ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το ράλι της ΤΙΤΑΝ, το νέο Βατερλώ της Απαλαγάκη, το κινεζικό μαρτύριο για τον Μάνο, τα υπερόπλα Πιτσιλή, η αλήθεια για τη Μιράντα Πατέρα και ο γάτος Dollar, ο αεικίνητος Πιέρ και ο θαρραλέος πολιτικός με την κομμώτρια
Περιεχόμενα
Σε κρυφούς “ράμπο” έχει μετατρέψει εδώ και λίγους μήνες η εφορία τους φορολογούμενους, ρίχνοντάς τους στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής.
Τη νέα εφαρμογή “Appodixi” έχουν “κατεβάσει” δεκάδες χιλιάδες πολίτες, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να ελέγξουν αν η απόδειξη που παίρνουν στα χέρια τους μετά από μια συναλλαγή με μια επιχείρηση, είναι νόμιμη ή “μαϊμού”.
Μάλιστα, το κράτος έχει προαναγγείλει ότι οι φορολογούμενοι θα λαμβάνουν και… χρηματικό μπόνους, αν προχωρήσουν σε καταγγελία. Ωστόσο, η απόφαση που απαιτείται για τον καθορισμό των χρηματικών “επάθλων” δεν έχει εκδοθεί ακόμα, με αποτέλεσμα οι πολίτες να μην βλέπουν κάποιο κίνητρο για την καταγγελία μιας μαϊμού απόδειξης. Αρχικά είχε αναφερθεί ότι θα έπαιρναν ως επιβράβευση ένα μέρος του ποσού επί της απόδειξης.
Θα πρέπει να σημειωθεί βέβαια, πως έχουν υποβληθεί χιλιάδες καταγγελίες από φορολογούμενους, δείγμα πως θέλουν να μπει τέλος στα φαινόμενα φοροδιαφυγής, ενώ έχουν τεθεί ήδη σε ισχύ τα αυστηρά πρόστιμα της εφορίας προς τους παραβάτες.
Πληροφορίες αναφέρουν πως οι περισσότερες καταγγελίες στην ΑΑΔΕ από πολίτες που έκαναν χρήση της εφαρμογής “Appodixi”, αφορούν περιπτώσεις επιχειρήσεων που δεν έχουν μεταβιβάσει στη φορολογική αρχή τα στοιχεία της αποδείξεων που έχουν εκδοθεί από την ταμειακή μηχανή.
Έτσι, η εφορία θα έχει ανά πάσα στιγμή διαθέσιμα τα εξής στοιχεία: το όνομα της επιχείρησης, τον ΑΦΜ της, τον κωδικό της ταμειακή μηχανής, την ώρα που “κόπηκε” η απόδειξη, έως και το ποσό που πληρώθηκε. Αντίστοιχα, στα πρατήρια καυσίμων, θα εμφανίζεται το ποσό που πλήρωσε ο καταναλωτής, τα στοιχεία της επιχείρησης, αλλά και τα λίτρα του καυσίμου που έβαλε στο ντεπόζιτο του οχήματός του.
Τα πρόστιμα και τα λουκέτα της εφορίας
Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να αποστέλλουν στην ΑΑΔΕ τα στοιχεία μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος E-SEND.
Όσοι δεν έχουν συμμορφωθεί με τους νέους κανόνες, βρίσκονται αντιμέτωποι με αυτοτελή χρηματικά πρόστιμα τα οποία κυμαίνονται από 250, 500 ή και 1.000 ευρώ, ανάλογα με τον τύπο των «βιβλίων» και την υπαγωγή σε ΦΠΑ.
Στην περίπτωση που πραγματοποιηθεί επιτόπιος έλεγχος και διαπιστωθεί η μη έκδοση ή μη διαβίβαση των στοιχείων μπαίνει λουκέτο από 48 ώρες έως και 10 ημέρες στην επαγγελματική εγκατάσταση ή την επιχείρηση.
Πώς γίνεται η καταγγελία της “μαϊμού” απόδειξης
Εφόσον ο χρήστης επιλέξει να αναφέρει την απόδειξη, καλείται να κάνει τα εξής:
1. Να τραβήξει φωτογραφία της απόδειξης.
2. Να εισαγάγει τον λόγο αναφοράς, υπό μορφή πεδίου Λίστας Επιλογών (με δυνατότητα επιλογής μιας τιμής).
3. Να προσθέσει όποιες παρατηρήσεις θέλει.
4. Να επιλέξει αν θα πραγματοποιήσει ανώνυμη ή επώνυμη καταγγελία.
Η αναφορά ενημερώνει το πληροφοριακό σύστημα αξιοποίησης καταγγελιών της ΑΑΔΕ και με βάση αυτήν δρομολογείται ο σχετικός έλεγχος.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Μέρκελ: Πρέπει να προκαλεί «τεράστια ανησυχία» η επιρροή του Έλον Μασκ πάνω στον Τραμπ
- Βρετανία: Αποκαταστάθηκε η λειτουργία της πρεσβείας των ΗΠΑ στο Λονδίνο μετά την εξουδετέρωση ύποπτου πακέτου
- Προϋπολογισμός 2025: 15+1 ερωτήσεις και απαντήσεις από το υπουργείο Οικονομικών – Τι αλλάζει στην Ελλάδα
- Χατζηθεοδοσίου: Σοκ και δέος – Να δούμε τον φορολογικό έλεγχο να γίνεται πράξη