ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Περιεχόμενα
Ιδιαίτερα αναπτυγμένο και με μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης εμφανίζεται το οικοσύστημα των startups στην Ελλάδα, καθώς το πρώτο εξάμηνο του 2022 τα κεφάλαια που συγκέντρωσαν οι νεοφυείς ελληνικές επιχειρήσεις ξεπέρασαν τα 400 εκατ. δολάρια, ποσό διπλάσιο από το αντίστοιχο διάστημα του 2021.
Όπως αναφέρει έρευνα του dealroom.co, παρά τις δύσκολες οικονομικές και γεωπολιτικές συνθήκες που επικρατούν, το ελληνικό οικοσύστημα των startups κατάφερε να εξελιχθεί με ταχύτερους ρυθμούς συγκριτικά με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί την τρίτη καλύτερη επίδοση μεταξύ των μικρότερων οικοσυστημάτων για startups το α΄ εξάμηνο του 2022.
Σύμφωνα με το report «The State of European Startups & VCs» του dealroom.co για το ευρωπαϊκό οικοσύστημα καινοτομίας, οι χρηματοδοτήσεις των διεθνών VCs προς τις ελληνικές startups έφτασαν το α’ εξάμηνο του 2022 τα 400 εκατ. δολάρια έναντι 200 εκατ. δολαρίων που είχαν φτάσει το 2021. Έτσι, η Ελλάδα κατατάσσεται στην τρίτη θέση της σχετικής λίστας, πίσω μόνο από την Εσθονία και την Ελβετία, που παρουσίασαν ανάπτυξη 5,5 και 5,4 φορές αντίστοιχα το πρώτο εξάμηνο του έτους.
Το παράδειγμα της Blueground
Είναι γεγονός ότι από την αρχή του έτους πολλές νεοφυείς ελληνικές εταιρείες προσέλκυσαν σημαντικά επενδυτικά κεφάλαια αποδεικνύοντας πως έχουν ακόμα και στους χαλεπούς καιρούς που βιώνουμε, προοπτικές ανάπτυξης κερδίζοντας την εμπιστοσύνη των επενδυτών.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η ελληνική νεοφυής επιχείρηση Blueground, στην οποία τοποθετήθηκε το wealth fund του Αμπού Ντάμπι, κίνηση με την οποία έσπασε το ρόδι της συμφωνίας της αραβικής χώρας με την Ελλάδα, που προβλέπει επενδύσεις 4 δις. ευρώ.
Όπως ανέφερε το υψηλόβαθμο στέλεχος του fund, Amer Al Ameri, η επένδυση στη Blueground θα επιτρέψει στο fund να «ξεκλειδώσει ευκαιρίες ανάπτυξης, σύμφωνα με τη στρατηγική για την παροχή ισχυρών και βιώσιμων οικονομικών αποδόσεων», ενώ ο ίδιος πρόσθεσε πως «η επιτυχία των πλατφορμών όπως αυτή που ανέπτυξε η Blueground, θα λειτουργήσει ως καταλύτης για την επιτάχυνση της βιώσιμης ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας».
Νέες θέσεις εργασίας
Το ελληνικό νεοφυές οικοσύστημα δεν εισφέρει μόνο σε επίπεδο αξίας στο σύνολο της ΝΑ Ευρώπης, αλλά αποδεικνύεται εξαιρετικά παραγωγικό και όσον αφορά τη δημιουργία νέων – και καλοπληρωμένων – θέσεων εργασίας.
Πρακτικά, οι ελληνικές startups παράγουν περισσότερες από 1 στις 4 (το 26%) νέες θέσεις εργασίας, που δημιουργούνται από νεοφυείς επιχειρήσεις στη ΝΑ Ευρώπη (για την περίοδο 2017-2022).
Καλύτερη επίδοση από την Ελλάδα έχει η Ρουμανία, που έχει εισφέρει την εξεταζόμενη περίοδο το 33% των νέων θέσεων εργασίας από startups, ενώ η αντίστοιχη συμμετοχή της Βουλγαρίας είναι 21%, για την Κροατία φτάνει στο 7% και για τη Σερβία στο 6%.
Χαμηλά στην ευρωπαϊκή κατάταξη
Παρά τη γρήγορη ανάπτυξη που παρουσιάζει η Ελλάδα στο οικοσύστημα των startups, υπολείπεται ακόμα των «μεγάλων παικτών» της Γηραιάς Ηπείρου
Η Μεγάλη Βρετανία είναι αυτή, που απορροφά τη μερίδα του λέοντος των χρηματοδοτήσεων των μεγάλων funds, έχοντας απορροφήσει 3,7 δις. δολάρια, ενώ ακολουθούν η Γερμανία με 2,6 δις. δολάρια, η Γαλλία με 2,5 δις. και η Ιταλία με 850 εκατ. δολάρια.
Η Ελλάδα βρίσκεται στην 18η θέση αυτής της λίστας με τα ευρωπαϊκά κράτη, που ηγούνται στις χρηματοδοτήσεις των VCs, κάτω από την Κροατία και την Τσεχία, ξεπερνώντας μόνο την Πορτογαλία.
Διαβάστε επίσης:
Blueground: Το επενδυτικό fund του Αμπού Ντάμπι ADQ επενδύει στην ελληνική startup
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Πετρέλαιο: Κέρδη άνω του 6% για το WTI στην εβδομάδα
- Σερβία: 10.000 νοικοκυριά χωρίς ρεύμα λόγω κακοκαιρίας – Προβλήματα και με τις πτήσεις
- Τουρκία: Δύο αντιπολιτευόμενοι δήμαρχοι καταδικάστηκαν για “τρομοκρατία” και καθαιρέθηκαν
- Ισραήλ: Το 79% των Ισραηλινών υποστηρίζει την κρατική εξεταστική επιτροπή για τις 7 Οκτωβρίου