Τις μεγάλες  προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης και τις κρυμμένες υπεραξίες τους βλέπει το αυστραλιανό fund First Sentier, στην Τερνα Ενεργειακή και είναι έτοιμο να καταβάλει ένα τίμημα της τάξης των 2,6 δισ. ευρώ προκειμένου να αποκτήσει τη βασίλισσα των ΑΠΕ στην Ελλάδα.

Η εταιρεία που κρατά σταθερά εδώ και χρόνια την ηγετική θέση στην αγορά των ΑΠΕ, παρά το μέγεθός της συνεχίζει να αναπτύσσεται και να ανοίγει νέους δρόμους με καινοτόμα και ειδικού βάρους έργα, που θα συνεισφέρουν σημαντικά στην ενίσχυση της πράσινης ενέργειας στη χώρα. Έργα τα οποία μεμονωμένα, σε λίγα χρόνια θα έχουν μεγάλες αποτιμήσεις και με δεδομένη τη μεγάλη ζήτηση έργων ΑΠΕ από ομίλους στην Ελλάδα και το εξωτερικό, μπορούν να εξασφαλίσουν στο νέο επενδυτή πολλαπλάσιες υπεραξίες.

1

Σήμερα, από τα 895 MW εγκατεστημένης ισχύος, τα 763 MW είναι στην Ελλάδα, ενώ υπάρχουν διαθέσιμα άλλα 11 GW σε διάφορα στάδια ανάπτυξης. Ο όμιλος μπορεί να αξιοποιήσεις επενδυτικές ευκαιρίες και εκτός Ελλάδας, αναπτύσσοντας νέα έργα ΑΠΕ, συνολικής ισχύος άνω του 1 GW, σε χώρες όπως Πολωνία, Ρουμανία, Αλβανία και Βουλγαρία. Η εγκατεστημένη ισχύς του χαρτοφυλακίου στο τέλος Σεπτεμβρίου ήταν 895 MW, με προοπτική να ανέλθει στα 1,2 GW στις αρχές του επόμενου έτους, με την εκκίνηση της εμπορικής λειτουργίας του Καφηρέα.

Κατά την τρέχουσα χρήση ο όμιλος θα έχει λειτουργικά κέρδη της τάξεως των 160-170 εκατ. ευρώ, τα οποία θα φτάσουν τα 700 εκατ. ευρώ ετησίως από το 2029 όταν ολοκληρωθεί το επενδυτικό πρόγραμμα που υλοποιείται με γρήγορους ρυθμούς.

Επενδυτικό πρόγραμμα 6 δισ. ευρώ ως το 2029

Όταν ολοκληρωθεί το φιλόδοξο επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 6 δισ. ευρώ έως το 2029, η εταιρεία θα μοιράζει μερίσματα ύψους 40 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση και θα παράγει λειτουργικά κέρδη άνω των 700 εκατ. ευρώ. Στόχος είναι η δημιουργία ενός χαρτοφυλακίου έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 6,4 GW, από τα οποία θα παράγονται ετήσια έσοδα άνω του 1,25 δισ. ευρώ (από 405 εκατ. ευρώ το 2021).

Η αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος στα 3,3 GW τοποθετείται έως το τέλος του 2025, ενώ έως το 2029 το επενδυτικό πρόγραμμα, συνολικού ύψους 6 δισ. ευρώ, προβλέπει την αύξηση της ισχύος σε 6,4 GW.

Ειδικότερα, σε πρώτη φάση έως το 2025 σχεδιάζονται επενδύσεις 2,3 δισ. ευρώ, μέσω των οποίων η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή θα αυξήσει την εγκατεστημένη ισχύ του χαρτοφυλακίου της κατά 2,4 GW, ξεπερνώντας τα 3 GW.

Αντίστοιχα, την περίοδο 2026-2029 η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή θα προσθέσει επιπλέον έργα εγκατεστημένης ισχύος 3,1 GW, μέσω επενδύσεων 3,6 δισ. ευρώ, δημιουργώντας ένα από τα μεγαλύτερα χαρτοφυλάκια καθαρής ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Σε μια συγκυρία που ευνοεί την επιτάχυνση των ΑΠΕ, ο ισχυρότερος όμιλος της χώρας στον κλάδο, είναι έτοιμος να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες, επιταχύνοντας τον βηματισμό του. Οι προοπτικές για τις ΑΠΕ στην Ελλάδα έως το 2030 εμφανίζονται ιδιαίτερα θετικές, καθώς αναμένεται επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης με τον στόχο για ΑΠΕ και αποθήκευση ενέργειας να βρίσκεται στα 30 GW εγκατεστημένης ισχύος. Επιπλέον, σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη πλωτών αιολικών ο στόχος για το 2030 τοποθετείται στα 2 GW, ενώ το νέο θεσμικό πλαίσιο για αποθήκευση ενέργειας (αντλησιοταμίευση και μπαταρίες) τοποθετεί τον στόχο για το 2030 στα 5 GW.

Δύο τέτοια έργα είναι τα δύο εμβληματικά project,  το αιολικό πάρκο στον Καφηρέα (ισχύος 330 ΜW)   που θα τεθεί σε εμπορική λειτουργία έως το τέλος Μαρτίου 2023-  και το έργο αντλησιοταμίευσης της Αμφιλοχίας για το οποίο οι κατασκευαστικές εργασίες μόλις ξεκίνησαν και αναμένεται να «μπει στην πρίζα» τέλη 2025 με αρχές 2026, που αναμένεται να δώσουν  σημαντική ώθηση στη δραστηριότητα και τα έσοδα του ομίλου τα επόμενα χρόνια.

Ταυτόχρονα, το πρώτο έργο αντλησιοταμίευσης στην Ελλάδα, περνά σε  φάση υλοποίησης   από την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, το οποίο υλοποιείται στην Αμφιλοχία και αποτελεί το μεγαλύτερο έργο παραγωγής και αποθήκευσης «καθαρής» ενέργειας με τη μέθοδο της αντλησιοταμίευσης. Ήδη ξεκίνησαν οι προκαταρκτικές κατασκευαστικές εργασίες (εγκατάσταση εργοταξίων, πρόδρομα έργα κλπ.) και το έργο θα τεθεί σε λειτουργία μέσα στην επόμενη τριετία, αναβαθμίζοντας  καθοριστικά το εγχώριο σύστημα ηλεκτροπαραγωγής, αλλά και το ενεργειακό μείγμα της Ελλάδας.

Το σύστημα αντλησιοταμίευσης αποτελεί τη μεγαλύτερη επένδυση σε έργο αποθήκευσης στην Ελλάδα, με προϋπολογισμό άνω των 550 εκατ. ευρώ. Σκοπός του έργου είναι η αποθήκευση ενέργειας με στόχο την υποστήριξη της μέγιστης δυνατής διείσδυσης ανανεώσιμων πηγών στο μείγμα της ενεργειακής παραγωγής. Πρόκειται για ένα κομβικό έργο που έχει χαρακτηρισθεί, ήδη από το 2013, Έργο Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος (Project of Common Interest PCI 3.24) και το 2014 Επένδυση Στρατηγικής Σημασίας.

Εννεάμηνο 2022

Η εταιρεία παρουσίασε στο εννεάμηνο ενίσχυση των βασικών οικονομικών της μεγεθών τόσο του κύκλου εργασιών- όσο και των EBITDA, χάρη στην ώθηση από το επενδυτικό πρόγραμμα που υλοποιεί, τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του χαρτοφυλακίου της αλλά και την αυξημένη παραγωγική ικανότητα των αιολικών σταθμών της, βοηθούντων και των βελτιωμένων ανεμολογικών συνθηκών.

Στο πλαίσιο αυτό, η  αύξηση των εσόδων στα 448,7 εκατ. ευρώ (από 246,8 εκατ. ευρώ ένα χρόνο πριν, +81,7%  οδήγησε σε αύξηση της οργανικής κερδοφορίας (προσαρμοσμένα EBITDA) στα 150,9 εκατ. ευρώ (έναντι 106,1 εκατ. ευρώ στο τέλος Σεπτεμβρίου 2021, +42,6%)  αλλά και των προσαρμοσμένων κερδών για τους μετόχους που διαμορφώθηκαν στα 72 εκατ. ευρώ από 43,1 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2021, με αύξηση 67,1%.

Οι υψηλοί συντελεστές απόδοσης του χαρτοφυλακίου σε συνδυασμό με την αύξηση της παραγωγικής ικανότητας ορισμένων έργων (με δεδομένο ότι ένας αριθμός πάρκων ήταν σε δοκιμαστική λειτουργία κατά το 2021) οδήγησαν στο εννεάμηνο, σε αύξηση της παραγωγής κατά 14,3%, με τα έσοδα από πωλήσεις ενέργειας να ανέρχονται σε 175 εκατ. ευρώ  έναντι  150,6 εκατ. ευρώ  την αντίστοιχη περίοδο του 2021.