ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η πρόταση τους για το μέτρο στήριξη των ευάλωτων, με το κόστος να επιβαρύνει αποκλειστικά τις τράπεζες, έχει ήδη σταλεί στον SSM και αναμένουν την έγκριση του επόπτη ώστε να ξεκινήσει η επιδότηση καλύπτοντας το 50% της επιβάρυνσης που προέκυψε από την αύξηση των επιτοκίων από τον Ιούλιο και μετά.
Το κόστος λοιπόν της αύξησης θα καλυφθεί στο 50% από την τράπεζα και κατά 50% από τον δανειολήπτη. Αν δηλαδή η μηναία δόση ενός στεγαστικού δανείου έχει αυξηθεί από τα 500 ευρώ για παράδειγμα το μήνα στα 570 ευρώ, τα 35 ευρώ θα τα καλύπτει η τράπεζα και τα 35 ευρώ ο δανειολήπτης. Φυσικά το ποσό θα αναπροσαρμόζεται όσο συνεχίζεται η άνοδος των επιτοκίων.
Η επιδότηση, όπως την έχουν σχεδιάσει οι τράπεζες αφορά περίοδο 12 μηνών και μία περίμετρο μάξιμουμ 30 χιλιάδων ευάλωτων δανειοληπτών με ενήμερα δάνεια –παρότι η κυβέρνηση επιθυμεί τη διεύρυνση σε περισσότερους δανειολήπτες.
Η υπόθεση προς το παρόν αφορά αποκλειστικά και μόνο τις τράπεζες, καθώς το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει ξεκόψει κάθε ενδεχόμενο στήριξης και επιδότησης από την πολιτεία. Ενώ αποκλείονται επίσης και οι servicers.
Ο SSM, σύμφωνα με πληροφορίες θα δώσει την έγκριση του, ωστόσο η κρατική στήριξη αποκλείεται για να αποφευχθεί το domino effect, διάχυση δηλαδή της πολιτικής κρατικών επιδοτήσεων και σε άλλα κράτη του ευρωπαϊκού νότου.
Οι servicers δεν θα συμμετάσχουν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, καθώς την επιδότηση θα έπρεπε να καλύψουν οι επενδυτές που έχουν τα assets των δανείων. Και για το λόγο αυτό οι εταιρείες διαχείρισης εφαρμόσουν την πολιτική ρυθμίσεων.
Να σημειωθεί ότι στην πρόταση τους προς τον SSM οι τράπεζες σημειώνουν μεταξύ των άλλων πως:
- το μέτρο της επιδότησης είναι αναγκαίο για να αποφευχθεί νέα άνοδος στα «κόκκινα» δάνεια.
- πρόκειται για προσωρινή λύση στήριξης για εκείνους που πιέζονται από το εκρηκτικό κοκτέιλ της ανόδου των επιτοκίων, του πληθωρισμού και του αυξημένου ενεργειακού κόστους, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν πρόβλημα στην ομαλή εξυπηρέτηση του δανεισμού τους.
- το μέτρο της επιδότησης θ αποτελέσει ανάχωμα στην δημιουργία νέων προβληματικών δανείων.
- αφορά 20.000 με 30.000 ευάλωτους δανειολήπτες με ενήμερα δάνεια.
Συγκεκριμένα για τις τράπεζες το κόστος από την επιδότηση υπολογίζεται στα 15 με 20 εκατ ευρώ. Υπολογίζουν άλλα 60 εκατ ευρώ από τις πρόσθετες προβλέψεις που θα πρέπει να λάβουν, στην περίπτωση που τα δάνεια τα οποία θα επιδοτούνται, δεν εξυπηρετούνται στην ώρα τους και περάσουν στο stage II, αν δηλαδή αποχαρακτηριστούν από εξυπηρετούμενα σε μη εξυπηρετούμενα.
Στην περίπτωση τώρα που η περίμετρος των ευάλωτων που θα τύχουν στήριξης με επιδότηση στις δόσεις τους διευρυνθεί –κάτι που επιδιώκει η κυβέρνηση- τόσο το κόστος θα αυξηθεί από τα 80 εκατ ευρώ.
Τέλος σημειώνεται πως τον χαρακτηρισμό του ευάλωτου έχουν όσων το το συνολικό εισόδημα δεν υπερβαίνει τις 7.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενο κατά 3.500 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού. Στη μονογονεϊκή οικογένεια για το πρώτο ανήλικο μέλος του νοικοκυριού ορίζεται προσαύξηση 7.000 ευρώ.
Στα νοικοκυριά με απροστάτευτα τέκνα, ορίζεται προσαύξηση 7.000 ευρώ για κάθε απροστάτευτο τέκνο. Το συνολικό εισόδημα δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 21.000 ευρώ ετησίως, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού.
Διαβάστε επίσης
Χρήστος Μεγάλου: Η Tράπεζα Πειραιώς δημιουργεί την πρώτη αμιγώς ψηφιακή τράπεζα
HSBC: Τράπεζα Πειραιώς και Eurobank προτιμώμενες επιλογές από τις ελληνικές τράπεζες
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Fitch: Επιβεβαίωσε το BBB- της Ελλάδας, διατήρησε σταθερές τις προοπτικές – Βλέπει ανάπτυξη 2,4% το 2025
- Γιατί ο Καραμανλής έκλεισε την συζήτηση για την προεδρία της Δημοκρατίας – Στήριξε τον Σαμαρά
- Πραγματική φοβέρα ή προετοιμασία για ανακωχή;
- Χρηματιστήριο: Repricing των τραπεζών, αγορές σε μετοχές με μερισματική απόδοση φέρνει η πτώση των επιτοκίων κατά 0,50% από την ΕΚΤ