ. Καϊλή εργάστηκε ως επί το πλείστον σε τεχνητή νοημοσύνη, ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και blockchain – την τεχνολογία που βασίζεται στα κρυπτονομίσματα.

Ήταν γνωστή για τη στενή συνεργασία της με την αδερφή της, Μανταλένα, η οποία διηύθυνε μια δεξαμενή σκέψης με επίκεντρο τον αντίκτυπο των νόμων στις νέες τεχνολογίες.

Το Instagram της αποκαλύπτει ότι είναι συχνός ταξιδιώτης – ταξιδεύει ανάμεσα στην πατρίδα της, την Ελλάδα και το Παρίσι, το Λονδίνο, τη Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον.

Σε ένα καλοκαίρι του 2017, έκανε ένα ταξίδι στο νησί του δισεκατομμυριούχου Μπράνσον στην Καραϊβική – Necker – που είχε κλείσει από ταξίδια στην Κροατία και την Ιταλία.

«Όταν συναντάς θρύλους», έγραψε στη λεζάντα μια φωτογραφία της να κάθεται δίπλα στον Μπράνσον, περιγράφοντας τον εαυτό της ως «η πιο ευτυχισμένη εγώ».

Δεν είναι ο πρώτος δισεκατομμυριούχος που έχει φωτογραφηθεί μαζί της. Η κα Καϊλή φωτογραφιζόταν τακτικά με τον Ελληνορώσο δισεκατομμυριούχο και μεγιστάνα των μέσων ενημέρωσης Ιβάν Σαββίδη σε νυχτερινά κέντρα της Αθήνας κατά τη διάρκεια των ημερών της στην ελληνική πρωτεύουσα.

Το 2020 γνώρισε τον σύντροφό της, τον 35χρονο πλέον Francesco Giorgi – έναν Ιταλό  που εργάζεται ως σύμβουλος για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική στο κοινοβούλιο της ΕΕ.

Είναι επίσης ο ιδρυτής μιας δεξαμενής σκέψης που ονομάζεται Fight Impunity, η οποία στοχεύει στην προώθηση της «λογοδοσίας ως κεντρικό πυλώνα της αρχιτεκτονικής της διεθνούς δικαιοσύνης».

Το ζευγάρι δεν είναι παντρεμένο, αλλά έχουν μαζί μια κόρη – την 18 μηνών Αριάδνη.

Ο Giorgi έχει επίσης ένα jet-set Instagram που τον καταγράφει να πλέει στη Μεσόγειο, να κάνει σκι στις γαλλικές Άλπεις, να οδηγεί ένα Range Rover και να συναντά τον Dailai Lama.

Στη συνέχεια, τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, η κ. Καϊλή ανυψώθηκε στη θέση της αντιπροέδρου του κοινοβουλίου της ΕΕ – ένα από τα 14 μέλη του νομοθετικού σώματος με τη μεγαλύτερη επιρροή.

Οι λεπτομέρειες για το τρέχον σκάνδαλο είναι ελάχιστες και οι έρευνες συνεχίζονται, αλλά την Παρασκευή η αστυνομία εισέβαλε σε μέρη και ανθρώπους σε όλες τις Βρυξέλλες σε συντονισμένη έφοδο.

Ο στόχος, είπαν οι αξιωματικοί, ήταν άνθρωποι και οντότητες που κατηγορούνται ότι έπαιρναν μετρητά και δώρα από ισχυρές προσωπικότητες στη Ντόχα σε αντάλλαγμα για να συμπαρασταθούν μαζί τους σε συζητήσεις.

Η Καϊλή, ως ο «κοσμήτορας» μιας ομάδας πολιτικών υπέρ της Ντόχα στο μπλοκ των S&D, αναγνωρίστηκε γρήγορα ως μεταξύ εκείνων που στοχοποιήθηκαν. Αυτή τη στιγμή πιστεύεται ότι είναι στη φυλακή.

Η κ. Καϊλή κατηγορείται τώρα ότι πήρε δωροδοκίες από το Κατάρ για να επηρεάσει τις συζητήσεις πολιτικής της ΕΕ προς όφελος του αραβικού κράτους (στη φωτογραφία συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας στη Ντόχα τον Οκτώβριο).

Ο Giorgi σύμφωνα με πληροφορίες, συνελήφθη και παραμένει υπό κράτηση.

Αν και οι πολιτικοί που οφείλονται συνήθως απολαμβάνουν διπλωματικής ασυλίας,  μπορούν να διωχθούν ποινικά εάν συλληφθούν «επ αυτοφώρω» σε εγκληματική ενέργεια.

Οι αστυνομικοί φέρεται να βρήκαν «σακούλες» με χρήματα μέσα στο σπίτι της κυρίας Καϊλή. Δεν είναι σαφές πόσο ακριβώς, αλλά το σύνολο που κατασχέθηκε σε όλες τις επιδρομές ανέρχεται σε σχεδόν 650.000 λίρες.

Συνολικά, τέσσερις συνελήφθησαν και κατηγορήθηκαν για «εγκληματική οργάνωση, διαφθορά και ξέπλυμα μαύρου χρήματος» και δύο αφέθηκαν ελεύθεροι.

Σε αντάλλαγμα για τα μετρητά και τα δώρα -τα οποία το Κατάρ αρνείται κατηγορηματικά ότι έδωσε- η κ. Καϊλή κατηγορείται ότι έγινε φωνητικά υπερασπιστής της Ντόχα στο κοινοβούλιο.

Λίγο πριν από το Παγκόσμιο Κύπελλο, ταξίδεψε μόνη της στο αραβικό κράτος – αφού μια πληρέστερη αποστολή της ΕΕ είχε πει να μην έρθει – όπου επαίνεσε την προετοιμασία τους για το τουρνουά.

Κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης στις 24 Νοεμβρίου σχετικά με μια πρόταση για την καταδίκη της μεταχείρισης των μεταναστών εργαζομένων από το Κατάρ, σηκώθηκε για να επαινέσει την πρόοδό τους από τότε που βραβεύτηκε το ποδοσφαιρικό σόου.

Και, μόλις πριν από 10 ημέρες, εμφανίστηκε για να ψηφίσει υπέρ της αποδυνάμωσης των κανόνων έκδοσης βίζας για υψηλόβαθμους Καταριανούς παρά το γεγονός ότι δεν ήταν μέλος της αρμόδιας επιτροπής.

Η αντίδραση ήταν γρήγορη. Το Σαββατοκύριακο, η Καϊλή απαλάχθηκε από τις ευθύνες της ως αντιπρόεδρος, διαγράφηκε από το κόμμα της και είδε τους Έλληνες εισαγγελείς να παγώνουν τα περιουσιακά της στοιχεία.

Σήμερα, αποπέμφθη από την αντιπροεδρία σε ψηφοφορία 625 προς 1, καθώς συνάδελφοι πολιτικοί αγωνίστηκαν για να αποστασιοποιηθούν από αυτήν.

Η κ. Καϊλή συνελήφθη και κατηγορείται, μαζί με άλλους τέσσερις, για «εγκληματική οργάνωση, διαφθορά και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος».

Η πρόεδρος του κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, κάλεσε την ψηφοφορία αφού κατέληξε σε συμφωνία με τους ηγέτες των πολιτικών ομάδων του κοινοβουλίου.

Την Τετάρτη, ένας Βέλγος δικαστής θα αποφασίσει εάν θα κρατήσει τον Καϊλή και τρεις συγκατηγορουμένους υπό κράτηση εν αναμονή της δίκης.

Ο δικηγόρος της υποστήριξε ότι είναι αθώα και δεν έχει «καμία σχέση με» δωροδοκίες».

Διαβάστε επίσης

Qatargate-Γιόχανσον: Οι ευρωβουλευτές ζητούν πλήρη εσωτερική έρευνα – «Ντροπή στους αποδέκτες των χρημάτων»