Σε συμφωνία φαίνεται ότι έφτασαν τα κράτη-μέλη της  Ευρωπαϊκής Ένωσης για να κλειδώσουν έστω προσωρινά την απόφαση για το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο στα 60 δολαρίων.

Ειδικότερα, η απόφαση προβλέπει να οριστεί πλαφόν, το οποίο θα ορίζεται από μηχανισμό προσαρμογής, ώστε το ανώτατο όριο να διατηρηθεί στο 5%, κάτω από τη τιμή της αγοράς, σύμφωνα με το Reuters.

1

H απόφαση αυτή έρχεται μία εβδομάδα μετά την πρόταση της G7 για πλαφόν στα 65-70 δολάρια ανά βαρέλι.

Τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ύστερα από αρκετές διαφωνίες, φαίνεται συσπειρώθηκαν τελικά γύρω από τη νέα πρόταση για πλαφόν.

Η Πολωνία, Λιθουανία και Εσθονία αρνήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα να υποστηρίξουν το πλαφόν που συζητήθηκε από τη G7, αναφέροντας ότι το ρωσικό αργό Urals διαπραγματεύεται ήδη χαμηλότερα.

Σύμφωνα με την Argus Media, μια από τις κορυφαίες εταιρείες τιμολόγησης της αγοράς το ρωσικό αργό Urals έπεσε αυτό το μήνα σε μόλις 50 δολάρια το βαρέλι στα βασικά δυτικά τερματικά εξαγωγών της χώρας στη Βαλτική και τη Μαύρη Θάλασσα.

Η είδηση για πλαφόν στα 60 δολάρια, ανέβασε πριν λίγο τις τιμές του πετρελαίου.

Σύμφωνα με τα κράτη που διαφώνησαν, το εύρος είναι πολύ υψηλότερο από το κόστος παραγωγής της Ρωσίας και υψηλότερο από αυτό που ζητούσαν ορισμένες χώρες. Καθώς η Ρωσία πουλάει ήδη το αργό της με εκπτώσεις, ένα υψηλό ανώτατο όριο μπορεί να έχει ελάχιστο αντίκτυπο στις συναλλαγές.

Η Ελλάδα και άλλες χώρες που δραστηριοποιούνται στη ναυτιλία έχουν ζητήσει υψηλότερη τιμή.

Ο στόχος του ανώτατου ορίου τιμής – που προτάθηκε για πρώτη φορά από τις ΗΠΑ εν μέσω ανησυχίας ότι οι κυρώσεις της ΕΕ ήταν πολύ αυστηρές – είναι να διατηρηθεί η ροή του ρωσικού πετρελαίου για να αποφευχθεί η παγκόσμια άνοδος των τιμών, περιορίζοντας ταυτόχρονα τα έσοδα της Μόσχας.

Διαβάστε επίσης:

Μολδαβία: Μειωμένο κατά 4% θα πληρώνει το φυσικό αέριο στην Gazprom τον Δεκέμβριο