Το στοίχημα της αξιοποίησης περίπου 1.000 δημόσιων ακινήτων που ξεκινούν να «χαρτογραφούνται», αλλά και «φιλέτων» όπως η πλαζ Βουλιαγμένης και η Ωκεανίδα παίρνει προίκα ο προσωρινός διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΑΔ, Παναγιώτης Μπαλωμένος ο οποίος βέβαια έχει στη διάθεσή του μόλις 90 μέρες για να κλείσει όσα περισσότερα μέτωπα δύναται, μέχρι να αναλάβει οριστικά ο νέος CEO.

Παράλληλα με την ολοκλήρωση της θητείας του Στέφανου Βλαστού, η οποία δεν ανανεώθηκε, τρέχει η αξιοποίηση των πρώτων δημόσιων ακινήτων που έχει στο χαρτοφυλάκιό της η ΕΤΑΔ, διαδικασία που δεν επιτρέπει στην εταιρεία να μείνει ακέφαλη. Χέρι βοηθείας στην πρώτη κατηγοριοποίηση των ακίνητων περιουσιακών στοιχείων της ΕΤΑΔ βάζει αυτή τη φορά ιδιώτης, αφού η εταιρεία προκήρυξε διαγωνισμό για την πιλοτική καταγραφή, τμηματοποίηση και εκτίμηση 500 ακινήτων, ο οποίος ολοκληρώθηκε με την κατάθεση προσφορών στις 26 Σεπτεμβρίου.

1

Ο ανάδοχος έχει ήδη επιλεγεί και «σηκώνει μανίκια» τον Δεκέμβριο, έτσι ώστε η διαδικασία να ολοκληρωθεί εντός τριών μηνών και να πάρει σειρά χαρτοφυλάκιο ισάριθμων assets. Αυτό σημαίνει ότι στις αρχές του 2023 θα εκκινήσει η διαδικασία για την εύρεση του ιδιώτη συμβούλου που θα καταγράψει τα επόμενα 500 ακίνητα, τα οποία επιλέχθηκαν τυχαία ώστε να αποτελέσουν αντιπροσωπευτικό δείγμα της δημόσιας περιουσίας, με τελικό στόχο τη δημιουργία ενός ξεκάθαρου αρχείου περιουσιακών στοιχείων και την επικαιροποίηση των διαδικασιών ωρίμανσης και εκμετάλλευσης.

Προς το παρόν, τα 2.600 εκτιμημένα ακίνητα της ΕΤΑΔ έχουν σε 1,06 δισ. ευρώ. Μένει να φανεί αν τα συμπεράσματα αυτής της κατηγοριοποίησης θα συγκλίνουν με εκείνα παλαιότερης μελέτης της ΕΥ, βάσει των οποίων περίπου 17.000 αξιοποιήσιμα δημόσια ακίνητα θα μπορούσαν να βγουν στην αγορά. Γεγονός είναι ότι θα ξεκαθαρίσει το τοπίο, σε συνδυασμό με τις προσπάθειες της ΕΤΑΔ να προχωρήσει σε «εξώσεις» των καταπατητών, που σύμφωνα με παλιότερες δηλώσεις του Στέφανου Βλαστού έχουν κάνει «κατάληψη» σε σχεδόν 1/3 των ακινήτων. Τα τελευταία επίσημα στοιχεία της ΕΤΑΔ κάνουν λόγο για αυθαίρετη κατοχή εκτάσεων με συνολικό εμβαδό 405,7 εκατ. τ.μ., φαινόμενο που θα αντιμετωπίσει με τη δημιουργία clusters για να ακολουθήσει η κατάθεση προτάσεων για την επίλυσή του.

Έρχονται διαγωνισμοί για την παραλία και την Ωκεανίδα της Βουλιαγμένης

Ένα από τα καταπατημένα ακίνητα που περιήλθε ξανά στα χέρια της ΕΤΑΔ έπειτα από δεκαετή δικαστική διαμάχη ήταν η Ωκεανίδα στη Βουλιαγμένη. Παρότι ο διαγωνισμός που προκηρύχθηκε στις αρχές του φθινοπώρου ματαιώθηκε, η ΕΤΑΔ ετοιμάζεται να αναζητήσει ξανά επενδυτή για το εμβληματικό τουριστικό ακίνητο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι εντός του 2023 θα βγει στον αέρα διαγωνισμός και για την Ακτή Βουλιαγμένης, ένα σημαντικό asset της ΕΤΑΔ, από το οποίο η εταιρεία αποκόμισε έσοδα 2,2 εκατομμυρίων το 2020 (βάσει των τελευταίων δημοσιευμένων στοιχείων).

Πιθανό σενάριο είναι η Ωκεανίδα να βγει «πακέτο» με την πλαζ, έτσι ώστε αμφότερα να καταλήξουν στον ίδιο επενδυτή. Πάντως, σύμφωνα με τος όρους του προηγούμενου διαγωνισμού, το ελάχιστο ετήσιο μίσθωμα για την Ωκεανίδα ήταν 500 χι.. ευρώ και ποσοστό επί του συνολικού τζίρου 5%, ενώ η διάρκεια εκμίσθωσης ήταν 10 συν 10 χρόνια. Η ΕΤΑΔ ζητούσε «αποδεδειγμένη εμπειρία στην οργάνωση και λειτουργία τουριστικής ή/και επισιτιστικής επιχείρησης τουλάχιστον 3 ετών» και κύκλο εργασιών 4 εκατ. ευρώ για το τελευταίο έτος (2020).

Το μεγάλο στοίχημα για τη διοίκηση της ΕΤΑΔ, προσωρινή ή οριστική, είναι η εκκρεμότητα για το Grand Resort Lagonissi. Το ζήτημα έχει φτάσει μέχρι την Κομισιόν, ενώ λύση έχει αναζητηθεί μέχρι κι από ανώτατα κυβερνητικά στελέχη, αφού στο τραπέζι έπεσε μέχρι και συμβιβασμός με το «αντάλλαγμα» της εξόφλησης των τραπεζικών δανειακών υποχρεώσεων του ομίλου Μαντωνανάκη από το δημόσιο. Σημειωτέον ότι αυτές ξεπερνούν τα 360 εκατ. ευρώ, ενώ υπέρ της ΕΤΑΔ έχει επιδικαστεί αποζημίωση 626 εκατομμυρίων.

Προσεχώς αναμένονται επίσης διαγωνισμοί για την εκμίσθωση των Ξενία Κοζάνης και Κομοτηνής. Πάνω από την ΕΤΑΔ κρέμεται εξάλλου η «δαμόκλειος σπάθη» των αξιολογήσεων της Κομισιόν, που ακόμα και στην πρώτη μεταπρογραμματική έκθεσή της, επανέλαβε ότι η εταιρεία δεν έχει ακόμη αποδώσει ικανοποιητικές επιδόσεις σε όλο το χαρτοφυλάκιό της. Διαπιστώνει επίσης πως μεγάλο ποσοστό αυτών των περιουσιακών στοιχείων δεν είναι επιλέξιμο για μεταβίβαση στην ΕΤΑΔ (όπως όχθες ποταμών, δασικές εκτάσεις, υγρότοποι ή οικόπεδα ιδιαίτερου πολιτιστικού ή αρχαιολογικού ενδιαφέροντος), ενώ μέχρι στιγμής έχουν μεταφερθεί στην εταιρεία προς αξιοποίηση μόλις 186 ακίνητα. Θυμίζουμε πως πρόβλεψη σχετικά με τα καταπατημένα δημόσια ακίνητα περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.

Εξάλλου, η αλλαγή τροχιάς της ΕΤΑΔ κρίνεται απαραίτητη για το νέο μοντέλο λειτουργίας του Υπερταμείου, που έχει στόχο να μετατραπεί σε ένα κρατικό wealth fund, κάτι για το οποίο χρειάζεται οι θυγατρικές να αποκτήσουν DNA ιδιωτικών επιχειρήσεων. Το Υπερταμείο δρομολογεί 50 εκατ. επενδύσεις έως το 2024, ώστε να βελτιώσει την απόδοση μερισμάτων προς το δημόσιο κατά 60% σε μία διετία.