ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η Φινλανδία και η Σουηδία ζήτησαν να ενταχθούν στη Συμμαχία τον Μάιο, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, όμως το αίτημά τους θα πρέπει να εγκριθεί και από τις 30 χώρες μέλη του ΝΑΤΟ. Μόνο η Τουρκία αντιτίθεται, κατηγορώντας τις δύο χώρες ότι φιλοξενούν Κούρδους μαχητές.
Ο υπουργός Άμυνας Άντι Καϊκόνεν είπε ότι ούτε η Φινλανδία ούτε η Σουηδία εφαρμόζουν κάποιο γενικό εμπάργκο όπλων στην Τουρκία. Το Ελσίνκι όμως πάγωσε τις νέες άδειες εξαγωγής όπλων το 2019, αφού η Τουρκία ξεκίνησε μια χερσαία επιχείρηση στις κουρδικές περιοχές της βόρειας Συρίας.
«Κατ’ αρχήν, είναι πιθανό να δοθούν κάποιες άδειες στο μέλλον», είπε ο Καϊκόνεν μετά τη συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ. Πρόσθεσε ότι τα αιτήματα θα εξετάζονται κατά περίπτωση.
Την Τρίτη ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι η Φινλανδία θα πρέπει να άρει το εμπάργκο όπλων, ως προϋπόθεση για να εξασφαλίσει τη στήριξη της Άγκυρας στο αίτημά της για ένταξη στο ΝΑΤΟ.
Η Ουγγαρία είναι η δεύτερη χώρα που ακόμη δεν έχει επικυρώσει επισήμως την ένταξη.
Διαβάστε επίσης
ΕΕ: Ικανοποίηση για την ένταξη της Κροατίας στη ζώνη Σένγκεν
ΗΠΑ: Κλειστός λόγω διαρροής ο αγωγός πετρελαίου Keystone στη Νεμπράσκα
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Fitch: Επιβεβαίωσε το BBB- της Ελλάδας, διατήρησε σταθερές τις προοπτικές – Βλέπει ανάπτυξη 2,4% το 2025
- Γιατί ο Καραμανλής έκλεισε την συζήτηση για την προεδρία της Δημοκρατίας – Στήριξε τον Σαμαρά
- Πραγματική φοβέρα ή προετοιμασία για ανακωχή;
- Χρηματιστήριο: Repricing των τραπεζών, αγορές σε μετοχές με μερισματική απόδοση φέρνει η πτώση των επιτοκίων κατά 0,50% από την ΕΚΤ