• Πολιτική

    «Κατάρ gate»: Στο «πυρ το εξώτερον» η Εύα Καϊλή – Νίκος Ανδρουλάκης: Δεν θα δεχθώ ούτε ψήγμα υπόνοιας σε θέματα διαφάνειας

    • Του Αντώνη Ι. Αντωνόπουλου
    Ανδρουλάκης

    Νίκος Ανδρουλάκης


    Να βάλει φρένο σε απόπειρες πολιτικής σπέκουλας με φόντο την σύλληψη της Ευας Καιλή για την εμπλοκή της στο «Κατάρ-gate», επιχείρησε ο Νίκος Ανδρουλάκης με τη ομιλία του στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ. Η σκιά του σκανδάλου έπεσε βαριά στο ΠΑΣΟΚ καθώς το μόνο θέμα που κυριάρχησε στα πολιτικά ήταν η εκτίμηση του πολιτικού κόστους που θα έχει αυτή η υπόθεση για τη παράταξη.

    Μετά το πρώτο «μούδιασμα» στη Χαριλάου Τρικούπη επιχειρούν πλέον να αλλάξουν σελίδα και να σφραγίσουν τα πολιτικά στεγανά «ξορκίζοντας» την Εύα Καιλή. Ούτως ή άλλως τώρα που άρχισαν όλοι να μιλάνε, η κ. Καιλή έδώ και ένα χρόνο με τις πολιτικές της επιλογές ήταν «ξένο σώμα» για το ΠΑΣΟΚ. Κορυφαίο στέλεχος μας έλεγε ότι απο τις 26 Ιουλίου που είχε επιχειρήσει να θολώσει την εικόνα της καταγγελίας του Νίκου Ανδρουλάκη για τις υποκλοπές, είχε αποφασιστεί η διαγραφή της αλλά δεν «πατήθηκε το κουμπί» για να μην φύγουν τα «φώτα απο την τόσο σοβαρή υπόθεση».

    Ωστόσο ιδιαίτερο ενδιαφέρον αποτελεί το γεγονός ότι η αίσθηση που επικρατεί είναι ότι θα υπάρξουν νέες αποκαλύψεις για πρόσωπα που εμπλέκονται στην υπόθεση. Σύμφωνα με τη λογική που διέπει αυτή την εκτίμηση είναι το γεγονός όπως μας έλεγαν στελέχη κοντά στην ηγεσία, ότι το Κατάρ για να εξυπηρετήσει τους σκοπούς του δεν μπορεί να προσέγγισε μόνο αυτά τα πρόσωπα τα οποία δεν είχαν και τη τόσο δυνατή επιρροή μέσα στο ευρωκοινοβούλιο.

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πάντως μιλώντας στη Κ.Ε πέρασε στην αντεπίθεση στέλνοντας ηχηρά μηνύματα με πολλαπλούς αποδέκτες «Η πορεία μου ήταν όλα τα χρόνια πάντα στο προσκήνιο, χωρίς δεσμεύσεις και γραμμάτια και γι’ αυτό δεν θα συμβιβαστώ με πρακτικές, που πλήγωσαν τον κόσμο της παράταξης στο παρελθόν. Δεν θα δεχθώ ούτε ψήγμα υπόνοιας σε θέματα διαφάνειας. Δεν θα επιτρέψω κανείς να αμαυρώσει τη νέα πορεία του ΠΑΣΟΚ. Όποιον και αν αφορά. Όσο ισχυρός και αν είναι, οφείλουμε να έχουμε σταθερά αξιακή στάση στα πράγματα. Οι πολιτικοί μας αντίπαλοι προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τις πρόσφατες αποκαλύψεις προς όφελος τους» είπε χαρακτηριστικά.Μάλιστα επικέντρωσε τη κριτική του στην προσπάθεια της ΝΔ να εργαλειοποίήσει όπως είπε ένα ευρωπαϊκό σκάνδαλο

    «Αφού πρώτα αξιοποίησαν την κυρία Καϊλή σαν Δούρειο Ίππο στην υπόθεση των υποκλοπών για να θολώσουν το τοπίο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την αρμόδια Εξεταστική Επιτροπή PEGA και την προετοίμαζαν για «μεταγραφή αεροδρομίου», τώρα κάνουν ότι δεν την ξέρουν.Έχουν το θράσος μάλιστα να προσπαθούν να συνδέσουν την παράνομη παρακολούθησή μου που ολοκληρώθηκε ένα χρόνο πριν για κάποιους απροσδιόριστους λόγους εθνικής ασφάλειας, με μια ποινική υπόθεση που ξεκίνησε να διερευνάται πολύ αργότερα και χωρίς να ξέρουμε αν χρησιμοποιήθηκαν τέτοιου είδους μέσα.Εμείς όταν το ζήτημα προέκυψε, απαντήσαμε αυτόματα και καθαρά.Έχουν κάνει το ίδιο οι πολιτικοί μας αντίπαλοι που έχουν μάθει να βάζουν εμπόδια στη δικαιοσύνη και στις εξεταστικές επιτροπές της Βουλής; Που έχουν υπονομεύσει τη διάκριση των εξουσιών πολλές φορές;Αυτοί που κάνουν πλάτες στα συμφέροντα για να θησαυρίζουν σε βάρος του ελληνικού λαού.Ας μας απαντήσει πρώτα ο κ. Μητσοτάκης ποιων τα δάνεια αγόρασε ο κ. Πάτσης αξίας 63 εκατομμυρίων ευρώ με δάνειο από την ίδια τράπεζα;Τι είδους υπηρεσίες προσέφερε στα ΕΛΤΑ που άξιζαν άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ; Ποιος είναι ο λόγος που με παρακολουθούσε η ΕΥΠ και γιατί επιλέγει εκλογές στο βούρκο αντί για το φως όπως πολλές φορές τον έχω προκαλέσει.Ομοίως και ο ΣΥΡΙΖΑ, που επιχείρησε να ποδηγετήσει τη Δικαιοσύνη, να κάνει παιχνίδια με τους θεσμούς διοργανώνοντας το δημοψήφισμα των πέντε εργάσιμων ημερών αλλά και το διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες με «λαγούς» και ενέχυρο βοσκοτόπια.».

    Στην συνέχεια όμως έστρεψε το βλέμμα στο εσωτερικό του κόμματος του στέλνοντας ένα ξεκάθαρο μήνυμα σε όλους όσοι κάνουν δεύτερες σκέψεις «Θέλω λοιπόν να ξεκαθαρίσω ότι πέρα από τα ζητήματα ηθικής τάξης που θα έχουν ανάλογη αντιμετώπιση, δεν θα ανεχτώ προσωπικές στρατηγικές, που βάζουν το εγώ τους πάνω από την ενότητα και την προοπτική της παράταξης . Συμπεριφορές που φρενάρουν τη δυναμική του Κινήματος μας. Είμαστε μια ανάσα πριν από την έναρξη της προεκλογικής περιόδου και αυτή η μεγάλη μάχη απαιτεί από όλους μας να στρατευθούμε ενωμένοι ώστε το ΠΑΣΟΚ να γίνει ξανά ο κύριος εκφραστής των προοδευτικών πολιτών. Όποιος δεν έχει διάθεση για κοινούς αγώνες, δεν θα είναι να είναι στην πρώτη γραμμή της μάχης.»

    Αύριο ο Νικος Ανδρουλάκης θα βρεθεί στο Στρασβούργο όπου θα συμμετέχει στη κλειστή έκτακτη σύσκεψη της Ομάδας των Ευρωσοσιαλιστών όπου θα αποφασιστούν τα βήματα ώστε να τεθεί στην κ. Μέτσολα το αίτημα για να συζητηθεί στην Ολομέλεια η υπόθεση του Κατάρ και το θέμα της ενίσχυσης και θωράκισης των μηχανισμών ελέγχων του Ευρωκοινοβουλίου.

    Διαβάστε επίσης:

    Σε θρίλερ εξελίσσεται η υπόθεση χρηματισμού: Στη φυλακή η Εύα Καϊλή αναφέρουν οι βελγικές εφημερίδες L’ Echo και Le Soir



    ΣΧΟΛΙΑ