War room στο οποίο τα μέλη που το αποτελούν μέσα από το Χρηματιστήριο θα φιλτράρουν πληροφορίες και δημοσιεύματα γύρω από εταιρείες για τις οποίες δημιουργούνται σκιές, έχει συστήσει ο επικεφαλής της ΕΧΑΕ κ. Γιάννος Κοντόπουλος.

«Είναι το πρώτο πράγμα που έκανα για να αποφευχθούν περιπτώσεις, όπως η Folli Follie, από τον περασμένο Απρίλιο που ανέλαβα τα καθήκοντά μου», είπε ο κ. Κοντόπουλος σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες. 4,5 χρόνια μετά και προκειμένου να μην υπάρχουν σκιές που βάζουν τρικλοποδιά στην προσέλκυση κεφαλαίων και στην ανάταξη της χρηματιστηριακής αγοράς η οποία το 2021 είχε IPOs 8 δις. Ευρώ (μαζί με τις εκδόσεις ομολογιακών) και το 2022 εμφανίζει –από τις λίγες αγορές- κέρδη σε μία χρονιά πτώσης των χρηματιστηρίων, σε συνδυασμό με τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για προσέλκυση επενδύσεων και διατηρήσιμης ανάπτυξης, η νέα διοίκηση του Χ.Α.  προσέχει για να έχει.

Ο κ. Κοντόπουλος ανέφερε ακόμα ότι μία ακόμα ομάδα στενών συνεργατών του προχωρεί εργάζεται πάνω στην επιστροφή του Χ.Α. στις ώριμες αγορές μέσα σε 1,5 χρόνο από σήμερα. Πρωτοβουλίες, όπως το roadshow της ΕΧΑΕ και της Morgan Stanley στις αρχές της εβδομάδας στο Λονδίνο εντάσσονται στην κατεύθυνση αυτή.

Οδικός χάρτης για την αναβάθμιση

Κατ’ αρχήν, το Χ.Α. λαμβάνει αξιολογήσεις από τρεις οίκους, τον MSCI (που προσφάτως εισήχθη η Τέρνα Ενεργειακή και συνολικά μετέχουν 9 εταιρείες, ΕΤΕ ΕΤΕ 0% 7,87 , ΔΕΗ ΔΕΗ 0% 11,75 , Μυτιληναίος ΜΥΤΙΛ 0% 36,70 , ΟΤΕ ΟΤΕ -0,21% 14,07 , ΟΠΑΠ ΟΠΑΠ -0,13% 15,68 , Alpha ΑΛΦΑ 0% 1,68 , Eurobank ΕΥΡΩΒ 0% 2,10 ), τον οίκο FTSE και τον ανεξάρτητο οίκο αξιολόγησης S&P. Ο κάθε ένας θέτει τις δικές του προϋποθέσεις και όρους για ένταξη στις ώριμες αγορές.

Μέχρι στιγμής έχει ζητηθεί από τη διοίκηση του Χ.Α. να επιλυθούν ζητήματα τεχνικής φύσεως, με την Λεωφόρο Αθηνών να επενδύσει τεχνολογικά στην αναβάθμιση του συστήματος και από τις αρχές του χρόνου στη βελτίωση του χρόνου εκτέλεσης εντολών, ενώ στο τέλος του 2023 πρόκειται να ολοκληρωθεί η νέα αναβάθμιση του ΟΑΣΗΣ, της χρηματιστηριακής πλατφόρμας.

Ο κ. Κοντόπουλος είπε ότι μέχρι τον Ιούνιο ενδεχομένως καταφέρει να πάρει το Χ.Α. το ok από τον FTSE ότι παρακολουθεί το Χ.Α. για αγορά προς ένταξη στις αναπτυγμένες αγορές.  Από την πλευρά του ο MSCI βάζει ζήτημα ελεύθερης διασποράς μετοχών και αύξησής του. Ο κ. Κοντόπουλος είπε ότι υπάρχουν διοικήσεις εισηγμένων που δεν είναι πρόθυμες να αυξήσουν τη διασπορά των μετοχών του, μειώνοντας θέσεις οι βασικοί μέτοχοι.

Άρα λοιπόν, εκείνο που γίνεται είναι

α) να υπάρξουν αυξήσεις κεφαλαίου,  και

β) εισαγωγή νέων εταιρειών στο Χρηματιστήριο.

Ο ίδιος δε, πρόβλεψε ότι το 2023 οι δημόσιες εγγραφές για εισαγωγή εισηγμένων θα είναι μεγαλύτερος από τις εκδόσεις ομολογιακών, ενώ δεν απέκλεισε οι εταιρείες που έχουν εκδώσει ομολογιακά να θελήσουν να προβούν σε αναχρηματοδοτήσεις. Σημαντικό όμως είναι, σύμφωνα με τον ίδιο, να μην υπάρξουν αποχωρήσεις εταιρειών.

Ένα ακόμα ζήτημα το οποίο τρέχει παράλληλα το Χ.Α. είναι η προσέγγιση των μεγάλων επενδυτικών οίκων. Χαρακτηριστικά, ο κάθε ένας από τους τρεις μεγάλους οίκους αξιολόγησης πριν δώσει το ok για την αναβάθμιση απευθύνεται στα  funds που έχουν άμεση γνώση της όποιας αγοράς τελεί υπό αναβάθμιση, αν αξίζει να γίνει αυτό. Παίρνοντας το πράσινο φως, τότε η αναβάθμιση είναι θέμα χρόνου.

Πάντως, όπως είπε ο CEO του Χ.Α., η προσέγγιση που κάνουν οι μεγάλοι ξένοι επενδυτές προς το Χ.Α. είναι σα να τοποθετούνται σε developed market.

Να σημειωθεί, ότι για την επόμενη χρονιά έχει κατατεθεί ένας φάκελος εταιρείας για την Κύρια αγορά και ένας για την Εναλλακτική. Στόχος του παραμένει η εισαγωγή μίας μεγάλης ναυτιλιακής εταιρείας, αλλά και μίας εταιρείας από τον κλάδο του τουρισμού. Εφόσον συμβεί αυτό, εξέφρασε την βεβαιότητα ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες.

Ανέφερε ακόμα ότι η απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας από την Ελλάδα θα κάνει τη διαφορά στην αγορά. Κι αυτό διότι οι πρώτες μεγάλες εντολές αγορών σε ελληνικές μετοχές θα προηγηθούν. Είναι πολλά τα  funds που εμφανίζονται παραδοσιακά, όπως είπε, πριν από την επενδυτική βαθμίδα κάθε χώρας.

Ο κ. Κοντόπουλος δίνει δε, ιδιαίτερη σημασία στο επαναλανσάρισμα του Χ.Α., συμμετέχοντας σε διάφορα φόρα, ενώ είπε ότι μεθοδικά σχεδιάζεται ένα ακόμα roadshow, είτε στην Ασία, είτε στην Μέση Ανατολή. Όπως είπε επί λέξει: «Πας, όπου πάει το χρήμα».

Εκλογές και ξένοι

Πάντως, οι εκλογές και η πολιτική σταθερότητα, σύμφωνα με τον CEO της ΕΧAE μονοπώλησε του ενδιαφέροντος των fund managers στο Λονδίνο. Άλλωστε στο  roadshow του Λονδίνου συμμετείχαν 98 επενδυτικοί οίκοι με 30 τρις. Δολ. υπό διαχείριση κεφάλαια, κυρίως από Ην. Βασίλειο, ΗΠΑ και Καναδά. Η ερώτηση αυτή ήταν αναμενόμενη προς τον πρωθυπουργό και μάλιστα συχνά.

Έτσι λοιπόν, οι ξένοι αναγνωρίζουν το πολιτικό ρίσκο, αλλά δεν τους σταματάει από την επιλογή τους να μπουν στο ελληνικό χρηματιστήριο, είπε ο ίδιος. Τουλάχιστον δεν είναι κάτι που θα τους επηρεάσει τους επόμενους μήνες, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε επίσης

ΤΑΙΠΕΔ: Πέντε προσφορές για την αξιοποίηση του πρώην εργοταξιακού χώρου του έργου ζεύξης Ρίo – Αντίρριο

Αποκλειστικό: 5 τραπεζίτες δουλεύουν τη συναλλαγή της Τέρνα Ενεργειακή με την First Sentier