• Ελλάδα

    Σκληρή κριτική στην Κυβέρνηση από τον Ν. Φίλη: Δεν έχει καμία νομιμοποιητική βάση αυτή η κυβέρνηση

    • NewsRoom
    Νίκος Φίλης

    Νίκος Φίλης


    Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση εξαπέλυσε από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ο πρώην υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης.

    «Καμία αμφιβολία ότι ο εχθρός στη διαπραγμάτευση είναι πολύ ισχυρός. Κάνουμε ότι μπορούμε θα πει κάποιος. Κάνουμε; Το αίμα που στάξαμε για το ασφαλιστικό ήταν αυτό και τελειώσαμε; Είχαμε πει στις 5 Δεκεμβρίου θα κλείσει η αξιολόγηση και θα φύγει ΔΝΤ. Σταθείτε ρε παιδιά. Δεν επιβεβαιώθηκε καμία εκτίμηση μας. Κάκιστοι οι αντίπαλοι αλλά εμείς μοιάζουμε να πηγαίνουμε αμέριμνοι», ανέφερε μεταξύ άλλων.

    Ο κ. Φίλης άσκησε δριμεία κριτική, αναφέροντας ότι «μνημόνιο, αντιμνημόνιο δεν μπορεί να υπάρξει. Με τον Καμμένο κάναμε κυβέρνηση. Δεν έχει καμία νομιμοποιητική βάση αυτή η κυβέρνηση. Το εμείς και οι άλλοι τελείωσε. Τελείωσε το εμείς οι αμόλυντοι και οι άλλοι οι μολυσμένοι.» Ενώ πρόσθεσε ότι «δεν μπορεί η συμφωνία που θα έρθει να έχει νομιμοποίηση μόνο της κυβέρνησης.»

    Παράλληλα στάθηκε επικριτικά απέναντι στην επιλογή του πρωθυπουργού να πει ότι δεν θα πάρουμε ούτε ένα ευρώ μέτρα. «Το ούτε ένα ευρώ μέτρα το είπε ο Αλέξης για να το ακούσει ο Σόιμπλε αλλά το ακούν και οι Έλληνες. Επειδή λοιπόν μπορεί, όμως να συμβεί και να πάρουμε νέα μέτρα, θα μας το χρεώσουν οι αντίπαλοι».

    Μεταξύ άλλων ο κ. Φίλης ανέφερε ότι «έχει δίκιο ο Αλέξης που λέει ότι χρειάζεται στρατηγικός σχεδιασμός. Έχει έρθει η επόμενη μέρα. Στην Ευρώπη υπάρχει κρίση του μοντέλου της ευρωπαϊκής πορείας. Το μοντέλο λιτότητας φτιάχνει τέρατα ακροδεξιάς. Μιλάνε για πολλές ταχύτητες. Το είπε η Μερκελ, ο Ολαντ κτλ. Η σημερινή Ευρώπη δεν μπορεί να περπατήσει. Εμείς με την εισήγηση Τσίπρα το κλείσαμε. Λάθος! Θα πάμε στην σύνοδο της Ρώμης ή θα παραμείνουμε ένα κυβερνητικό κόμμα που μιλάει μόνο με την Μέρκελ»

    Τα βέλη του στράφηκαν και εναντίον του Π. Καμμένου: «Είναι δυνατό να καταπίνουμε την κάμηλο; Ο Καμμένος είπε για εξοπλιστικό πρόγραμμα δύο δισ. Πως θα ταιριάξει με τα μέτρα κοινωνικής πολιτικής; Πως θα τα δώσουμε τα δύο δισ., όταν δίνουνε μάχη για τα πεντακόσια εκατομμύρια της Φωτίου; Αυτό που συζητήθηκε; Που βρήκε πολιτική νομιμοποίηση;»

    Όπως δήλωσε, φυσικός σύμμαχος του ΣΥΡΙΖΑ στη κυβέρνηση είναι το ΠΑΣΟΚ και ότι θα πρέπει να αναζητηθεί συμμαχία σε αυτό το χώρο.

    «Ο συγγενέστερος σύμμαχος μας έστω και αν βρωμάει είναι το ΠΑΣΟΚ. Πρέπει να κάνουμε άνοιγμα προγραμματικό. Δεν είναι δυνατό να απορρίπτουμε της πρόταση Φώφης για τον ΔΟΛ. Αμετάκλητη απόφαση ενός μονομελούς δικαστηρίου απαντήσαμε, τι μπαρούφα ποιος την είπε», ανέφερε ο κ. Φίλης

    «Πρέπει να κάνουμε μονομερή νομοθετική πρωτοβουλία σε υγεία, εκατό δόσεις στα ασφαλιστικά ταμεία, παιδεία εκτός μνημονίου. 3,5% πλεόνασμα την επόμενη δεκαετία βγαίνει, ας το συζητήσουμε.»

    Ολοκληρώνοντας την τοποθέτηση του ο κ. Φίλης είπε ότι μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης θα πρέπει να προχωρήσουμε σε μονομερείς κινήσεις σε υγεία, στις 100 δόσεις , στα ασφαλιστικά κλπ.

    Ο διάλογος με τον Στ. Παππά

    Στην ομιλία Φίλη θέλησε να παρέμβει ο Στ. Παππάς. Οι δυο τους είχαν ένα σύντομο διάλογο:

    – Νίκος Φίλης: Δεν μας εμποδίζει η τρόικα να δίνουμε μάχη αξιών. Φεύγοντας να έχουμε δώσει το αποτύπωμα μας.
    – Στέλιος Παππάς: Μη λες φεύγοντας
    – Νίκος Φιλης: Φεύγοντας, παραμένοντας σε δυο χρόνια…



    ΣΧΟΛΙΑ