ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τέσσερεις αμερικανικοί επενδυτικοί οίκοι μέσα σε διάστημα λίγων ημερών έδωσαν «ψήφο εμπιστοσύνης» αμέσως μετά το συνέδριο που οργάνωσε το XA μαζί με τη Morgan Stanley με κεντρικό event τη συνέντευξη του Πρωθυπουργού με τον Franck Petitgas της Morgan Stanley.
Η ίδια η Morgan Stanley μετά από πολλά χρόνια, ψηφίζει Ελλάδα από τις αγορές ΕΜΕΑ και τις τράπεζες. «Η Ελλάδα προσφέρει σχετική ανθεκτικότητα σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, με συνεχιζόμενη ανάπτυξη. Το 2023 βλέπουμε τρία στοιχεία, ήτοι, μακροοικονομικά δεδομένα, περιθώρια κέρδους και πολλαπλασιαστές αποτίμησης, να καθοδηγούν τα θεμελιώδη μεγέθη και τις επιδόσεις στην ευρύτερη περιοχή. Η Μέση Ανατολή προσφέρει διαρθρωτική ανάπτυξη, αλλά με αντίθετους ανέμους στα περιθώρια κέρδους όπου η υπεραπόδοση μπορεί να επιβραδυνθεί. Η σχέση κινδύνου-απόδοσης στην Ελλάδα φαίνεται πιο ελκυστική, ενώ η Πολωνία εξακολουθεί να προσφέρει άνοδο, με περιορισμένη πτώση και ρευστότητα στη Νότια Αφρική», εξηγεί η MS. Οι κορυφαίες επιλογές είναι η η Eurobank και η Τράπεζα Πειραιώς, ενώ προχωράει ένα βήμα παραπέρα και τοποθετεί τη μετοχή της Eurobank στη λίστα με τις κορυφαίες επιλογές της στον κόσμο (Banks Financials’ Finest List) και θέτει ως έτερη επιλογή από τον εγχώριο τραπεζικό κλάδο την Τράπεζα Πειραιώς.
Παράλληλα, και η αμερικανική Jefferies θέτει ως κορυφαία επιλογή την Ελλάδα στην αναδυόμενη Ευρώπη. Η Ελλάδα ηγείται με το παράδειγμά της και η σύσταση είναι θετική (bullish), αναφέρουν στην ετήσια στρατηγική για τις μετοχικές αγορές το 2023, οι Sean Darby και Kenneth Chan της αμερικανικής επενδυτικής εταιρείας Jefferies.
“Η χώρα επιβράβευσε την πίστη μας στην οικονομική της ανάκαμψη, καθώς οι τουριστικές αφίξεις το 2022 έπιασαν νέα υψηλά επίπεδα, συμβάλλοντας στην ενίσχυση του θετικού ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών. Μια ισχυρή ονομαστική έκρηξη το 2022 θα επισκιαστεί από μια ρηχή επιβράδυνση (ύφεση) το 2023. Το ελληνικό ονομαστικό ΑΕΠ έχει διαμορφωθεί σε υψηλά επίπεδα, καθώς η οικονομία “άνοιξε” καθυστερημένα στον τουρισμό. Η οικονομική δυναμική έχει στηρίξει μια εντυπωσιακή αύξηση των κερδών και τις αναθεωρήσεις των πωλήσεων για το 2023. Η παραγωγή έχει επιστρέψει στα προ της πανδημίας επίπεδα. «Για να είμαστε δίκαιοι, οι δείκτες είναι θετικοί, με την επιχειρηματική εμπιστοσύνη να αυξάνεται (Σεπτέμβριος, 105,1), τη βιομηχανική παραγωγή σταθερή (Αύγουστος, 3,9% σε ετήσια βάση) και τα ποσοστά χρησιμοποίησης της παραγωγικής ικανότητας πάνω από την τάση (Αύγ., 75,9%). Ωστόσο, ο δείκτης PMI μεταποίησης (Οκτ., 49,7) υποδηλώνει την επικείμενη επιβράδυνση με τις νέες παραγγελίες να υποχωρούν, καθώς οι υψηλότερες τιμές πώλησης εξασθένησαν τη ζήτηση», εκτιμά η Jefferies. «Ενώ η αγορά μετοχών εμφανίζει θετικές αναθεωρήσεις κερδών, η αγορά έχει αρχίσει να φαίνεται λίγο ακριβή σε σχέση με τα ομόλογα. Επίσης, ορισμένοι από τους μακροοικονομικούς παράγοντες εξακολουθούν να είναι αρκετά ανισόρροποι, αλλά παρόλα αυτά διατηρούμε την αξιολόγηση “Bullish” για την Ελλάδα», καταλήγει ο οίκος.
H Goldman Sachs αύξησε την εκτίμηση της για τον Γενικό Δείκτη στις 995 μονάδες και πλέον οι οικονομολόγοι του οίκου εκτιμούν ότι αυξάνεται η πιθανότητα η Ελλάδα να αποκτήσει την πολυπόθητη αξιολόγηση της επενδυτικής βαθμίδας και να επανέλθει πλήρως στις αγορές κρατικών ομολόγων έως τις αρχές του 2023. Ο Filippo Taddei και ο Alexandre Stott, οικονομολόγοι της αμερικανικής τράπεζας, είναι αισιόδοξοι για την ελληνική οικονομία που συνεχίζει να βελτιώνεται, σε αντίθεση με την Ευρωζώνη που θα εισέλθει σε τεχνική ύφεση το 2023.
Σύμφωνα με τους δύο οικονομολόγους της τράπεζας, η Ελλάδα αναμένεται να συνεχίσει να υπεραποδίδει έναντι της Ευρωζώνης το 2023, με την ΕΕ και το ΔΝΤ να προβλέπουν μέση αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ στο 1,3% έναντι της πρόβλεψης για -0,1% για την Ευρωζώνη. Τα σημαντικά δημοσιονομικά μέτρα που σχετίζονται με την ενέργεια και έχουν κοστίσει περίπου το 5,7% του ΑΕΠ την περίοδο 2021-2022 και τα οποία είναι πιθανό να επεκταθούν έως το 2023, βοηθούν τον γενικό πληθωρισμό να παραμείνει κάτω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης στην Ελλάδα,. Στον αντίποδα όμως, ο πυρήνας του πληθωρισμού (core inflation) στην Ελλάδα βρίσκεται πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, γεγονός που συνάδει με μια επίμονη ώθηση στην ονομαστική ανάπτυξη.
Η πιο πρόσφατη προσθήκη αμερικανικού επενδυτικού οίκου που δίνει ψήφο εμπιστοσύνης για την Ελλάδα είναι η JP Morgan. H μεγαλύτερη αμερικανική τράπεζα τοποθετεί την Ελλάδα ως την προτιμώμενη αγορά στην αναδυόμενη Ευρώπη και τη μετοχή της Alpha Bank ως κορυφαία επιλογή.
Η Ελλάδα φαίνεται να έχει λιγότερες επιπτώσεις από τις αντίστοιχες χώρες της ΕΕ από τις υψηλές τιμές του φυσικού αερίου και οι προοπτικές ανάπτυξης για το επόμενο έτος φαίνονται σταθερές, καθώς τα κεφάλαια της ΕΕ θα παίξουν το ρόλο τους, εξηγεί η JP Morgan. Η εξυγίανση των τραπεζών έχει σε μεγάλο βαθμό ολοκληρωθεί, οι θέσεις των ξένων επενδυτικών κεφαλαίων είναι ακόμη μικρές, αλλά η μακροπρόθεσμη ανάπτυξη αποτελεί πρόβλημα και το μέγεθος της αγοράς είναι μικρό, εξηγεί η JPM. Oι ισολογισμοί των τραπεζών έχουν καθαρίσει με επιτυχία και το μακροοικονομικό σκηνικό είναι θετικό και πιο ανθεκτικό στην ευρωπαϊκή ύφεση από ότι το μεγαλύτερο μέρος των χωρών Tσεχίας, Πολωνίας και Ουγγαρίας (CE3). Η τιμή στόχος για τον δείκτη MSCI Greece είναι 18,4 μονάδες από 17 μονάδες και ανοδικό περιθώριο 8%. Στο θετικό σενάριο της JPM, ο δείκτης μπορεί να ανέλθει έως και 15% ενώ στο κακό σενάριο, το περιθώριο πτώσης είναι 25%. Η αγορά αποτιμάται με 11,5 φορές τον δείκτη P/E.
Διαβάστε επίσης
Morgan Stanley: Κορυφαίες επιλογές Eurobank και Τράπεζα Πειραιώς
Jefferies: Κορυφαία επιλογή η Ελλάδα στην αναδυόμενη Ευρώπη
JP Morgan: Προτιμώμενη αγορά στην αναδυόμενη Ευρώπη η Ελλάδα – Η Alpha Bank στα top picks
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν θα δεχθούμε ΑΟΖ Τουρκίας με Συρία που να παραγνωρίζει την Κύπρο
- Τα μεγάλα σχέδια της Intralot, το παρασκήνιο για τη ΔΕΠΑ, οι νέες business του Λου Κολλάκη, έτοιμος ο Φέσσας, οι αλλαγές του Νεμπή, τα νέα πλοία του Προκοπίου, το κάλεσμα της Μήτση, οι περιπέτειες της πλατινομαλλούσας σε Βουλιαγμένη – Λεγρενά και ο ΧΧ
- Προμήνυμα ευρύτερα κακών μαντάτων και όχι περιστασιακή η πτώση των χρηματιστηρίων
- Ποια πλοία βγαίνουν σε πλειστηριασμό