• Business

    Ανασφάλεια και αβεβαιότητα διώχνουν το «νέο» χρήμα από την Ελλάδα


    Σχεδόν τα μισά από τα 4δισ. ευρώ που επέστρεψαν στις τράπεζες στην Ελλάδα το δεύτερο εξάμηνο του 2016 φυγαδεύεται στο εξωτερικό. «Όσο δεν κλείνει η αξιολόγηση, η κατάσταση δεν πρόκειται να αλλάξει» λέει χαρακτηριστικά στο mononews.gr  υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος και σημειώνει: Δύσκολα θα επιστρέψουν τα χρήματα που συνεχίζουν να αποθησαυρίζονται σε  στρώματα και θυρίδες. Το ύψος του δεν μπορεί να μετρηθεί με ακρίβεια  αλλά εκτιμάται ότι υπερβαίνει τα 15δισ ευρώ.

    Την ίδια ώρα οι επιχειρήσεις -εισαγωγικές, εξαγωγικές, τουριστικές- που διατηρούν λογαριασμούς σε τράπεζες του εξωτερικού, δεν φέρνουν κεφάλαια στην Ελλάδα, καθώς είναι εξαιρετικά νωπές οι μνήμες από το καλοκαίρι του 2015 και την επιβολή των capital controls. «Οι επιχειρήσεις λειτουργούν ορθολογικά, χρησιμοποιούν ότι ρευστό έχουν στην Ελλάδα για να καλύπτουν τις υποχρεώσεις τους», σημειώνει η ίδια τραπεζική πηγή.

    Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι φέτος τον Ιανουάριο και τις πρώτες μέρες του Φεβρουαρίου, ακόμα και οι μεγάλες αλυσίδες λιανικής, δεν κατέθεταν το σύνολο των εισπράξεων στις τράπεζες, αλλά προτιμούν να το φυλάσσουν σε θυρίδες και χρηματοκιβώτια.

    Την ίδια γραμμή κρατούν και οι ιδώτες. Αν και οι τράπεζες προσφέρουν υπερδιπλάσια επιτόκια στις καταθέσεις του «νέου» χρήματος που φτάνουν και το 1,25% -όταν στο «παλαιό χρήμα» μετά βίας τα επιτόκια προσεγγίζουν το 0,5%- οι καταθέτες προτιμούν να τοποθετήσουν τα χρήματα τους σε αμοιβαία εξωτερικού.

    Και παράλληλα ένα μέρος των κεφαλαίων αυτών χρησιμοποιήθηκε για αποπληρωμές δανείων, καθώς η πρόωρη ολική ή μερική αποπληρωμή επιτράπηκε τον περασμένο Ιούλιο, ταυτόχρονα  με την απελευθέρωση από περιορισμούς του «νέου» χρήματος.

    Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας Ελλάδος πέρυσι οι  τράπεζες κατέγραψαν αύξηση των ιδιωτικών καταθέσεων κατά 4,2δισ ευρώ, καθώς τα υπόλοιπα τους αυξάνονταν σταθερά καθ΄ όλη τη διάρκεια του δεύτερου εξαμήνου κατά 770εκατ ευρώ  (κατά μέσο όρο) το μήνα. Και στο μεγαλύτερο μέρος τους ήταν χρήματα που παρέμεναν αποθησαυρισμένα σε στρώματα και θυρίδες.

    Τώρα, όπως λένε τα τραπεζικά στελέχη,  το 30% του «φρέσκου» χρήματος  που είχε μπει στα γκισέ το δεύτερο εξάμηνο του 2016, κατευθύνεται και πάλι σε αμοιβαία κεφάλαια διαχείρισης διαθεσίμων εξωτερικού.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Απίστευτο! Νέο τζακ-ποτ στο Τζόκερ! Πάνω από 16 εκατ. στην επόμενη κλήρωση

    ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Χωρίς δελτίο ειδήσεων παραμένει τελικά το Mega – Τι λέει ο Μανώλης Καψής

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Νέα επιδείνωση του καιρού με τσουχτερό κρύο και χιονοπτώσεις σε ολόκληρη τη χώρα



    ΣΧΟΛΙΑ